ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μοναδικό ταξίδι στην ιστορία σε μια έκθεση πραγματικά ξεχωριστή: «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941- 1944»

0

ΕΝΑ… ταξίδι στην ιστορία, πραγματικά ξεχωριστό, επιφυλάσσει στους επισκέπτες η έκθεση «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941- 1944», τα εγκαίνια της οποία πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Την έκθεση, που στηρίζει ο Δήμος, συνδιοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

gkonhs

«Η έκθεση αφορά σε λογοτεχνικές εκδόσεις και αφίσες που εκδόθηκαν από το 1941 έως το 1944 και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό που στην εποχή της κατοχής, εκδόθηκαν τόσα βιβλία», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» το μέλος του τοπικού παραρτήματος του ΕΣΔΟΓΕ Κώστας Γκόνης, που κάλεσε όλους να την επισκεφθούν και κυρίως μαθητές και νέους ανθρώπους. Στα αντιστασιακά, αυτά, έντυπα, ο λαός, που διψούσε για αυθεντική ενημέρωση, έβρισκε τα νέα του αγώνα χωρίς τα φίλτρα της κατοχικής λογοκρισίας. Το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει πολλούς τίτλους εφημερίδων και ακόμη περισσότερες λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής, είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ σχολάρχη Γιώργου Δολιανίτη, προκειμένου να διασωθούν τα πρωτότυπα των εντύπων που συνθέτουν το εύρος των αγωνιστικών αλλά και των πολιτιστικών και ιδεολογικών αναζητήσεων μέσα στη φωτιά της κατοχής και της αντιστασιακής προσπάθειας του ελληνικού λαού 1941-44.

 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ξεχωριστό, μεταξύ πολλών άλλων και επίκαιρο συνάμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την ηρωική πράξη των νεαρών τότε Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα, που κατέβασαν τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας η «Η βραδυνή» που κυκλοφόρησε σα σήμερα, στις 2 Ιουνίου 1941 και έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η ΣΗΜΑΙΑ».

exofyllo

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν πως «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν την γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Ελληνες που αγαπούν το Εθνος τους. Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μίαν τόσον επαίσχυντον, αλλά και τόσον επικίνδυνον, ως προς τας συνεπείας της, πράξιν». Το δωσιλογικό παραλήρημα της εφημερίδας έφτανε στο σημείο να εξυμνήσει τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και να χαρακτηρίσει «έγκλημα» την ηρωική πράξη. «Το Ελληνικόν Εθνος απεδέχθη την σημαίαν του Νέου Ράιχ, που εδημιούργησεν η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίτλερ […] ως εν σύμβολον δικαιοσύνης, ευνομίας και πολιτισμού. Και είναι βέβαιον ότι, αν οι δράσται του εγκλήματος της Ακροπόλεως περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα ελυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της Πατρίδος μας».
Αυτό και αρκετό ακόμη υλικό από το έπος 40-41, αλλά και τεκμήρια από τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις καταστροφές, φιλοξενούνται στην πραγματικά ξεχωριστή έκθεση, η οποί αξίζει να σημειωθεί πως έχει φιλοξενηθεί  σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως την Αμερική και το Βέλγιο και για αρκετό καιρό, στη χώρα μας φυσικά, στο Μετρό στο Σύνταγμα. Η έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply