ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Μητσοτάκη πάλι και άλλα τινά

0

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ σε φίλο ακροατή και συνεργάτη στα ερτζιανά, τα όσα είπα προχθές στο ραδιόφωνο Time Fm 90,9 στην εκπομπή του Νίκου Κουρή μιλώντας για τον Μητσοτάκη και ενώ και ο ίδιος συμφωνεί και υπερθεματίζει σε όλα αυτά, η ένστασή του ήταν ότι ειπώθηκαν πριν ακόμα ο εκλιπών ταφεί.

ΕΙΝΑΙ βεβαίως μια άποψη και αυτή σεβαστή και την παραθέτω ακόμα κι αν διαφωνώ.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ υπήρξε μέρος της πολιτικής ιστορίας της χώρας και με κάθε σεβασμό για την απώλειά του σε ανθρώπινο επίπεδο, η πορεία του εκ των πραγμάτων βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο της κριτικής.

ΕΓΡΑΨΕ για τον εκλιπόντα ο Γιάννης Πρετεντέρης τα ακόλουθα:

***

«ΟΤΑΝ πέθανε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν ένα σχόλιο από τον ιστορικό αντίπαλό του, τον Κλέμεντ Aτλι.

«ΚΕΡΔΙΣΕ τον πόλεμο» παραδέχτηκε εκείνος μεγαλόψυχα το αυτονόητο.

«ΚΑΙ πώς τον κέρδισε;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι.

«ΜΙΛΩΝΤΑΣ γι’ αυτόν», ήταν η απροσδόκητη απάντηση του Aτλι.

ΠΩΣ λοιπόν αποτιμά κανείς έναν πολιτικό; Από το αν συμφωνούσε μαζί του; Από το αν του άρεσε; Από το αν τον ψήφισε;

ΑΠΟ το αν ήταν γενικότερα συμπαθής, δημοφιλής, λαϊκός; Από το αν δικαιώθηκε ή αδικήθηκε; Από τα λάθη που έκανε ή δεν έκανε;

ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. Τα παραπάνω είναι μέρος ενός θεμιτού απολογισμού που κάνει ο καθένας στη συνείδησή του και η Ιστορία για λογαριασμό όλων.

Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ αποτίμηση προκύπτει από την απάντηση σε ένα απλό ερώτημα.

ΠΟΙΑ ήταν η συνεισφορά του στη χώρα, στην κοινωνία όπου θέλουμε να ζούμε και στο πολιτικό καθεστώς που επιλέξαμε να έχουμε;

ΣΕ ΑΥΤΑ η συνεισφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν τεράστια. Αγαπούσε βαθιά τον τόπο, πάσχιζε και μιλούσε γι’ αυτόν.

ΦΕΥΓΕΙ τελευταίος από τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της μετεμφυλιακής και κυρίως της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΜΑΖΙ τους πίστεψε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία (ήταν μακράν ο καλύτερος κοινοβουλευτικός από τους τρεις), στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας (ο ευρωπαϊσμός του ήταν ο βιωματικός ευρωπαϊσμός της γενιάς που έζησε τον πόλεμο), στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε έναν παραδοσιακό δεξιό και σε έναν ιδιόμορφο σοσιαλιστή, ήταν ο εκφραστής ενός φιλελεύθερου χώρου, πιο μειοψηφικού. Γι’ αυτό ίσως και κυβέρνησε λιγότερα χρόνια από τους άλλους δύο.

ΣΤΑΜΑΤΩ όμως εδώ τις συγκρίσεις. Η ιστορική συνεισφορά του καθενός είναι αυτόνομη.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ είχε δυο πολύτιμα στοιχεία στην προσωπικότητά του:

ΠΡΩΤΟΝ, ήταν ένας πραγματιστής που προσπαθούσε να πολιτευθεί με λογική, ψυχραιμία και μετριοπάθεια – ακόμη κι όταν δεν το πετύχαινε… Στην Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολο και σίγουρα δεν είναι ποτέ δεδομένο.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ήταν ίσως ο πιο «κεντρώος» πολιτικός της Μεταπολίτευσης. Βαθιά κεντρώος. Σε ψυχοσύνθεση και νοοτροπία. Με όποιο πολιτικό συμφραζόμενο μπορεί το «Κέντρο» να συνοδεύεται.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ είχε αποκτήσει μια ακαταμάχητη πολιτική εμπειρία, αλλά και μια ιστορική προοπτική που του επέτρεπε να βλέπει το ουσιώδες πάνω από τις έριδες και τις φιλονικίες της στιγμής.

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ταυτόχρονα μια υψηλή αίσθηση αφοσίωσης στους προσωπικούς, φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Ηταν ίσως ένα πατριαρχικό κατάλοιπο, αλλά και το πιο ανθρώπινο στοιχείο του χαρακτήρα του.

Η ΚΡΗΤΗ, με άλλα λόγια…».

***

ΑΥΤΑ από τον Γιάννη Πρετεντέρη όσον αφορά το Μητσοτάκη και την πολιτική παρουσία, στην οποία θα επανέλθουμε βέβαια όπως ήδη έχει γράψει και σε αυτή τη στήλη.

ΑΛΛΑ βέβαια η ζωή συνεχίζεται κι έτσι και αλλιώς θα πορευτούμε και χωρίς τον Μητσοτάκη.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ γύρω μας τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να την παρακολουθήσουμε.

***

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ του Μανώλη Γλέζου ως επιτίμου διδάκτορος του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιο και την πόλη της Καλαμάτας βέβαια και ασφαλώς είναι μια σημαντική πρωτοβουλία.

Ο ΓΛΕΖΟΣ βέβαια δεν έχει ανάγκη περαιτέρω τίτλων απ’ όσους ήδη έχει αποκτήσει με την πολυσχιδή και πολύπλευρη δράση του, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, το γεγονός είναι πως μόνο του σημαντικό και άξιο κάθε αναφοράς.

***

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εκδήλωση για τις γυναίκες που πραγματοποιείται στη Καλαμάτα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και παρουσία και της γ.γ. Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την περιβόητη πλέον ισότητα των φύλων, είναι βέβαιο ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα ώστε τα δύο φύλα να θεωρηθούν ισότιμα και μακάρι να ξέραμε ποιο από τα δύο φύλα έχει και τώρα το πάνω χέρι.

***

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ έφτασε κι όπως πληροφορούμεθα από το ρεπορτάζ του Γιάννη Μποζίκα, η προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου παραμένει χωρίς Προεδρικό Διάταγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΜΕΝΟΝΤΑΣ στα της Κυπαρισσίας, να σταθούμε στη Λευκή Νύχτα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με εντυπωσιακό πρόγραμμα, γεμάτο μουσική, κεράσματα,  εκπλήξεις και απίθανες εκπτώσεις, όπως μας πληροφορεί και η αφίσα της εκδήλωσης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ κοσμοσυρροή, όπως με πληροφορούν φίλοι από την περιοχή.

***

ΝΤΡΟΠΗ αποτελεί ο βανδαλισμός του μνημείου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στον Ταΰγετο και ορθώς καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για θρασύδειλη συμπεριφορά εκ μέρους αυτών που έκαναν τον βανδαλισμό και δεν τους τιμά αυτή η συμπεριφορά.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, ακόμα και όταν δεν μας αρέσουν.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply