ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα… κάγκελα δήμαρχοι και περιφερειάρχες  για την απλή αναλογική και τις μεταρρυθμίσεις «Καλλικράτη»

0

ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ όπως ήταν αναμενόμενο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μετά την ανακοίνωση από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 θα πραγματοποιηθούν τελικά, με την απλή αναλογική! Η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών της χώρας, μέσω των προέδρων τους, ήταν άμεση και σκληρή! «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Εσωτερικών, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας όσον αφορά στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην Αυτοδιοίκηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επεσήμανε πως η αλλαγή είναι επιτακτική στην πράξη και όχι στα λόγια.  «Αν πράγματι εννοεί ο πρωθυπουργός ότι «τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά», πρέπει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Γιατί μέχρι σήμερα η συμπεριφορά του κ. Σκουρλέτη απέναντι στην Κ.Ε.Δ.Ε. και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί του απέναντι στους αιρετούς δημάρχους, είναι μια «συμπεριφορά από τα παλιά». Δεν είμαστε ούτε «βλαχοδήμαρχοι», ούτε «αφελείς», ούτε ‘πασάδες στα Γιάννενα’», δήλωσε με νόημα ο Γιώργος Πατούλης που καυτηρίασε την παραδοχή Τσίπρα για νομοτεχνικά και συνταγματικά κενά στη νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων και στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό καθ’ αυτό το θέμα της απλής αναλογικής. «Είναι ξεκάθαρο ότι από την κυβέρνηση τίθεται ως προτεραιότητα στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη , η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για την Κ.Ε.Δ.Ε. η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι  η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές , οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Περιμένουμε να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση τις αναλυτικές θέσεις της πάνω στο ζήτημα αυτό, ώστε να τοποθετηθούμε», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ που εξέφρασε την ελπίδα ο πρωθυπουργός να μην ταυτίζει το κοινωνικό, με το κομματικό όφελος, επισημαίνοντας πως πρέπει να πάψουν τα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ  ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

«Βλέπουμε με επιφύλαξη την άποψη που διατύπωσε για «επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν  να επιτευχθεί ο στόχος αυτός που θέτει ο πρωθυπουργός, όταν στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων; Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν στο 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες μειώνεται ακόμη περισσότερο , κατά 1,8 δις ευρώ, η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης;  Όταν προβλέπεται μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως το 2021 κατά 25%; Όταν μας αφαιρούνται διαρκώς θεσμοθετημένοι πόροι, την ίδια στιγμή που μας έχουν δοθεί δεκάδες νέες αρμοδιότητες και ευθύνες; Όταν δεν μας αποδίδονται οι πόροι από το Πράσινο Ταμείο; Όταν η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016; Όταν κλείνουν οι δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ; Όταν χρόνο με το χρόνο, καλούμαστε να λειτουργήσουμε με όλο και μικρότερο αριθμό εργαζομένων, για να προσφέρουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες και την ίδια στιγμή με το 4ο  μνημόνιο μας απαγορεύουν να προσλάβουμε τα επόμενα χρόνια έστω κι έναν νέο υπάλληλο;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος καταληκτικά δηλώνει πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει παρουσιάσει αναλυτικές , ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις , τόσο για την αλλαγή του Καλλικράτη , όσο και για την αναπτυξιακή επαν-εκκίνηση της χώρας και την ενίσχυση του τοπικού Κοινωνικού Κράτους.

ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστού, ο οποίος σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τσίπρα επεσήμανε πως «τίποτε δεν πρέπει να μείνει όπως παλιά»: από τα συνθήματα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις, από τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένα σχέδια, από τα λόγια στα έργα. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της από καιρό τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει δηλαδή πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή «τίποτε δεν μπορεί να μείνει όπως παλιά», ούτε τα θεσμικά και λειτουργικά εμπόδια που διαρκώς θέτει η κεντρική γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση, ούτε η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης, ούτε η διαρκής μείωση του προσωπικού και ιδίως του εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής, ούτε το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» με τις αρμοδιότητες».
Ο Κώστας Αγοραστός επίσης, ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση για τις επιβεβλημένες θεσμικές τομές στις Περιφέρειες. «Οι Περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν κανονιστική αρμοδιότητα και οικονομική αυτοτέλεια, να είναι κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες, να αναλάβουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες δεν ανήκουν στο «σκληρό» πυρήνα του κράτους και να έχουν τη δυνατότητα με καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία να διαδραματίσουν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Leave a Reply