ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξημένος ο αριθμός των κακοποιημένων γυναικών στον καιρό της οικονομικής κρίσης και στη Μεσσηνία!

0

isothta-2

Την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες υπέγραψε χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, παρουσία της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων Ευγενίας Κούβελα. Πρόκειται για μία χάρτα που απορρέει από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα εφαρμόζεται η ισότητα των δύο φύλων σε όλες τις πολιτικές και τις δράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η κα Κούβελα, με αφορμή την επίσκεψή της στην Καλαμάτα για την υπογραφή του εν λόγω σχεδίου δράσης, συναντήθηκε με αρκετούς εκπροσώπους φορέων και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της περιοχής. «Ο κάθε Δήμος, υπογράφοντας αυτή τη χάρτα, δεσμεύεται να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης, εκεί που υπάρχει η έμφυλη ανισότητα. Κυρίως οι γυναίκες το βιώνουν, ενώ στην περίοδο κρίσης τα φαινόμενα εντείνονται! Το κράτος πρόνοιας υποχώρησε, άρα μια γυναίκα επωμίζεται περισσότερες ευθύνες σήμερα, καθώς έχει την οικογένεια, συγγενείς ενδεχομένως μέσα στο σπίτι, την ανεργία τη δική της σε πολλές περιπτώσεις ή ακόμη περισσότερο του άντρα, που παρατηρείται συχνά πλέον και πολλά ακόμη προβλήματα! Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλος αυτούς τους ρόλους η γυναίκα, πρέπει να τη βοηθήσουμε κεντρικά, αλλά και τοπικά! Για τη βοήθεια του προγράμματος, ο κάθε Δήμος πρέπει να συστήσει μια επιτροπή ισότητας από γυναίκες που έχουν θέληση και γνώσεις να προωθήσουν τις πολιτικές ισότητας», επεσήμανε η κα Κούβελα η οποία τόνισε πως στόχος είναι η ισότητα των φύλων, η οποία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μείζον ζήτημα δημοκρατίας και δήλωσε πως ειδικό τμήμα της γραμματείας, ασχολείται και με την επικείμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. «Έχουμε συγκροτήσει μια επιτροπή από αιρετές δημάρχους, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, θα θεσμοθετήσουμε τις επιτροπές ισότητας και θα προτείνουμε να αυξηθεί στο 40% η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών», ανέφερε η μεσσήνια γενική γραμματέας, με το δήμαρχο να δεσμεύεται να βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση.

ΑΜΕΣΑ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε πρώτη φάση ο Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε πως στο μεθεπόμενο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Ισότητα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο θέμα της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας, γιατί είναι ζήτημα που συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία πολιτισμένη κοινωνία, μία ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να θέτει αυτά τα ζητήματα σε απόλυτη προτεραιότητα», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος ενημέρωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μπορούν να διατεθούν 4 εκατ. ευρώ περίπου, για την ενίσχυση των δομών προνοιακής φύσεως, αλλά και εκείνων που συνδέονται με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα .

ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μετά τη συνάντησή της με το δήμαρχο, η γενική γραμματέας ισότητας των δύο φύλων, επισκέφθηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών, στο οποίο δυστυχώς οι επισκέψεις κακοποιημένων ς γυναικών, γυναικών που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και έχουν ανάγκη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο! Την παραδοχή αυτή, επισημαίνοντας πανελλαδικά στοιχεία άλλωστε, έκανε και η ίδια η κα Κούβελα. «Η γενική γραμματεία, εδώ και έξι χρόνια, έχει δομήσει ένα δίκτυο για τις κακοποιημένες γυναίκες, που περιλαμβάνει Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας και τη Γραμμή SOS 15900 που αφορά σε όλη την Ελλάδα. Η προγραμματική περίοδος που έληξε πέρυσι, βρήκε όλες τις δομές ανοιχτές. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και το ΕΣΠΑ που πήραμε, το δώσαμε στις Περιφέρειες και αυτές στους Δήμους, ώστε να στηριχτούν αυτές οι δομές! Τώρα βρισκόμαστε σε μια δεύτερη προγραμματική περίοδο, που στηρίζουμε αυτές στις δομές, βλέπουμε τι ελλείψεις είχαμε, αλλά βάζουμε και καινούριες θεματικές όπως η συμβουλευτική εργασίας διότι δυστυχώς, η βία των γυναικών, αφορά σε όλες τις μορφές», ανέφερε η γενική γραμματέας, η οποία εξέφρασε την ελπίδα, αυτές οι δομές να παραμείνουν και μετά το πέρας του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ έδωσε και στοιχεία, απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» αναφορικά με την κακοποίηση, κάτι που έπραξε αναλυτικά και σε ειδική εκδήλωσε χθες βράδυ, στο ιστορικό δημαρχείο.

ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Το φαινόμενο της βίας, έχει να κάνει με τις εξουσιαστικές σχέσεις που έχουν τα φύλα, τα έμφυλα στερεότυπα και το πώς ο άντρας αντιμετωπίζει τη γυναίκα! Δυστυχώς, ακόμη η γυναίκα δεν έχει κατακτήσει το ρόλο που θα έπρεπε στην κοινωνία μας. Τώρα μάλιστα, με την κρίση εντείνεται, ίσως βέβαια και επειδή οι γίνεται  πιο γνωστό το πρόβλημα, καθώς οι γυναίκες παίρνουν θάρρος και μιλούν γι’ αυτό. Στα 6 χρόνια, είχαμε 23.000 τηλεφωνήματα στη γραμμή SOS, ενώ όταν μεταδίδεται κάποιο σποτάκι, ή την παγκόσμια ημέρα, αυτά σχεδόν διπλασιάζονται», ανέφερε η κα Κούβελα, η οποία τόνισε πως πέρα από τη βία, την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, εξελίχθηκαν δράσεις και για άλλες ομάδες γυναικών, όπως τις φτωχές, τις πρόσφυγες.

Τα αυξημένα περιστατικά δυστυχώς, επιβεβαίωσε και η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Καλαμάτας, Δήμητρα  Μιχαλοπούλου. Η κα Μιχαλοπούλου, παραδέχθηκε πως πράγματι έχουν αυξηθεί θεαματικά τα ποσοστά, κάτι που προφανώς είναι  αρνητικό αλλά δείχνει επίσης,  πως το Κέντρο γίνεται γνωστό.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013 και προσφέρει τις υπηρεσίες του στις γυναίκες, θύματα βίας, κάθε μορφής. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περρωτού και Μαντίκλου, στο ύψος του Αγίου Νικολάου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 27210 99225 και 2721099212, ενώ έχει και σελίδα στο Facebook.

137 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply