ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάβρος ο Νίκας κατά ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική: Καταστροφική για την αυτοδιοίκηση

0

ΚΑΤΙ περισσότερο από έντονες, οι αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη, σε ότι αφορά στην απλή αναλογική, με την οποία όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα διεξαχθούν οι εκλογές του 2019. Την έντονη αντίδρασή του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Φ», δήλωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επεσήμανε πως η απλή αναλογική, θα φέρει καταστροφή στην Αυτοδιοίκηση. «Νομίζω ότι μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται μόνο και μόνο για λόγους κομματικούς. Εξυπηρετεί τον αυτοδιοικητικό ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να έχει μία παρουσία στην Αυτοδιοίκηση – περί αυτού πρόκειται. Όμως, υπάρχει μία ελπίδα, οι πολιτικές εξελίξεις να ανατρέψουν οποιουσδήποτε τέτοιους συνδυασμούς. Τα αυτά πιστεύω και για την απλή αναλογική ως πολιτικό σύστημα και ως τρόπο διακυβέρνησης της χώρας», επεσήμανε ο κ. Νίκας που υπενθύμισε πως πουθενά στην Ελλάδα και όχι μόνο, δεν έχει… αποδώσει το εν λόγω σύστημα!

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

«Στην πατρίδα μας δεν έχει προχωρήσει η κουλτούρα των συνεργασιών. Αυτό είναι γνωστό, το βλέπουμε καθημερινά, όπου υπάρχει η απλή αναλογική! Να μην αναφερθώ σε μεγάλα σωματεία, τα οποία κάνουν τρεις και τέσσερις μήνες για να καταλήξουν σε κάποιο σχήμα. Υπάρχει, όμως, και η εμπειρία της Ιταλίας με την απλή αναλογική στις προηγούμενες δεκαετίες και ξέρουμε τα αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, που προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα. «Ο δήμαρχος χωρίς πλειοψηφία Δημοτικού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς μία οργανωμένη πλειοψηφία, δεν μπορεί ούτε αποφάσεις να πάρει, ούτε έργο να παράξει. Χρειάζεται η πλειοψηφία να δρα, να δημιουργεί και η αντιπολίτευση να την ελέγχει! Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της δημοκρατίας, με προβλήματα ασφαλώς, αλλά δίνει λύσεις. Η εποχή μας, δεν είναι για να χανόμαστε για μήνες στην κουβέντα και να μην οδηγούμαστε σε αποτέλεσμα.
Πέρα από αυτό, η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, δηλαδή να γίνονται συνεννοήσεις, ανταλλαγές πριν από τις εκλογές και οι μικρές μειοψηφίες, με διαφόρους τρόπους εκβιασμών, να μπορούν να ελέγχουν ουσιαστικά πλειοψηφίες και να οδηγούν σε αποφάσεις. Είμαι απολύτως αντίθετος στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο προωθείται. Εγώ και συνεργάζομαι και σέβομαι τους θεσμούς και σέβομαι την κυβέρνηση και την εναλλαγή των κομμάτων. Δεν έχω κομματική πολιτική ως δήμαρχος, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα και για την Αυτοδιοίκηση είμαι κατηγορηματικός. Θα αγωνιστώ δε και με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι φέρνει το συγκεκριμένο νομοθέτημα! Φέρνει την καταστροφή της Αυτοδιοίκησης. Δε θα υπάρχει Αυτοδιοίκηση. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να ποδηγετεί τα όποια αυτοδιοικητικά μορφώματα δημιουργηθούν», δήλωσε καταληκτικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply