ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίδραση από τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα

0

Την εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξή της για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ, εκφράζει η Σύνοδος Προέδρων και αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ. Στη χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας της Συνόδου αναφέρονται τα εξής: «Ο υπουργός, καθηγητής Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Επαγγελματικής – Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, (ΕΕΤΕΜ) Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πισωγύρισμα σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο Υπουργός στη Σύνοδο. Έχουν προ πολλών μηνών ξεκινήσει διαδικασίες και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ για την ομαδοποίηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων κατά επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να γίνει συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Η παρέμβαση των συντεχνιακών συμφερόντων και η συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η Σύνοδος εκφράζει τη θλίψη και την οργή της για τη συνεχιζόμενη άδικη και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΤΕΙ από την Ελληνική Πολιτεία και για την καταδυνάστευση του κράτους από τις συντεχνίες, που εμποδίζουν τη Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα,όπου οι «πολιτικές αποφάσεις» δεν θα υποκαθιστούν τις ορθολογικές αποφάσεις.

Καλούμε το υπουργό κ. Γαβρόγλου να μείνει σταθερός στις ορθολογικές αποφάσεις του, ώστε να συνεχιστούν οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, και θα έχει σε αυτό τη στήριξητων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ θα πρέπει επιτέλους να λάβουν ότι αναλογεί  στις τετραετείς σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ,όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Leave a Reply