ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο… μέτωπο κατά των Δήμων που κατηγορούνται ως πρώτοι στη διαφθορά – Να μην πυροβολείται η αυτοδιοίκηση ζητεί η ΚΕΔΕ

0

Ενα ακόμη… μέτωπο για τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι αυτή τη φορά, έρχονται να αντιμετωπίσουν του ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι στην τελευταία τους έκθεση που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τους… ανέδειξαν πρώτους στη διαφθορά! Η έκθεση, αφορά στη διετία 2015-2016 και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν συνολικά, ήταν 871. Από αυτούς, παραβατικότητα διαπιστώθηκε σε 216 περιπτώσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές, αφορούν στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα 119 σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, 39 σε Νομικά Πρόσωπα, 24 σε υπουργεία,  19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και 15 σε Περιφέρειες.

Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, αφορούσαν υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου του 2016, στις 133 από αυτές (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της διοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων.

Οι 85, αφορούσαν υπαλλήλους σε Δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.

Ποσοστό της τάξης του 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α’ βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Περίπου 6 στους 10 ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Σώμα είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών υπουργών, παραγγελιών δικαστικών ή εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης τόνισε ότι από τα συμπεράσματα της έρευνας «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες.

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Άμεση, στα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, ήταν η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η ο ποία επεσήμανε πως πρέπει να σταματήσουν ορισμένοι να πυροβολούν την Αυτοδιοίκηση και να τη χαρακτηρίζουν το «μαύρο πρόβατο» ενός κράτους που δεν φροντίζει να καταπολεμά την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά . «Για μια ακόμη χρονιά επιχειρείται να «φορτωθεί» στην Αυτοδιοίκηση το κύριο βάρος της διαφθοράς στη χώρα μας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν υπαχθεί σε προληπτικό έλεγχο νομιμότητας όλων των δαπανών τους, ακόμη και σε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας όλων των συμβάσεών τους. Δεν μπορεί ένα ελεγκτικό σώμα που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών) να στοχοποιεί τους Δήμους και μάλιστα να εκφέρονται στις εκθέσεις του, πηχυαίοι τίτλοι περί εκτεταμένης διαφθοράς στους Δήμους. Υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ. που παρέχουν εχέγγυα αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης τους καθόσον αφορούν στη λειτουργία των Δήμων. Ας παύσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι να λοιδορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία επισημαίνει πως η ενοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, συμφέρει κάποιους, για να αφήνουν τους δικούς τους εαυτούς στο απυρόβλητο. «Πρέπει όμως να μας δικαιολογήσουν πώς στοχοποιούν τους Δήμους, ενώ στην έκθεσή τους προκύπτει ότι από τους 871 ελέγχους που πραγματοποίησαν, μόνον οι 119 αφορούν στους Δήμους; Γιατί δεν επισημαίνεται στις εκθέσεις ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων τόσο οι αιρετοί, όσο και οι υπάλληλοι δικαιώνονται στα ποινικά δικαστήρια όπου αποδεικνύεται ότι οι εκθέσεις ελέγχου είναι πλημμελείς, αόριστες και δεν στοιχειοθετούνται με το περιεχόμενό τους οι σε βάρος των αιρετών κατηγορίες; Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η συκοφάντηση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών αφού υπάρχει εκμετάλλευση των εκθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, οι δήμαρχοι επισημαίνουν. «Είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτής της έκθεσης δεν έχουν ακούσει σοβαρά και υπεύθυνα στελέχη αυτής της κυβέρνησης, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, να μιλάνε στη Βουλή για διαφθορά και να αναφέρουν ως τομείς που ανθεί το φαινόμενο το χώρο των δημοσίων έργων, των προμηθειών, της υγείας, των εξοπλισμών; Και όχι την Αυτοδιοίκηση; Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει ένα θεσμό που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών», επισημάνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ η οποία συνεχίζει με αναφορές σε εκείνους που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας.

Leave a Reply