ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα χέρια της Αστυνομίας ατζαμής… διαρρήκτης ΑΤΜ και αρχαιοκάπηλος!

0

Λίγες ημέρες μετά το χτύπημα σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο Κοπανάκι, η Αστυνομία, έφτασε στα ίχνη ενός άνδρα που κατηγορείται για τρεις αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας και της Κορίνθου. Πρόκειται για έναν 33χορνο, ο οποίος ύστερα από μεθοδική έρευνα της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Πύλου, Κορώνης και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί, στον Ασπρόπυργο από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Σε βάρος του, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, που περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα, έναν 24χρονο Αλβανό και έναν 34χρονο Έλληνα, καθώς και άγνωστους συνεργούς τους, όλοι τους μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης.
Η εγκληματική οργάνωση συστάθηκε το τελευταίο επτάμηνο και στο στόχαστρο των δραστών ήταν κατ’ αποκλειστικότητα, οι διαρρήξεις σε ΑΤΜ, ενώ η μεθοδολογία τους ήταν πολύ συγκεκριμένη. Όπως προέκυψε από τη συστηματική και πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας, η εγκληματική ομάδα, χτύπησε τέσσερις φορές, από τις 29 Νοεμβρίου 2016 έως και πριν από λίγες ημέρες, στις 22 Μαΐου και ο τρόπος τους ήταν ίδιος. Επέλεγαν και προσέγγιζαν, κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, τα οποία βρισκόταν σε απομακρυσμένες περιοχές και με τη χρήση οξυγόνου, επιχειρούσαν να τα διαρρήξουν.

ΟΙ 4 ΜΑΤΑΙΕΣ… ΠΡΟΣΠΑΘΙΕΣ
ΣΕ ΠΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟ
Η πρώτη τους προσπάθεια, που απέβη άκαρπη, ήταν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, όταν διέρρηξαν κατάστημα σε χωριό του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, στο οποίο και ήταν τοποθετημένο ΑΤΜ.
Οι δράστες όμως δεν το έβαλαν κάτω, επανήλθαν πέντε μήνες μετά, στις 21 Απριλίου 2017, διέρρηξαν εκ νέου το ίδιο κατάστημα και αποπειράθηκαν, μάταια… να διαρρήξουν το τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.
Οι… ατζαμήδες, επανήλθαν ένα μήνα μετά, στις 21 Μαΐου, προσπαθώντας να διαρρήξουν ΑΤΜ στο Δήμο Μεσσήνης αυτή τη φορά, όπου διέρρηξαν ισόγειο κτίσμα, που στεγάζεται υπηρεσία του Δήμου και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που ήταν τοποθετημένο εκεί. Αφού δεν τα κατάφεραν, διαπιστώνοντας πως η Μεσσηνία μάλλον, δεν τους… πάει, προσπάθησαν επίσης μάταια να διαρρήξουν ΑΤΜ που βρισκόταν σε κατάστημα σε χωριό του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης Κορινθίας. Από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 191.000 ευρώ, ενώ παράνομα κέρδιζαν και από αλλού χρώματα.

Η ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
ΤΟ… ΑΤΟΥ ΤΟΥΣ
Ο 33χρονος που συνελήφθη, μαζί με δυο ακόμη Έλληνες 37 και 63 ετών, που επίσης συνελήφθησαν, είχε συστήσει συμμορία, που ενέχεται σε περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας κι έτσι σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτι και όχημα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία που σχετίζονται με τη διάπραξη των κλοπών, όπως φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, μεταλλικοί κόφτες, ηλεκτρόδια σε μορφή βέργας, φλόγιστρα και όχι μόνο, κινητό τηλέφωνο, ανιχνευτής μετάλλων και 167 αρχαία νομίσματα. Τα νομίσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τν ειδικών, προέκυψε ήταν χάλκινα της Βυζαντινής Περιόδου τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και η αξία τους ανέρχεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και της συμμορίας, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτές και η ενδεχομένη επίσης, διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Leave a Reply