ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρατείνεται μέχρι 27 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

0
Έως τις 27 Ιουλίου 2017 παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, όπως προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό και τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας.|

Την προτεινόμενη διάταξη συνυπογράφουν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για τη δασική νομοθεσία, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες κατοίκους της χώρας και σε ομογενείς να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα χαρτιά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει σχετικά το ΥΠΕΝ, δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία:

⦁    Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
⦁    Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
⦁    Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Το ΥΠΕΝ τονίζει επίσης ότι η 27η Ιουλίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού, λόγω της παραπάνω αναγκαιότητας.

Η παράταση αυτή, όπως αναφέρεται, δίνεται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ.

Με την παράταση, το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου, που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες, για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος. Η δημιουργία και εφαρμογή εύχρηστων εργαλείων για τους πολίτες, σε εφαρμογή της σχετικής ΥΑ, εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΕΝ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση του κόστους, προστίθεται.

Τέλος, καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.

Ειδικότερα στη σχετική τροπολογία σημειώνονται τα εξής: «Για περιπτώσεις, όπου η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 15 του νόμου 3889/2010 (Α’ 182) για την υποβολή αντιρρήσεων λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.07.2017 για τους κατοίκους εξωτερικού, η προθεσμία αυτή παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της ως την 27η Ιουλίου 2017.

Υπενθυμίζουμε πως για το θέμα των ομογενών είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση και βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ υπάρχουν και περιοχές στις οποίες, δεν έχουν αναρτηθεί καν οι δασικοί χάρτες για να υποβληθούν τέλη αντιρρήσεων.

 

142 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply