ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η συγγραφέας Μαρία Καραγιάννη παρουσιάζει απόψε “Το σπίτι των γλάρων” στο Πνευματικό

0

Ενα ταξίδι πραγματικά ξεχωριστό, ένα ταξίδι νοερό, πλημμυρισμένο… μηνύματα και λουσμένο από τις ανταύγειες της Ιταλίας, ένα ταξίδι στο χρόνο, που βγάζει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, στιγμές της «Στρατηγικής Έντασης» της γείτονος χώρας και στηλιτεύει μια σειρά από καταστάσεις και γεγονότα που συναντά κανείς, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας, μας υπόσχεται η συγγραφέας Μαρία Καραγιάννη με το ανάγνωσμα του δεύτερου βιβλίου της, «Το σπίτι των γλάρων».  Η Μαρία Καραγιάννη, απόψε στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε, αγάπησε και έχει τις πρώτες της αναμνήσεις, πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι, μολύβια και σελίδες, την Καλαμάτα, θα μας… ξεναγήσει στο… σπίτι των γλάρων. Την παρουσίαση, διοργανώνουν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο bookmark Λυκούργος Καρολεμέας.  Πρόκειται για μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα…

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια παράξενη πρόσκληση σε μια γκαλερί, οδηγεί έναν συγγραφέα στα χνάρια της Εμμέλια, του νεανικού του έρωτα, και τότε θα πέσει στα χέρια του ένα σημείωμά της: Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979. Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.
Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση. Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας…

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ, ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ  ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ  ΚΑΙ Η ΑΣΥΝΟΜΙΑ

Η Μαρία Καραγιάννη, η χαρισματική συγγραφέας, υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας και όπως είναι προφανές, εμπνέεται και από το λειτούργημα που ασκεί, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ», με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του δεύτερο βιβλίου της. «Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος στη ζωή του, έχει μια αποστολή και για ‘μενα, το επάγγελμα του αστυνομικού σηματοδοτεί τη θωράκιση και προάσπιση του δικαίου. Έχω πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, που στηλιτεύει κατά βάση την κατάχρηση εξουσίας, έχει ένα πολύ ειδικό βάρος για ‘μένα», δήλωσε η καλαματιανή συγγραφέας, η οποία μας μίλησε και για την ενασχόλησή τη συγγραφή, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερη εσωτερική ανάγκη. «Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος από ‘μας, ένας άνθρωπος του σύγχρονου κόσμου, με τις τόσο πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οφείλει να βρίσκει μια προσωπική διέξοδο για να μπορέσει να ισορροπεί στην καθημερινότητά του, αλλά κυρίως να δίνει μια πνοή ανάσας στην ψυχή του. Ο δικός μου ο δρόμος, είναι αυτός», ανέφερε η Καλαματιανή συγγραφέας και αστυνομικός, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο, με το γράψιμο, καταφέρνει να ισορροπεί. «Η συγγραφή, είναι ένας δρόμος λύτρωσης για ‘μένα, καθώς η καθημερινότητά μου ως αστυνομικός, που είναι ένα πραγματικά πολύ δύσκολο επάγγελμα, μοιραία με φέρνει αντιμέτωπη με σκληρές καταστάσεις και αν θέλετε και με την άσχημη πλευρά της κοινωνίας», ανέφερε η συγγραφέας, η οποία μας μίλησε και για την πηγή της έμπνευσής της, καθώς και στα δύο μέχρι στιγμής βιβλία της, θα έλεγε κανείς, πως υπάρχει ένας δρόμος, με… κοινή αφετηρία.

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η… ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ  ΣΤΟΧΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΜΥΘΟ

«Το δικό μου το έναυσμα πάντα, για να ξεκινήσω ένα βιβλίο, είναι μέσα από αυτό, να δώσω τη δυνατότητα στους αναγνώστες, να κάνουν μια δική τους εσωτερική αναζήτηση και να αναζητήσουν πληροφορίες, για παράδειγμα της ιστορίας. Στο πρώτο βιβλίο, που ήταν μυθιστόρημα και αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που, ειδικά για τη Μεσσηνία όπου αποτελεί τόπο αναφοράς, πολλοί συντοπίτες μας αγνοούσαν, οπότε αυτό, αποτέλεσε αφορμή να αναζητήσουν και να ανατρέξουν και στους τόπους και στις πληροφορίες αυτές. Στο δεύτερο βιβλίο, αλλάζουμε χώρα και ύφος, καθώς αναφέρεται στην Ιταλία. Είναι ένα επίσης, σκληρό βιβλίο, που πραγματεύεται  την κατάχρηση εξουσίας και την πολιτική βία και αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας σε βάρος της τρομοκρατίας που δυστυχώς, έχει χτυπήσει τις πόρτες της Ευρώπης και πολύ πρόσφατα, είδαμε ότι χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας. Στόχος μου είναι στα βιβλία να ακουμπάω στην πραγματικότητα! Θέλω η ιστορία, να συναντά το μύθο και μέσα από αυτόν, ο αναγνώστης να αποκομίζει πληροφορίες που θα του είναι χρήσιμες και θα του δώσουν το έναυσμα για να ψάξει περαιτέρω», μας απάντησε η Μαρία Καραγιάννη, τονίζοντας πως και τα δύο της βιβλία, ακουμπούν… σε πραγματικά γεγονότα, στην ιστορία. Το πρώτο, στην ελληνική και το δεύτερο στη νεότερη ιστορία της Ιταλίας.

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ  ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Μαρία Καραγιάννη, η χαρισματική και όμορφη συγγραφέας, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από το κοινό, με το πρώτο της βιβλίο, να έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά και πολύ σύντομα και στα κινέζικα! Αγκαλιάστηκε, από ένα μεγάλο φάσμα αναγνωστικού κοινού, εντός και εκτός Ελλάδας και φυσικά και από τη Μεσσηνία. «Είμαι ευτυχής, γιατί το υποδέχθηκαν από την πρώτη στιγμή θερμά οι πατριώτες μας, όπως και με το δεύτερο βιβλίο, το οποίο με πολύ μεγάλη χαρά θα παρουσιαστεί απόψε. Το πιο σημαντικό για ‘μένα, είναι ότι ένα τόσο σημαντικό βιβλίο, μπόρεσε και ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, μεταφράστηκε στα αγγλικά και έσπασε και το φράγμα της γλώσσας, καθώς μεταφράστηκε και στα κινέζικά και η ελπίδα μου είναι, το ελληνικό ιδεώδες, να ταξιδέψει μέσα από αυτή τη δίοδο, σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και να διαβάσουν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη. Η ανταπόκριση των ξένων είναι πολύ συγκινητική, όπως και ο τρόπος που το αντιλαμβάνονται, καθώς δέχομαι τακτικά, μηνύματα από ανθρώπους από διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου, που έτυχε να διαβάσουν την αγγλική έκδοση του βιβλίου και νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, έστω με ένα email. Αυτό που πιστεύω, είναι ότι ο Έλληνας έχει τη δική του μοναδική αξία, αναγνωρισμένη απ’ όλους, ακόμη και από αυτούς που δεν έχουν τη δύναμη να το παραδεχθούν», δήλωσε η Μαρία Καραγιάννη που μιλώντας για το στόχο της, ευχήθηκε απλώς, και το δεύτερο βιβλίο της, να… ανοίξει τα φτερά του και να ταξιδέψει όσο γίνεται πιο μακριά!

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ ΨΥΧΕΣ

Η Μαρία Καραγιάννη άλλωστε, είναι εδώ και θα συνεχίσει να γράφει σε μια εσωτερική αναζήτηση και ένα ταξίδι… ψυχής. «Εύχομαι αυτό το ταξίδι να είναι μόνο στην αρχή του, η δική μου η ανάγκη, είναι πάρα πολύ μεγάλη, πηγαία και ακατανίκητη! Γράφω, γιατί αυτό, με εκφράζει και με κάνει να αισθάνομαι ευτυχής! Γιατί πιστεύω πως οι λέξεις μπορούν να γιατρέψουν τις ψυχές των ανθρώπων», ανέφερε η ίδια απαντώντας στο ερώτημά μας για το πως φαντάζεται τον εαυτό της στο μέλλον, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο βιβλία μέχρι στιγμής, κάτι που μπορείτε όλοι να διαπιστώσετε απόψε στις 8 το βράδυ στο πλαίσιο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου της συγγραφέως, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη «βάση» για την… πλοκή ενός μοναδικού σεναρίου ταινίας ή ακόμη και σειράς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και λίγο μετά πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Εξισορροπεί την καθημερινότητά της με την έμπνευση και την ευαισθησία της συγγραφής. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και, με κάθε ευκαιρία, στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, Στη σκιά της σιωπής, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο mariakaragianniauthor@gmail.com και στο Facebook, στη σελίδα Μαρία Καραγιάννη – συγγραφέας.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply