ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκάθαρες αιχμές από τους τσιγγάνους κατά των φορέων που ζητούν μόνο ψήφους!

0

 

Την πικρία τους για την κατάσταση στην οποία διαβιούν οι τσιγγάνοι και στη Μεσσηνία, εξέφρασαν συζητώντας με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τα μέλη και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. «Η εικόνα που είδαμε, επισκεπτόμενοι τα σημεία όπου ζουν οι Ρομά είναι μια εικόνα που δε φανταζόμασταν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει, να ζουν δηλαδή Έλληνες Ρομά, μέσα στα ποτάμια, μέσα στα μικρόβια, σε συνθήκες που μας έχουν πραγματικά συγκλονίσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, ο οποίος άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά των αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι όπως επεσήμανε, τόσο στη Μεσσήνης και την Καλαμάτα, όσο και στην Περιφέρεια, «δε βλέπουν την κατάσταση, τουλάχιστον όταν τους επισκέπτονται για να ζητήσουν ψήφους δεν τα βλέπουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση βοήθειας. «Έχουν γίνει απλώς μεμονωμένες προσπάθειες, όμως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τσιγγάνοι, πρέπει επιτέλους να σκύψει η πολιτεία και να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας και τόνισε ότι ο Δήμος απασχολεί δεκάδες Ρομά στις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους σε ορισμένες δύσκολες περιστάσεις. Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων για υποστήριξη των Ρομά σε ιατρικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ έκανε αναφορά στο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο των Ρομά, την Μπιρμπίτα, έκτασης 60 στρεμμάτων, που αγοράσθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρέπει να δοθεί προς αξιοποίηση από τρίτους.
«Η μοίρα των παιδιών Ρομά θα αλλάξει μόνο εάν αυτά πάνε και παραμείνουν στο σχολείο», δήλωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος τόνισε πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Δήμος Καλαμάτας παρέχει σε 500 μαθητές, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρομά, κολατσιό. Επεσήμανε μάλιστα, ότι από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, ο μαθητικός πληθυσμός του οποίου αποτελείται από παιδιά Ρομά κατά 100%. Σε αυτό, το απόγευμα, τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν με ξένες γλώσσες, χορό, μουσική και άλλες δραστηριότητες, ενώ τη λειτουργία του, ο Δήμος θα την υποστηρίξει και με άλλους τρόπους.

128 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply