ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο της Μάχης της Βέργας

0

Στις 21 και 22 Ιουνίου 2017, ημέρα Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας Αλμυρού Καλαμάτας, για την Επέτειο της Μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Βέργα Αλμυρού.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ορίζεται ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ  21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΤΩ ΒΕΡΓΑ

19.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και εν συνεχεία παράκληση – δέηση, σε ανάμνηση της Λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση “Χάλπινο” του Καλαθίου όρους.

19.30: Κάθοδος της Ιεράς Εικόνας «Η ΕΛΠΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ».

20.30: Άφιξη και εναπόθεση της Ιερής Εικόνας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας, παρουσία αρχών και κοινού.

 ΠΑΡΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

21.00: «Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι». Καλωσόρισμα επισκεπτώνστο πάρκο του Αλμυρού από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι τους θεωρούσαν φίλους καρδιακούς. Μπουφές-παραδοσιακά κεράσματα από τον Σύλλογο.

21.10: Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας κ. Χαράλαμπο Αφάλη.

21.15: Χαιρετισμός από την ΑντιπεριφερειάρχηΠ.Ε. Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση.

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα.

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο Δ.Κ. Βέργας κ. Παναγιώτη Χειλά.

21.30: Εκφώνηση ομιλίας για τη Μάχη της Βέργας από την ιστορικό του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Λιακάκη.

21.45: Ενημέρωση και προβολή βίντεο με τίτλο: «Χάρισε Ζωή – Μαζί Μπορούμε να κάνουμε τη Λευχαιμία Παρελθόν», του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών, από τον ιατρό κ. Ιωάννη Αδαμόπουλο- Δ/ντη Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

22.00: Χοροί από τα μέλη του  Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργαςκαι του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» με παράλληλη εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Στο χώρο του Πάρκου Αλμυρού θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του κ. Σωτήρη Τζαμουράνη,  κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του κ. Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ώρα 10.30 – Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού   από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.

  • Μετάβαση Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού και μεταφορά της Ιερής Εικόνας στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, συνοδεία μελών του πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ  ’74».
  • Επιμνημόσυνη Δέηση προ του εκεί υπάρχοντος Ηρώου των Πεσόντων.
  • Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, τους δημάρχους  Καλαμάτας, Δυτικής και Ανατολικής Μάνης, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, εκπροσώπους Ερανικής Επιτροπής Ανέγερσης Μνημείου, του  Συλλόγου Μανιατών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης του Συλλόγου Εξωχωριτών Καλαμάτας, από εκπρόσωπο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, από τη διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, εκπρόσωπο του Πολεμικού Συλλόγου “Κομάντος ΄74” και του σύλλογου των «Eν Αθήναις Βεργιωτών».
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Πεσόντων.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την ιστορικό του  Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Λιακάκη.

  • Απαγγελία ποιήματος «Η Μάχη της Βέργας» (του Χρήστου Κουμουτσέα) από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας κ. Χαράλαμπο Αφάλη.
  • Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας.
  • Απαγγελία του ποιήματος « Η θρυλική Μάχη της Βέργας» από τον κ. Παναγιώτη Ρήγα, συνταξιούχο δάσκαλο.
  • ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ.
  • Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.
  • Πέρας τελετής.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα προσφερθεί καφές – αναψυκτικό στο Δημοτικό Αναψυκτήριο πάρκου Βέργας Αλμυρού, προσφορά του Δημοτικού Αναψυκτηρίου.

 

 

212 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply