ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μούτσης ο “πρίγκιπας” και ευπατρίδης της Αυλώνας!

0

ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που με τις πράξεις τους κατορθώνουν να ξεφύγουν από το μέσο όρο της μετριότητας και να αφήσουν το στίγμα της παρουσίας τους και ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Βουδούρης, γνωστός ως Μούτσης ο “πρίγκιπας” του Βαρικού (τοπωνύμιο της Αυλώνας) που έζησε μπροστά από την εποχή του, που δυσκολεύτηκε να καταλάβει την προσφορά του σε αυτήν.

Ο ΜΟΥΤΣΗΣ ήταν ένας ευπατρίδης για τον τόπο του την Αυλώνα Τριφυλίας, με την ουσιαστική σημασία που έχει η λέξη κι όχι όπως συμβατικά και χαριστικά χρησιμοποιείται συνήθως στις μέρες μας.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ του Μούτση και στην ανιδιοτελή του μεγάλη προσφορά στην Αυλώνα και την αυτοθυσία του υπέρ των ανθρωπίνων αξιών είναι κι αυτό το μικρό αλλά πολυσύμαντο ουσιαστικό βιβλίο που έγραψε ο Αμβρόσιος Καρατζάς, Αυλωνίτης κι αυτός και παθιασμένος με τον τόπο του.

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Καρατζά, που προλογίζεται από τον εκδότη της «ΦΩΝΗΣ» Θανάση Τσαμούλη, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η πολύπαθη όσο και συναρπαστική ζωή του Μούτση, που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μυθιστόρημα και ταινία μακράς πνοής.

Ο ΜΟΥΤΣΗΣ ήταν μηχανικός και συνέβαλε τα μέγιστα στη μελέτη, επιστασία και κατασκευή του υδραγωγείου που ήταν αναγκαίο για την περιοχή.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με το υδραγωγείο ενοποιήθηκαν και οι δύο πλατείες του χωριού με επιστασία και καθοδήγηση του Μούτση, ενώ ο ίδιος είχε καθοριστική συμβολή στην εγκατάσταση γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος χάρη στην οποία φωταγωγήθηκε η Αυλώνα το καλοκαίρι του 1961.

Ο ΜΟΥΤΣΗΣ εν ολίγοις ήταν για την Αυλώνα ένας εμπνευσμένος δημιουργός και ευεργέτης και η προσφορά του είναι μεγάλη και προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση αν την αναλογιστεί κανείς.

ΛΟΙΠΟΝ αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος που ήταν μπροστά από την εποχή του, ήταν πολύ ευαίσθητος για να αντέξει το φθόνο που έπεσε πάνω του και τελικά αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του και πέφτοντας στη θαλάσσια περιοχή του Καϊάφα.

ΗΤΑΝ Μάρτιος του 1963 και ο Μούτσης ήταν μόλις 63 χρόνων.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ του πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο Αυλώνας και πολιτικό μνημόσυνο στο «ταβερνείο της Αρετής» το περασμένο Σάββατο, ύστερα από πρωτοβουλία της «ΦΩΝΗΣ» και της Οργανωτικής Επιτροπής Αυλωνιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Μούτση στο εξαιρετικό βιβλίο του Αμβρόσιου Καρατζά, το οποίο αποτελεί πολύτιμο ντοκουμέντο για την προσφορά στην τοπική κοινωνία του σπουδαίου οραματιστή Αυλωνίτη Δημήτρη Βουδούρη (Μούτση), που ήταν τελικά ένας πρίγκιπας στη ζωή του.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε, φίλτατοι αναγνώστες…

Θανάσης Παντές

340 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply