ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί δημοκρατίας, λαϊκισμού, Μητσοτάκης και Λεβέντης

0

«ΚΑΘΕ ιστορική επέτειος στον δημόσιο ιστορικό λόγο νοηματοδοτείται αναπόφευκτα (και αναγκαία) από τη συγκυρία. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, σύγχυσης και αβεβαιοτήτων. Κατεξοχήν αυτό συμβαίνει με μεγάλους σταθμούς στην πολιτική ιστορία, όπως η δικτατορία του 1967.

ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια μετά το πραξικόπημα της χούντας τα «διδάγματα», όπως συνηθίζεται να λέμε, κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Στα κοινής λήψης και γενικώς αποδεκτά. Παρότι συχνά οι αφετηρίες είναι διαφορετικές.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, η ομοφωνία για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Την ελευθερία, που πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρην οφθαλμού στο διηνεκές και τα συναφή δημοκρατικά προτάγματα. Στα ίδια καταλήγουν όσοι προσεγγίζουν τη χούντα ως μια παρένθεση, έργο άφρονων και επίορκων αξιωματικών.

ΑΛΛΑ και όσοι τεκμηριώνουν ότι η δικτατορία ήταν το μοιραίο αποκορύφωμα του αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Το πρώτο αφήγημα στην προβολή του, από το μεταγενέστερο πολιτικό σκηνικό, μέχρι και το τωρινό, απενοχοποιεί ουσιαστικά την προδικτατορική Δεξιά και την παραδίδει άμωμη και αμόλυντη στην Ιστορία και την κοινωνία.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ τις βαρύτατες ευθύνες της και τις γενεσιουργές αιτίες του πραξικοπήματος.

ΣΤΗ ΒΑΣΗ αυτή προβάλλουν και ασύμπτωτα «διδάγματα». Ο λόγος για το είδος και την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σύμφωνα με τη συντηρητική ανάλυση το 1967 ανατράπηκε το δημοκρατικό καθεστώς.

ΕΝΩ στην πραγματικότητα καταλύθηκε μια ελλειμματική, ανάπηρη και «καχεκτική δημοκρατία». Ακριβώς επειδή ήταν τέτοια, γέννησε και ανέθρεψε τους ανατροπείς της. Οποιος δεν θυμάται αυτά τα στοιχειώδη καταλήγει σε προβληματικά συμπεράσματα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του αρχηγού της ΝΔ για την επέτειο προσφέρεται για την κατάταξη σε αυτή την κατηγορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας καλεί να μην ξεχνάμε ότι «η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα».

ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ, όμως, να μας πει ότι αυτή την οποία επικαλείται ήταν η ελευθερία των εθνικοφρόνων για το πούμε σχηματικά. Οχι για τους αριστερούς, τους κομμουνιστές, τους συνοδοιπόρους.

ΜΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ δικαιωμάτων και απαγορεύσεις στην πολιτική δράση. Με παρασύνταγμα και την εξουσία να ασκείται εκτός Βουλής από τη βασιλική αυλή και τα άλλα κέντρα και παράκεντρα.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ προέρχονται σήμερα από αντιδημοκρατικές δυνάμεις, αντιλήψεις και πρακτικές. Σε μια Ευρώπη που καταδυναστεύουν οι πολιτικές της λιτότητας και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, δίνοντας χώρο στην ακροδεξιά και στους εθνικισμούς, στην αμφισβήτηση δημοκρατικών κεκτημένων, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι υπαρκτοί όχι τόσο από την άνοδο αυτών των δυνάμεων σε κυβερνητικές θέσεις όσο από την υιοθέτηση «αξιών» τους από άλλες συντηρητικές δυνάμεις. Πράγμα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Αλλά και στα καθ’ ημάς με επιλογές των ηγετικών κύκλων της ΝΔ».

***

ΑΠΟ τον Τάκη Κατσιμάρδο το άρθρο που προηγήθηκε και οι αναφορές του σχετικά με την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 και το σήμερα, έχουν θεωρώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδίως μετά το πρόσφατο ξεσάλωμα της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη κατά του Δένδια.

ΟΠΩΣ είναι επόμενο όμως και αυτό το περιστατικό γρήγορα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ύστερα την αρχική φασαρία που προκάλεσε καθώς τα γεγονότα τρέχουν και συχνά μας ξεπερνούν.

ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ πάντως στο επεισόδιο με τον Κασιδιάρη, ο Δένδιας πραγματοποίησε συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κάνοντας αισθητή την πολιτική του παρουσία και στέλνοντας το δικό του μήνυμα κατά του λαϊκισμού.

ΚΑΙ επειδή προκλήθηκε αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ από τη συγκέντρωση αυτή, ο Δένδιας διευκρίνησε πως ήθελε να δηλώσει το δικό του «παρών» στη μάχη κατά του λαϊκισμού.

ΝΑΤΟΣ ο λαϊκισμός πάλι μπροστά μας και όπως αντιλαμβάνεστε η χρησιμοποίησή του ως καραμέλα είναι συνεχής και ενοχλητική.

***

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα είπε στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στον εκλιπόντα  και στο ρόλο του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και στην προστασία του 1965.

ΕΙΠΕ ακόμα ότι ο Μητσοτάκης θεοποίησε την οικογένεια Παπανδρέου με την αποστασία του.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ασφαλώς έστω και… Λεβέντικες, που δίνουν έναυσμα για την περαιτέρω ενασχόλησή μας με την περίπτωση Μητσοτάκη.

Θανάσης Παντές

 

112 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply