ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Καλαμάτας για πιθανή εκδήλωση μεγάλου σεισμού!

0

Λίγους μήνες μετά τη σημαντική παρουσίαση στην Καλαμάτα των πρώτων αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος του Αστεροσκοπείου Αθηνών που αφορά στην καταγραφή και ως ένα βαθμό –μελλοντικά- την πρόγνωση των σεισμών, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου επικαιροποίησε και ανήρτησε τους χώρους καταφυγής, αλλά και καταυλισμού του πληθυσμού, μετά από έναν πιθανό ισχυρό σεισμό.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Οι επιστήμονες, δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως για την πρόβλεψη, με βάση όμως τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ το πρωτοποριακό τριπλό σύστημα που έχουν εγκαταστήσει στη Μεσσηνία, έχει ήδη αποδώσει… Πρόκειται για σταθμούς ραδονίου, μια διάταξη σεισμογράφων στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Costa Navarino και μετρήσεις της θερμοκρασίας από δορυφόρους εκεί που εκχέεται ραδόνιο.

Άλλωστε, την ίδια εκείνη ημέρα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  και καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης είχε αποκαλύψει πως υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι 3,5 μέτρων στην Καλαμάτα στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί συγκεκριμένο ρήγμα! «Εδώ και έξι χρόνια εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήραμε όλα τα μεγάλα ρήγματα του Ιονίου, τα διεγείραμε σε έναν υπολογιστή και δημιουργήσαμε συνθετικά τσουνάμι! Με έκπληξη είδαμε ότι υπήρχαν δύο περιοχές, με τη μια να είναι πάρα πολύ κοντά μας, μέσα στην Καλαμάτα, αλλά και οι δύο, γενικά κοντά, που δείχνανε για συγκεκριμένο ρήγμα, αν ενεργοποιηθεί, το οποίο σύμφωνα με το ιστορικό του, έχει πιθανότητα να δώσει σεισμό, πως υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, το οποίο μάλιστα θα φτάνει στα 3,5 μέτρα!», ανέφερε χαρακτηριστικά το Μάρτιο από την Καλαμάτα, ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους!

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Για όλους αυτούς, λοιπόν τους λόγους, ευνόητους και μη, ο Δήμος Καλαμάτας, έχει ήδη μεριμνήσει, επισημαίνοντας πως η ασφαλής και γρήγορη καταφυγή σε ανοιχτούς χώρους συναρτάται με την προετοιμασία και ετοιμότητα των φορέων, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Μάλιστα, στέκεται στην ενεργό και θετική συμμετοχή όλου του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής, η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και γι’ αυτό, η πληροφόρηση και προετοιμασία αυτού του πληθυσμού, αν προκύψει, έχει μεγάλη σημασία, αφού σε έκτακτες συνθήκες καλείται να αντιδράσει χωρίς πανικό και με τη συναίσθηση ότι σε κρίσιμες καταστάσεις, η στάση καθενός επηρεάζει την ασφάλεια όλων. Συναφείς τομείς αποτελούν η εθελοντική δράση και η λειτουργία μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ενώ εκτός από το χάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, παρατίθεται και ο πίνακας για την Καλαμάτα και ο κατάλογος για τις Τοπικές Κοινότητες.
Η επικαιροποίηση αυτή, δε συνεπάγεται.. κάτι, καθώς γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από επιτροπή που ορίζεται με απόφαση δημάρχου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πλατεία Ομήρων Γερμανίας (Τσώλη) Πλατεία Εκκλησίας Αγίας Τριάδας, Πλατεία Συνοικίας Πλεύνας, Κοινόχρηστοι χώροι στο Δυτικό Κέντρο Χώρος Στάθμευσης Γουλιμίδων, Πλατεία “Τσίρμπα” Πλατεία Ελευθερίας, Προαύλιος χώρος 6ου Δημοτικού Σχολείου, Προαύλιο Εκκλησίας Αγ. Ιωάννη Αβραμόγιαννη, Πλατεία Β’ΚΑΠΗ – Κουφού Ελιές , Προαύλιος χώρος 13ου Δημοτικού Σχολείου,  Προαύλιος χώρος 13ου Δημοτικού Σχολείου, Πλατεία Εκκλησίας Αγ. Άννας, Βόρειο Πάρκινγκ ΚΑΚ, Νότιο Πάρκινγκ ΚΑΚ, Νότιο Πάρκινγκ ΚΑΚ, Πλατεία Όθωνος, Πλατεία Εκκλησίας Υπαπαντής, Πλατεία Φραγκόλιμνας, Πλατεία Μαυρομιχάλη, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας,

Ανατολικό Κέντρο, Πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου Συντάγματος, Προαύλιος χώρος 18ου Δημοτικού Σχολείου, Προαύλιος χώρος 18ου Δημοτικού Σχολείου, Παρόχθια Ζώνη Νέδοντα, Προαύλιος χώρος 1ου Λυκείου Καλαμάτας, Κοινόχρηστος χώρος Πάρκου ΟΣΕ, Προαύλιος χώρος 7ου Δημοτικού Σχολείου, Προαύλιος χώρος Συγκροτήματος ΕΠΑΛ, Προαύλιος χώρος Γυμνασίου Παραλίας, Προαύλιος χώρος Λυκείου Παραλίας

xarths-seismos

Δείτε τον εδώ σε μεγέθυνση

ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΗΑΜΠΕΛΑ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 8, ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ. ΑΝΝΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (ΒΑΓΙΑ), ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (ΒΑΓΙΑ), ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (ΒΑΓΙΑ), ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΤΕΝΤΑ – ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΣΠΑΡΤΗΣ, 22ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ – 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Για τις Τοπικές Κοινότητες οι χώροι καταφυγής μετά από σεισμό είναι:

 1. Τ.Κ. Ελαιοχωρίου: Δεν υπάρχει ανοιχτός χώρος, όπως γήπεδο κ.λ.π. Οι κάτοικοι θα καταφύγουν σε ανοιχτούς δρόμους και οικόπεδα που δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα  (μακριά από σπίτια,  βράχους, κ.λ.π.)
 2. Τ.Κ. Λαδά: γήπεδο
 3. Τ.Κ. Καρβελίου: πλατεία
 4. Τ.Κ. Νέδουσας: Οι κάτοικοι θα καταφύγουν σε ανοιχτούς δρόμους και οικόπεδα που δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα (μακριά από σπίτια,  βράχους, κ.λ.π.)
 5. Τ.Κ. Αλαγονίας: πλατεία
 6. Τ.Κ. Πηγών: γήπεδο
 7. Τ.Κ. Αρτεμισίας: πλατεία
 8. Τ.Κ. Λαιΐκων: προαύλιος χώρος Εκκλησίας
 9. Τ.Κ. Ασπροχώματος: Γήπεδο μπάσκετ (δυτικά Νέας Εισόδου Καλαμάτας)
 10. Τ.Κ. Αντικαλάμου: Πάρκο
 11. Τ.Κ. Σπερχογείας: Κεντρική πλατεία και προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
 12. Τ.Κ. Άμμου: χώρος πέριξ Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου
 13. Τ.Κ. Αλωνίων: χώρος Δημοτικού Σχολείου
 14. Τ.Κ. Ανεμόμυλου: χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων (γήπεδο μπάσκετ κ.λ.π.)
 15. Τ.Κ Ασπροπουλιάς: Χώρος πλατείας στην Εκκλησία και το Ιατρείο
 16. Τ.Κ. Άνθειας: Γήπεδο μπάσκετ
 17. Τ.Κ. Άμφειας: Πρώην Άσυλο,   γήπεδο   ποδοσφαίρου   (Κάτω Άμφεια), πλατεία (Άνω Άμφεια)
 18. Τ.Κ. Άριος: Γήπεδο
 19. Τ.Κ. Βελανιδιάς: Πλατεία
 20. Τ.Κ. Μικρομάνης: Γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5×5
 21. Τ.Κ. Θουρίας: Πλατεία
 22. Τ.Κ. Αγ. Φλώρου: Πλατεία
 23. Τ.Κ. Αρφαρών: Πλατεία, παιδική χαρά, χώρος  στάθμευσης, προαύλιο Νηπιαγωγείου-Δημοτικού
 24. Τ.Κ. Πηδήματος: Δημοτικό πάρκο
 25. Τ.Κ. Πλατέος: Προαύλιο Νηπιαγωγείου- Δημοτικού

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

161 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply