ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα… χνάρια της Ευρώπης, η Περιφέρεια θέλει να καταργήσει τους καταυλισμούς των τσιγγάνων μέχρι το 2020!

0

Στην… αντίπερα όχθη προσπαθούν με οργανωμένες δράσεις και σειρά επαφών με τους εκπροσώπους φορέων, να περάσουν οι τσιγγάνοι και στη Μεσσηνία, μέσω των παρεμβάσεων των μελών της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», οι οποίοι βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα. Ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, έθεσαν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθίγγανοι και στο νομό και διεκδίκησαν άμεσες λύσεις. Μάλιστα, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε,  η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  Ελένη Αλειφέρη και η συντονίστρια  Έργων και Αποτελεσματικότητας και εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού Αντωνία Μπούζα, αναπτύσσοντας τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το σημαντικό αυτό θέμα, επεσήμαναν πως καταβάλλονται προσπάθειες να έχουν καταργηθεί οι καταυλισμοί μέχρι το 2020, όπως επιβάλλει η πολιτική της Ευρώπης.

Στόχος της Περιφέρειας όπως είπαν, είναι η ενσωμάτωση των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία, που αποτελεί μονόδρομο, ενώ και οι δύο, στάθηκαν στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής, η οποία όπως επεσήμαναν, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και αφύπνισε συνειδήσεις. «Δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά απέκλεισε κάθε προσωρινή και μεμονωμένη παρέμβαση χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί ολοκληρωμένα μέτρα για την μετεγκατάσταση Ρομά από μια περιοχή σε άλλη. Αποτελεί πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των αρμοδίων εθνικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών αρχών η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για κατάργηση των καταυλισμών έως το 2020», επεσήμανε η κα Αλειφέρη, η οποία τόνισε πως με  πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ειδικούς εμπειρογνώμονες της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και με τους Δήμους, για την ενσωμάτωση των Ρομά της Πελοποννήσου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  • Οριζόντιες δράσεις που αφορούν στον κοινωνικό διάλογο με τις Κοινότητες Ρομά, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων κλπ
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στέγαση, ανάλογα με την κατάσταση των νοικοκυριών και οικογενειών Ρομά – επιδότηση ενοικίου κυρίως για αυτούς που διαβιούν σε παραπήγματα
  • Δωρεάν ένταξη των βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με χρηματοδότηση και από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, μείωση της μαθητικής διαρροής – εκπαίδευση ενηλίκων. Επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου δαπανεί και σημαντικά ποσά για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών Ρομά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας, με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα υποστηριχθούν οικονομικά μια σειρά δράσεων στον τομέα της Υγείας – Ομάδες Γειτονιάς – Δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και πολυδύναμα κέντρα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
  • Προωθείται η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και η στήριξη τέτοιων Φορέων των Ρομά
  • Πρόγραμμα παροχής τροφίμων σε απόρους – ΤΕΒΑ
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις υπηρεσίες πρόνοιας.
  • Τα Κέντρα Κοινότητας έρχονται να ενισχύσουν το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ στη Μεσσηνία, ήδη εντάχθηκε ένα Κέντρο Κοινότητας και μια κινητή μονάδα με έργο την ψυχοκοινωνική στήριξη του πληθυσμού που διαβιεί σε ακραία φτώχεια.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι πεπεισμένη ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά δεν είναι πλέον ένας γενικός και αόριστος σχεδιασμός.  «Είμαστε όλοι, κράτος, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις Ρομά, τοπικές κοινωνίες Ρομά και μη Ρομά,   πολύ πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι πως κάθε άτομο που διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού  χρειάζεται στοχευμένη και εξατομικευμένη παρέμβαση. Όπως επίσης έχει γίνει κατανοητό ότι κανένα άτομο δεν μπορεί να λαμβάνει  χωρίς να διαχειρίζεται, να προγραμματίζει και να λογοδοτεί για τις παροχές που του αποδίδονται», ανέφερε καταληκτικά η Ελένη Αλειφέρη.

Leave a Reply