ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα εγκαίνια έκθεσης Π. Σοφικίτη με ομοιώματα πλοίων στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

0

Εγκαινιάστηκε προχθές, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στην Αθήνα, η έκθεση ομοιωμάτων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής «Σαν Καλοτάξιδο Σκαρί». Η έκθεση παρουσιάζει – σε επιμέλεια Νατάσας Καστρίτη – 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ομοιώματα είναι χειροποίητα, έργα του φιλολόγου – κατασκευαστή μικροναυπηγικής Παν. Σοφικίτη.

Δεδομένου ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια της έκθεσης στην Αθήνα, ο δήμαρχος παρέστη στα εγκαίνια και απηύθυνε χαιρετισμό, όπου – μεταξύ άλλων – τόνισε ότι ο Παναγιώτης Σοφικίτης έχει έλθει στην Καλαμάτα εδώ και πάνω από 40 χρόνια, από τη Σκόπελο. Στην Καλαμάτα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως εκπαιδευτικός και ως κοινωνικώς δρων πολίτης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την τέχνη της μικροναυπηγικής, στην οποίαν καταθέτει τα ισχυρά βιώματα της παιδικής του ηλικίας, την απεριόριστη επιμονή και υπομονή του και το εγνωσμένο καλλιτεχνικό αισθητήριό του.

Ο Παν. Νίκας επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την πόλη της Καλαμάτας η διενέργεια αυτής της έκθεσης στο σπουδαίο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, γιατί μαζί με το σπουδαίο έργο του Παν. Σοφικίτη προβάλλεται η πόλη, που είναι παραθαλάσσια και κατεξοχήν ναυτική. Ο δήμαρχος Παν. Νίκας ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδη αυτή η έκθεση και εξέφρασε την ελπίδα να κατορθώσει ο Δήμος να δώσει χώρο κατάλληλο για τη διαχρονική παρουσίαση των καλλιτεχνημάτων του Παν. Σοφικίτη.

Ο ΠΑΝ. ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ο Παν. Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη. Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους. Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.
Έργα του Παν. Σοφικίτη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.
Σημειώνεται ότι τα έργα του Παν. Σοφικίτη εκτέθηκαν για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2014 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Δήμου.
Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο 2017 και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 09:00 – 14:00, με ελεύθερη είσοδο.

(Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα)

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply