ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το εξωτερικό… γλυκοκοιτάζουν ελέω κρίσης οι περισσότεροι νέοι ακόμη και αν πετύχουν σε Πανεπιστημιακές σχολές!

0

panellhnies-3

Με το μάθημα της έκθεσης, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, ρίχτηκαν χθες στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη Μεσσηνία, εκτός από ελάχιστες διευκρινήσεις που ζητήθηκαν, η διαδικασία κύλησε ομαλά, με το θέμα να δυσκολεύει, κατά το ήμισυ τους περισσοτέρους υποψηφίους, καθώς ήταν απαιτητικό. «Μπορεί σήμερα ο επιστήμονας να ελέγξει ηθικά την επιστημονική πρόοδο στην οποία συμμετέχει με το έργο του; Ποια η σχέση επιστήμης και ηθικής; Ποια τα όρια της ηθικής; Μπορεί τεθούν περιορισμοί στα επιστημονικά επιτεύγματα;», ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία εκλήθησαν να αναλύσουν οι περίπου 86.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων που ξεκίνησαν τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. «Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και οι διευκρινήσεις, οι οποίες μας στείλανε από τα σχολεία για να προωθήσουμε στο υπουργείο, ήταν ελάχιστες», ανέφερε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος, που κάλεσε τους γονείς να ενισχύσουν τα παιδιά τους και να φροντίσουν να είναι ήρεμο το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι υποψήφιοι, έδειξαν προβληματισμένοι σε γενικές γραμμές από το θέμα, αλλά αυτό που προκάλεσε αίσθηση, μιλώντας κάποιοι από αυτούς στη «Φ», είναι πέρα από την επιλογή της Σχολής που είναι πλέον, άμεσα συναρτώμενη με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, η τάση… φυγής στο εξωτερικό.

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ… ΕΞΟΔΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ

«Το θέμα αφορούσε στην επιστήμη και την ευθύνη του επιστήμονα, μπορούσες να ανατρέξεις σε πολλά ζήτημα, ενώ οι ασκήσεις ήταν απλές, όπως και το κείμενο», δήλωσε ο Γιώργος Κουλουμβάκος, που θέλει να περάσει στο Πολυτεχνείο, βλέποντας το πτυχίο ως ένα εφόδιο για το μέλλον και… γλυκοκοιτάζοντας το εξωτερικό, αν δεν αλλάξει κάτι στη χώρα μας που μαστίζεται από την κρίση. «Δεν ξέρω πως θα έρθουν τα πράγματα, αν έχω τον τρόπο να φύγω και να εξελιχθώ στο εξωτερικό θα το κάνω», ανέφερε με νόημα, ενώ ακόμη πιο αποφασισμένη γι’ αυτό, δήλωσε η Στεφανία Δημοπούλου. «Ναι, με φαντάζομαι περισσότερο στο εξωτερικό και θέλω να φύγω», μας είπε η νεαρή κοπέλα που στοχεύει στο Ναυτικό ή να γίνει μαθηματικός, ενώ σχολιάζοντας τα θέματα, παρατήρησε πως «το πρώτο θέμα στην έκθεση, ήταν λίγο πιο περίπλοκο και οι ασκήσεις, από μέτριες έως καλές». Στην Ισπανία, ονειρεύεται από τώρα το μέλλον του ο Αλέξανδρος Διονυσόπουλος, ο οποίος ακόμη πιο σίγουρος, ανέφερε πως θέλει να σπουδάσει Πληροφορική και όταν τελειώσει τις σπουδές του να φύγει! Όσον αφορά στις ασκήσεις, τις χαρακτήρισε εύκολες και το θέμα κάπως πιο δύσκολο, ενώ ελληνικά… επέμεινε μόνο ο Κωνσταντίνος Μακρής. «Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω τα πάντα για να μείνω εδώ και να βοηθήσω τον τόπο να αναπτυχθεί, γιατί αν φύγουμε όλοι, προφανώς θα πάει κι άλλο πίσω η χώρα μας! Βέβαια, αν φτάσω σε μια ηλικία που δε θα έχω τίποτε και δε θα μπορέσω να προχωρήσω τη ζωή μου, θα το κάνω αναγκαστικά, όμως είναι κάτι που απεύχομαι», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μακρής, τον οποίο, η αγάπη του για τις φυσικές επιστήμες, τον οδηγεί να γίνει ηλεκτρολόγος στην Πάτρα. «Πάντα με ενδιέφεραν οι φυσικές επιστήμες, έκατσα ενημερώθηκα και ένιωσα πως εκεί, θα μάθω περισσότερα πράγματα, τουλάχιστον όσον αφορά σε εκείνα που με ενδιαφέρουν», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τα θέματα της έκθεσης που είναι από τα αγαπημένα του μαθήματα, εκτός από το πρώτο, που ήταν όπως είπε πιο γενικό, αρκετά εύκολα!

kai-oi-treis

Αλέξανδρος Διονυσόπουλος, Γιώργος Κουλουμβάκος, Κωνσταντίνος Μακρής

Δημοπούλου Στεφανία

Δημοπούλου Στεφανία

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, ενώ σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply