ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ε.Ε. εμείς και άλλα θέματα

0

«ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ των εξήντα χρόνων από τότε που η Ευρώπη απέκτησε οργάνωση με δικούς της θεσμούς, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, παραδέχτηκε ότι η Ε.Ε. διέρχεται μεγάλη κρίση και «σύμβολο αυτής της κρίσης είναι ο τρόπος που χειρίστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι την ελληνική περίπτωση, χειρότερα δεν θα μπορούσε να γίνει»!

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ, άλλωστε, στον ίδιο λόγο εστίασαν για να μην παραμείνουν στην Ε.Ε., λέγοντας «μα δεν βλέπετε τι έκαναν στην Ελλάδα;», και πλέον οριστικά αποχωρούν.

ΓΙΑΤΙ έχει νόημα να παραμένεις σε μια Ενωση που έπαψε ξαφνικά να σέβεται τους νόμους και τους εταίρους της; Εμείς εδώ μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί απόλυτα ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ δεν εξηγείται πώς δεν έχουμε ζητήσει από τους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις «ευθύνες» των, που αδιαμφισβήτητα, αφού και ο Πρόντι και οι Βρετανοί ομονοούν επ’ αυτού, υπάρχουν.

ΓΥΡΕΨΑΜΕ όμως να αποκατασταθεί η νομιμότητα; Οι πολιτικοί μας μιλούν μόνο για επιστροφή στην κανονικότητα με επανάκτηση της φερεγγυότητας του κράτους μας να δανείζεται από τις αγορές.

ΟΜΩΣ, η φερεγγυότητά του επλήγη ανεπανόρθωτα, όταν οι εταίροι μας, ενώ δεν επετρέπετο από τον νόμο και όφειλαν ως εκ τούτου να το αποφύγουν, δέσμευσαν το σύνολο της περιουσίας του λαού μας, που ήταν εγγύηση προς τους επενδυτές σε ομόλογα Ελληνικής Δημοκρατίας, με συνέπεια την πλήρη οικονομική απαξίωση του ελληνικού ομολόγου στις αγορές και την οριστική αδυναμία δανεισμού μας εξ αυτών.

ΔΙ’ ΑΥΤΟΥ του «κόλπου» περιήλθαμε σε αδυναμία χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση ανακύκλωσης του χρέους μας και επήλθε η οικονομική κατάρρευση του κράτους. Εκτοτε είμεθα εκτός αγορών και κράτος υπό εκκαθάριση του πλούτου του.

ΟΤΑΝ θα έχουμε εκποιήσει τα πάντα, τότε οι «εταίροι» αναμένεται να ρυθμίσουν το χρέος, ώστε να ξαναβγούμε στις αγορές, δανειζόμενοι χωρίς πλούτο!

ΟΠΟΤΕ, γιατί να μη συνεχίσουν να αγκαλιάζονται και να χτυπούν ο ένας την πλάτη του άλλου, απονέμοντας μεταξύ των επαίνους και συγχαρητήρια, ισχυριζόμενοι «όλα καλά»;…».

***

ΝΟΜΙΚΟΣ ο Μάκης Τζίφρας και τιτλοφορεί το άρθρο του «Όλα καλά».

ΕΧΟΥΝ σημασία τα εισαγωγικά βεβαίως στον τίτλο του άρθρο κι αυτό φαίνεται και στο σκεπτικό του άρθρου που επιβεβαιώνεται με το ερωτηματικό με το οποίο τελειώνει.

ΟΛΑ καλά λοιπόν στην Ε.Ε. δεν είναι, εξήντα χρόνια μετά τη δημιουργία θεσμών της Ευρώπης και δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα, αν οι ισχυροί εταίροι δεν αποφασίσουν να γίνουν αλληλέγγυοι στα μέλη τους που δεν είναι και τόσο ισχυρά.

Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να διαθέτει πλούτο ωστόσο δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι τις ανήκει πλέον, κι ας όψεται το χρέος γι’ αυτό στο οποίο ο πλούτος αυτός έχει υποθηκευτεί εδώ και κάποια χρόνια.

Η ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ μας ως χώρα έχει τρωθεί πολύ σοβαρά και δεν πρόκειται εύκολα να αποκατασταθεί.

ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ την πολιτική ευθύνη της χώρας σαφώς και δεν είναι άμοιροι ευθυνών γι’ αυτή την κατάσταση τωρινοί κυβερνώντες και πρώην.

***

ΠΟΛΥ ασχοληθήκαμε με τον Μητσοτάκη λόγω του θανάτου του, αλλά ας όψεται η ιστορία στην οποία έτσι κι αλλιώς διεκδικεί μια θέση έστω κι αν αυτή είναι λόγω της αποστασίας στα Ιουλιανά του 1965.

ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ατάκα ωστόσο με αφορμή τον εκλιπόντα, την είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αφού τον χαρακτήρισε αντιφατική προσωπικότητα δήλωσε πως Ο Μητσοτάκης του είχε πει όταν γνωρίστηκαν πως δεν γνώριζε το εύρος της προσωπικότητάς του!!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ο Λεβέντης και γέλια στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο.

ΚΑΤΑ τ’ άλλα το κοινό σημείο και των δύο αν είναι δυνατόν να έχουν, είναι ότι και οι δύο λειτουργούσαν εκτός τάιμινγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

***

ΦΙΛΟΔΟΞΟ στόχο έβαλε μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταργήσει μέχρι το 2020 τους καταυλισμούς των τσιγγάνων, ακολουθώντας τα χνάρια της Ευρώπης.

ΑΝ τα καταφέρει θα είναι επιτυχία βέβαια, ωστόσο το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο για να υλοποιηθεί μιας και οι δυσκολίες του είναι πολύ ιδιαίτερες.

ΟΙ ΡΟΜΑ δεν είναι μια οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα και δεν γίνεται να «ομαδοποιηθεί» η προσέγγισή τους.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ γίγνεσθαι πάντως ανήκουν κι αυτό είναι το σημαντικότερο.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply