ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Πυρετός” στην Ενωση Μεσσηνίας για την εξυπηρέτηση – Αυλαία σήμερα για τις μεταβιβάσεις, συνεχίζονται οι ενεργοποιήσεις!

0

Αυλαία σήμερα για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, μετά και την παράταση που δόθηκε, με την Ένωση Μεσσηνίας, να παραμένει ως αργά ανοιχτή στα κεντρικά της καταστήματα, για να εξυπηρετήσει τυχόν παραγωγούς που δεν έχουν προλάβει. Ήδη βέβαια, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 2.000 άτομα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη στις 15 του μηνός, θα εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. «Καλούμε τους παραγωγούς που ενδεχομένως το έχουν αμελήσει, να έρθουν στα κεντρικά πλέον καταστήματα της Ένωσης, στην Καλαμάτα, στην οδό Ιατροπούλου, στη Μεσσήνη στην οδό Αθανασίου Διάκου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία και το Μελιγαλά, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο υπεύθυνος Έργου και ειδικός συνεργάτης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Το κεντρικό κατάστημα της Ένωσης στην Καλαμάτα, θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα, μένουν ανοιχτά τις απογευματινές ώρες. Η διαδικασία έχει κυλήσει ομαλά, καθώς έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα, περισσότεροι από 23.000 παραγωγοί, αν και τα προβλήματα, κυρίως ελέω δασικών χαρτών, δεν λείπουν.

pazios

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΕΛΕΩ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

«Ακόμη, αυτές τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στο Συνεταιρισμό, καθώς οι παραγωγοί  που σκοπεύουν να κάνουν εξαγορά, πρέπει να προσκομίζουν στις δασικές υπηρεσίες πέρα από το τοπογραφικό τους και αντίγραφο του χάρτη, όπως προκύπτει από την αίτηση ενεργοποίησης για να βεβαιωθεί ότι όντως το αγροτεμάχιο αυτό, βρίσκεται στο ΟΣΔΕ», επεσήμανε ο Γιάννης Πάζιος, αναλύοντας να νέα δεδομένα.  «Εκτός από τις βεβαιώσεις, θα πρέπει να κάνουν και τις αντίστοιχες διορθώσεις, μιας και τα αγροτεμάχια έχουν ψηφιοποιηθεί στο παρελθόν όχι με τοπογραφικά διαγράμματα», ανέφερε ο κ. Πάζιος,  τονίζοντας πως όσοι υποβάλουν ενστάσεις, έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουλίου. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δούμε μέχρι πιο διάστημα θα παραμείνει ανοιχτό το σύστημα», δήλωσε ο υπεύθυνος Έργου, που καυτηρίασε το γεγονός της καθυστέρησης έκδοσης Κοινής Υπουργικής απόφασης, αναφορικά με το αν ελλοχεύει ή όχι, κίνδυνο να χαθεί η επιδότηση, όλων όσοι έχουν χαρακτηριστεί τα κτήματά τους δασικά, ένα θέμα για το οποίο συνολικά και έγκαιρα, η Ένωση έλαβε θέση.

 ΑΜΕΣΗ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

«Εμείς στείλαμε αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα δασικά και έχουμε στείλει και μια τεχνική έκθεση που ζητάμε να συμπεριληφθεί η ελιά στον κατάλογο των προϊόντων που δεν είναι μόνο είδος προς καλλιέργεια, αλλά θεωρείται και δάσος, κάτι θα άλλαζε όλη τη φιλοσοφία, με την οποία έχουν δημιουργηθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ ταυτόχρονα θέσαμε και άλλα θέματα. Ζητήσαμε να υποβάλλονται ενστάσεις ατελώς και στα ζητήματα με τους δασωμένους αγρούς, να υπάρχει μια δέσμευση του παραγωγού ότι θα τους καλλιεργήσουν εφόσον το επιθυμούν και αυτό θα αποδεικνύεται από τις μελλοντικές αιτήσεις ΟΣΔΕ που θα πρέπει να υποβάλλει. Επίσης, σε όποιες περιπτώσεις εξεταστούν ζητήματα εξαγοράς, το τέλος να είναι καθαρά συμβολικό και όχι να υπάρχουν κλίμακες, ενώ ζητήσαμε για τις ορεινές  χορτολειβαδικές περιοχές, κάτι που αφορά ιδιαίτερα στη Μάνη, να μην επικρατεί το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του δημοσίου, το οποίο δεν επικρατεί τις πεδινές», δήλωσε ο Γιάννης Πάζιος και συνέχισε. «Εμείς απλώς μεταφέρουμε την αγωνία εκατοντάδων παραγωγών που έρχονται καθημερινά εδώ στην Ένωση, ταλαιπωρημένοι και έχοντας ήδη επωμιστεί τεράστια βάρη και τεράστια κόστη δεδομένου ότι και οι εισφορές τους είναι υψηλές και με τους δασικούς χάρτες, έχουν κληθεί να πληρώσουν ένα ακόμη χαράτσι».

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ  ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Μέσα σε όλα, έντονος ο προβληματισμός είναι και για το θέμα των συνταξιούχων, καθώς το ζήτημα του ποιοι ακριβώς κινδυνεύουν να χάσουν μέρος από τη σύνταξή τους, επειδή λαμβάνουν επιδότηση, είναι ακόμη στον… αέρα! «Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα, αναφορικά με τους συνταξιούχους, καθώς δεν έχουμε τις εγκυκλίους από τα συναρμόδια υπουργεία για το ποιοι εξαιρούνται και ποιοι όχι! Το μόνο που υπάρχει, είναι μια εγκύκλιος που αφορά στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και επισημαίνει ότι όσοι βγουν στη σύνταξη μέχρι και το 2024 δε θα έχουν πρόβλημα με την επιδότηση, και τη σύνταξή τους, αλλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες έχουμε ακόμη μόνο προφορικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο Γιάννης Πάζιος και συνέχισε δίνοντας ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. «Βάση αυτών και μόνο, γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν πάρει σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016 δεν θα έχουν πρόβλημα με περικοπή της σύνταξης, πρόβλημα, θα έχουν αυτοί που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά και παρουσιάζουν αγροτικό εισόδημα και σίγουρα αυτοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση ή πώληση αγροτικών προϊόντων, από 1η Ιανουαρίου 2017», ανέφερε ο ειδικός συνεργάτης της Ένωσης, ο οποίος επεσήμανε πως σε αυτούς τους παραγωγούς, οι συμβουλές ήταν να κάνουν μεταβίβαση σε κάποιο οικείο πρόσωπο προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Leave a Reply