ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εν όψει 15ης Ιουνίου και τουριστικής σαιζόν

0

«ΘΑ ΠΑΡΕΙ κάτι η χώρα για το χρέος ή θα αναπαράγει για πάντα τη λιτότητα ως μέσο αποπληρωμής του δανεισμού της; Το ερώτημα θα ήταν απλό και άρα και η απάντηση αν ήταν και σωστό. Γιατί θα ήταν σε σωστή βάση αν το αλλάζαμε ως εξής: Θα πάρει κάτι η χώρα για το χρέος ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο έστω να μπορέσει να υπαχθεί στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση και άρα να αρχίσει να δανείζεται μόνη της από τις αγορές;

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ το ερώτημα βέβαια ακόμη πιο ειλικρινές θα μπορούσε να αλλάξει ως εξής: Θα πάρει κάτι η χώρα για το χρέος ώστε να βρεθεί μια πρόφαση για ένα διάστημα να μην υποτροπιάζει με συνεχή Μνημόνια;

ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ θα ξέρουμε κάτι από τα παραπάνω. Βαριά, στη Σύνοδο Κορυφής λίγο μετά. Η πρόσφατη εσάνς συναίνεσης που έδωσε ο Μητσοτάκης για το χρέος πιέζει ακόμη περισσότερο τον Τσίπρα. Ακόμη και οι έξαλλες φωνές διαφόρων που νομίζουν πως ο Σόιμπλε είναι κολλητός τους θα κοπάσουν. Ελπίζουμε. Κι αυτό αφού τώρα ξέρουμε.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ θέλει να διαχειριστεί τον ελληνικό καπιταλισμό και όχι να τον μετασχηματίσει, τα μέτωπα είναι συγκεκριμένα. Διευκρίνιση: Τούτο δεν αφορά αυτόν που θα ήθελε να οργανώσει την ανατροπή του. Αν και αυτός ακόμη θα οφείλει να διανύσει πολλές μεταβάσεις. Αυτόματο κουμπί που να σε πηγαίνει στη γη της Επαγγελίας δεν υφίσταται.

ΟΠΟΙΟΣ, λοιπόν, θέλει να διαχειριστεί τα πράγματα εντός ευρώ, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχει σαφή μέτωπα. Αυτό είναι πια διδακτικό και για τους «βάστα Σόιμπλε» και για όσους φαντασιώνονται ζουρνάδες το πρωί και το βράδυ συνθηκολογήσεις. Ποια είναι τα μέτωπα; Η σύγκλιση που επιζητείται από τη χώρα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ για μέρος των δανειστών δεν έχει καμία σημασία το ότι έχουμε επιτύχει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Το είδαμε και τώρα. Ακόμη κι αν πιάσεις μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, μέτρα θα ζητηθούν. Ακόμη κι αν ψηφίσεις μέτρα, θα ξαναζητήσουν μέτρα.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ που λαμβάνει πια συνταγματικά χαρακτηριστικά φαίνεται πως αποτελεί τη μοναδική συνταγή που ξέρουν οι πιστωτές. Προφανώς αποτυχημένη. Μετά τις 15 Ιουνίου βέβαια υπάρχει ένας κίνδυνος: να μην μπορεί κανείς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό να διαχειριστεί τίποτε».

***

ΑΡΙΣΤΕΡΑ της Εδέμ, ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης εκφράζει τη γνώμη του στα «Νέα» και με το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ τιτλοφορείται το άρθρο και περιλαμβάνει εύστοχες επισημάνσεις.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ βέβαια μετά τις 15 Ιουνίου δεν το γνωρίζουμε.

ΕΚΕΙΝΟ που τώρα προέχει είναι να δούμε πως έχουν οι εξελίξεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Ε, ΛΟΙΠΟΝ, καθώς πλησιάζουμε προς την 15η Ιουνίου μόνο οι κινδυνολάγνοι θεωρούν ότι θα είναι ημερομηνία ορόσημο.

ΟΙ ΠΙΟ προσγειωμένοι και σοβαρά σκεπτόμενοι πάντως καταλαβαίνουν πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα ημερομηνία όταν φτάσει θα αναρωτιόμαστε πότε θα έρθει η επόμενη!

***

ΚΙ ΕΝΩ πλησιάζει η 15η Ιουνίου (λες και κάτι τρέχει στα γύφτικα) το καλοκαίρι είναι εδώ και ασχολούμαστε για άλλη μια φορά με τον τουρισμό με αφορμή τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού.

ΚΟΙΝΗ διαπίστωση όλων πλέον είναι πως ο τουρισμός είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας αλλά από μόνη της αυτή η δύναμη αν δεν αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο δεν θα έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τον τουρισμό στην Πελοπόννησο, πέρα από τις οποιεσδήποτε ωραιοποιήσεις, ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος βεβαίως ώσπου να γίνει τουριστικός προορισμός πρώτης προτεραιότητας.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και καλά μπάνια.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply