ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραμένει υψηλή η τιμή του ελαιολάδου λόγω ζήτησης και μειωμένης σοδειάς

0

 Η ξηρασία προεξοφλεί αναιµικές σοδειές στις βασικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες και η ζήτηση παγκοσµίως διευρύνεται. Αν µάλιστα επαληθευτούν οι φήµες που θέλουν τους ηγέτες της παγκόσµιας αγοράς, Ισπανούς, να πριµοδοτούν πλέον την ποιότητα, παρά την ποσότητα, έχοντας εν τω µεταξύ κατακτήσει µεγάλα µερίδια στην παγκόσµια αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η διατήρηση των τιµών παραγωγού, για πολύ καιρό ακόµη, σε υψηλά επίπεδα

Στο ενδιαφέρον τοπίο που διαµορφώνεται στην αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και αναλύεται με άρθρο στους Financial Times, τον δικό του ρόλο παίζει µεταξύ άλλων και ο καιρός. Θέλετε η κλιµατική αλλαγή για την οποία γίνεται πολύς λόγος, θέλετε οι πολυετείς κύκλοι στους οποίους αναφέρονται συχνά οι µετεωρολόγοι, οι µεσογειακοί ελαιώνες δείχνουν να υποκλίνονται όλο και συχνότερα στα κελεύσµατα του καιρού.

Η πρωτοφανής ξηρασία άλλωστε που επικρατεί στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου  αλλά και τις αφρικανικές (Τυνησία κ.λπ.) είναι χαρακτηριστικό δείγµα και ήδη κάνει τους διεθνείς αναλυτές να προεξοφλούν κουρεµένες σοδειές και την ερχόµενη ελαιοκοµική περίοδο (2017-2018).

Στην χώρα µας, όπως εκτιµούν οι Financial Times µε ανάλυσή τους, προβλέπεται µια παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους ελαιολάδου, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα παράπονα εκ µέρους των καλλιεργητών για µειωµένα ποσοστά καρπόδεσης, κατά τόπους.

307 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply