ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραπέμπονται σε δίκη 5 υπάλληλοι της Ενωσης για υπεξαίρεση και απιστία κατ’ εξακολούθηση! 

0

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΥΠΟΘΕΣΗ» ΜΕ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Πέντε χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τη «Φωνή», για κάποια από τα «σημεία και τέρατα» που συνέβαιναν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας!

Συγκεκριμένα παραπέμπονται να δικαστούν στις αρχές Οκτωβρίου 5 υπάλληλοι (πρώην και νυν) για τις πράξεις:

  • Υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση από κοινού
  • Απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας.

Πρόκειται για υπόθεση που έφερε στο φως η διοίκηση του νεοσύστατου τότε Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενωση Μεσσηνίας», κληρονόμου της «αμαρτωλής» ΕΑΣ Μεσσηνίας του Βασίλη Κοζομπόλη και Σία οι συνέπειες της διοίκησης του οποίου ακόμη περισφίγγουν την «Ένωση», καθώς τα χρέη και ο αλόγιστος δανεισμός την είχαν φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ωστόσο, η μεγάλη εξυγιαντική προσπάθεια της διοίκησης του Κώστα Κατσούλη, έβαλε μια κάποια τάξη στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της και η κατάσταση, με δυσκολίες μεν, ελέγχεται και η «Ενωση Μεσσηνίας» στηρίζει  τον Μεσσήνιο παραγωγό σε όλα τα επίπεδα.  Με καίριες παρεμβάσεις και στρατηγικές συμμαχίες τόσο στη διαμόρφωση τιμών των βασικών προϊόντων (λάδι, σταφίδα κυρίως), αλλά την διαφανή παροχή υπηρεσιών και εμπορία  αγροτικών εφοδίων σε προσιτές τιμές και αξιοπιστία, κατάφερε να συγκρατήσει την Ένωση από την καταστροφή, προσδίδοντάς της νέα δυναμική ανάπτυξης!

ΤΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ  ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Συγκεκριμένα οι εν λόγω 5 υπάλληλοι διέθεταν μέσω υποκαταστημάτων της Ένωσης καλλιεργητικά εργαλεία και γεωργικά μηχανήματα, έχοντας αφαιρέσει συνοδευτικά εξαρτήματα αυτών, οικειοποιούμενοι παρανόμως χρήματα ή κινητά πράγματα.

Επίσης διέθεταν προς πώληση παρανόμως λεγόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή προκαλώντας ζημιά στην Ένωση, αφού στη συνέχεια αποσύρθηκαν ως ακατάλληλα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έλεγχο που διετάχθη από τη διοίκηση του συνεταιρισμού, του οποίου ο πρόεδρος Κώστας Κατσούλης έχει κληθεί, μαζί με άλλους υπαλλήλους, και ως μάρτυρας κατηγορίας.  Μεταξύ των αναγνωτέων εγγράφων της δικογραφίας περιλαμβάνονται και δημοσιεύματα της «ΦΩΝΗΣ».

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Η διοίκηση της Ένωσης μετά την αποκάλυψη προ πενταετίας της εν λόγω υπόθεσης, μεταξύ των πρακτικών ενεργειών της ήταν οι εκκαθαρίσεις στα τμήματα Εμπορίας της Ένωσης και έκτοτε με απόλυτη διαφάνεια διαθέτει αγροτικά εφόδια και εργαλεία ποιότητας, ενώ εμπορεύεται φυτοπροστατευτικά προϊόντα,  τηρώντας όλους τους κανόνες που επιβάλλει η νομοθεσία.  Μάλιστα η διοίκηση με επωφελείς συμφωνίες και συνεργατικές δράσεις εξασφάλισε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, τους οποίους διευκόλυνε και διευκολύνει στις δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα μετά την κρίση και τα μνημόνια, που άλλαξαν τα καλλιεργητικά δεδομένα στη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ενωση υπέστη από την υπόθεση των «πειραγμένων» εργαλείων και των ληγμένων φυτοφαρμάκων σημαντική οικονομική ζημιά, αλλά κυρίως υπέστη «ρωγμές» η εμπορική της φήμη, κάτι που χρειάστηκε χρόνος και χρήμα για να αποκατασταθεί.

Η υπόθεση, λοιπόν, όπως και όλες, φτάνει στη δικαιοσύνη με καθυστέρηση 5 ετών, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες εξυγίανσης και κάθαρσης, ώστε ο πρωτογενής τομέας να πάρει ξανά μπροστά μέσω του ανανεωμένου συνεταιριστικού κινήματος.

Περιττό να αναφέρουμε ότι πολλές ακόμη υποθέσεις της «εποχής Κοζομπόλη» εκκρεμούν στη δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «Ένωση Μεσσηνίας», η οποία δέχτηκε και δέχεται ανηλεή πόλεμο, από την πλευρά Κοζομπόλη, ο οποίος έστησε μαγαζί ανταγωνιστικό στην Ένωση με στόχο το εύκολο κέρδος απ’ τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπου και εκεί δεν μπόρεσε να τα καταφέρει προσκρούοντας στην αξιοπιστία και στη συνέπεια της «Ένωσης Μεσσηνίας», την οποία περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους χιλιάδες Μεσσήνιοι παραγωγοί.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

1,347 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply