ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή Φάμελλου προς δημάρχους: 4 στους 10 Δήμους δεν έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματα των δημοτών για τους δασικούς χάρτες

0

famellos

Μέχρι τις 27 Ιουλίου, θα διαρκέσει τελικά η περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών, καθώς όπως παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι μισοί σχεδόν Δήμοι, δεν έχουν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες! Ο κ. Φάμελλος μάλιστα, χθες, έστειλε επιστολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή και τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, από τους ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο. 

Στην επιστολή του, επισημαίνει ότι παρότι έληξε η χρονική παράταση που είχε δοθεί, διαπιστώνεται ότι το 42,5% των Δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου, το 57,5% των Δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του Νόμου, ενώ οι υπόλοιποι 51 Δήμοι, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερις από τη Μεσσηνία, δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο Νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων. Στη Μεσσηνία, οι Δήμοι που δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, είναι της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Δυτικής Μάνης και ο Δήμος Πύλου Νέστορος!

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

  • η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ
  • η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας  οι Δήμοι δε διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις,  δεν θα ήταν αναγκαία», επισημαίνει ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας πως δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο, και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο. Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μόλις 3 στους 10 Δήμους είχαν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους,  όσον αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων επί των δασικών χαρτών, όπως προέβλεπε ο νόμος.

181 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply