ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεχωριστό πείραμα με άρωμα Μεσσηνίας στην Καλαμάτα: Ελαιόλαδο, ελιές, σύκα και σταφίδες στο διάστημα!

0

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ξεχωριστό πείραμα με άρωμα… Μεσσηνίας και προορισμό το διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Amazon και ιδιοκτήτης της εταιρείας διαστημικού τουρισμού Blue Origin, Jeff Bezos σκοπεύει να στείλει στο διάστημα, ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία ώστε να διαπιστώσει πώς η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τα τρόφιμα.
Το σχέδιο, εκτός από ελαιόλαδο θα περιλαμβάνει ελιές Καλαμάτας, σύκα και σταφίδες, όπου θα μεταφερθούν στο διάστημα σε έναν πύραυλο της εταιρείας Blue Origin.

papadopoulos-periklhsΚαθοριστικός, στην προσπάθεια αυτή, είναι ο ρόλος papadopoulos-takhsτων Καλαματιανών καθηγητών, Τάκη Παπαδόπουλου καθηγητή πανεπιστημίου, μηχανολόγου μηχανικού και ειδικό στο Σχεδιασμό Συστημάτων, καθώς και του αδερφού του Περικλή, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής και αστροφυσικού, ο οποίος έχει βραβευθεί από τη NASA και ήταν επί μακρόν συνεργάτης της, χάρη στους οποίους η Μεσσηνία προβάλλεται για μια ακόμη φορά με τρόπο ξεχωριστό, ύστερα από όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί, για την κατασκευή διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

 ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ… ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ

blue-origin-2Λίγο πριν την έναρξη του πειράματος, αύριο, θα δοθεί στη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα γίνει ειδική αναφορά και στη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 4ου και 6ου Γυμνασίου της πόλης στη διαστημική αποστολή της Blue Origin. Το εγχείρημα αυτό, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και σε στενή συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του διαπρεπούς Μεσσήνιου καθηγητή Δρ. Περικλή Παπαδόπουλου και του αδερφού του Τάκη, καθώς και του Μηχανολόγου μηχανικού με εξειδίκευση στην ανάπτυξη ποιοτικών προτύπων Κώστα Πειμανίδη, του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και του Φυσικού Φώτη Ασημακόπουλου. Η Blue Origin που πρωτοπορεί στον τομέα της εμπορικοποίησης του διαστήματος και αναπτύσσει επαναχρησιμοποιημένα συστήματα εκτόξευσης στο διάστημα, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το διεθνή Τύπο, ενώ το πείραμα που θα εξετάσει την συμπεριφορά των μεσσηνιακών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής εν γένει σε εξωτερικό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, έχει σκοπό την ώθηση των μαθητών της περιοχής μας στις νέες τεχνολογίες της αεροδιαστημικής, και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων. Το εγχείρημα αυτό, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων τοπικών πρωτοβουλιών στον τομέα της αεροδιαστημικής με την εταιρεία της Blue Origin και σε αυτό το στάδιο, η σκυτάλη δίνεται σε νέους και νέες προερχόμενους από τα Δημόσια Σχολεία, για να δοθεί και σε αυτούς μια σημαντική ευκαιρία τεχνολογικής εξωστρέφειας, να εξοικειωθούν με τον κλάδο της αεροδιαστημικής, τις τεχνολογίες αυτές και να ενημερωθούν σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, σκοπός είναι να συνεχίσει να διευρύνεται παρέχοντας επιπρόσθετες ευκαιρίες μαθητικής συμμετοχής και προς άλλες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της Μεσσηνίας, της Νοτίου Πελοποννήσου και ολόκληρης της χώρας και φιλοδοξεί να αποτελέσει κορμό ετήσιου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού από τους εμπνευστές και τους πρωτεργάτες της.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

178 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply