ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μακρόν επελαύνει αλλά δεν είναι και ΝτεΓκολ!

0

«Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι Γαλλία. Ιστορικά εξηγήσιμο αυτό. Η Γαλλία με την αστική επανάσταση του 1789, με την αυτοκρατορία, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, τις αποικίες, την παραγωγική βιομηχανία.

Η ΕΛΛΑΔΑ με την Τουρκοκρατία, τους Τουρκαλβανούς και τουρκόσπορους, τη φουστανέλα, το τσαρούχι, τους κοτζαμπάσηδες τους προεστούς και την παρασιτική κρατικοδίαιτη οικονομία. Επομένως Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας, μεγέθη διαφορετικά και αντίθετα!
ΚΙ ΟΜΩΣ, οι ομοιότητες εμφανέστατες. Αμφότεροι, της νέας γενιάς. Αμφότεροι, από το πουθενά. Αμφότεροι, στην εξουσία πάνω στα ερείπια του παλιού πολιτικού συστήματος. Και αμφότεροι, αίλουροι. Περίπου ασπόνδυλοι. Ο Μακρόν, κάτι μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Ο Τσίπρας, από την Αριστερά, μεταξύ Κέντρου, Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς!
Ο ΜΑΚΡΟΝ, υπέρ της ηθικής αποκατάστασης της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στους λόγους του. Στην πραγματικότητα, καθαρόαιμο τέκνο του τραπεζικού κατεστημένου. Ο θρίαμβός του, η τυπική πολιτική επικράτηση των αγορών.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ οι αλλαγές που θα προκύψουν στη Γαλλία. Εντελώς εύστοχο το σχόλιο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Οτι δηλαδή «από τη Δευτέρα οι Γάλλοι θα έχουν γυναίκα πρόεδρο. Είτε εμένα είτε την Ανγκελα Μέρκελ». Εκ του αποτελέσματος θριάμβευσε η δεύτερη.
Η ΜΕΡΚΕΛ, ο κρίκος που ενώνει τον Μακρόν των αγορών με τον Τσίπρα των αριστερών. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς. Γιατί, μονόδρομος το ευρώ. Γιατί, μονόδρομος η Ευρωζώνη. Γιατί, μονόδρομος το μνημόνιο. Και γιατί, μονόδρομος οι πολυεθνικές και η χειραγώγηση από τις αγορές!
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη δουλειά. Επειδή, αριστερός. Οπως ο Ανδρέας, όπως ο κεντροαριστερός Κώστας Σημίτης. Αλλωστε, γνωστό ότι ο μέσος Ελληνας «σκέφτεται με ρωσικό κεφάλι και καταναλώνει με αμερικανικό στομάχι».

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ προσαρμόζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ολες οι κόκκινες γραμμές παραβιάζονται. Εκτός από μία. Εκείνη της εξουσίας. Επομένως, ο Τσίπρας θα τα κάνει όλα. Επομένως, ακολουθεί το ρεύμα του ευρωζωνικού ποταμού. Τα παραδείγματα πολλά!
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, αλλά αποκεφαλίζει τους συνδικαλιστές. Με την πρώτη κατοικία, αλλά με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα τα πουλήσει όλα. Με τους μικρομεσαίους, αλλά με τη φορολογική επιδρομή θα τους πάρει ακόμα και την περισκελίδα.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ιδεοληψία, αλλά τα δάνεια των μεγάλων και καταχρεωμένων επιχειρηματιών θα τα κουρέψει όλα. Με τη δημόσια περιουσία, αλλά ακόμα και μεγάλο μέρος της ΕΥΔΑΠ θα το παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και φυσικά θα ανοίξει τα μαγαζιά τις Κυριακές!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Τσίπρα, χωρισμένη στα δύο. Από τη μια οι θεατρικές, αριστερές παραστάσεις ενός Πολάκη για να πλακώνεται με τον Γεωργιάδη. Και από την άλλη ο στενός κύκλος των τεχνοκρατών της οικονομικής του πολιτικής. Την ίδια τακτική ακολουθεί παντού.

ΑΠΟ την κηδεία του Κάστρο στην ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τη Μέρκελ. Από τον Μαδούρο στον Ντόναλντ Τραμπ. Και από την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ στο ενθουσιώδες τηλεγράφημα προς τον Εμανουέλ Μακρόν!
ΜΑΚΡΑΝ ο καλύτερος αίλουρος όλων των εποχών. Μακράν ο πιο αγαπητός του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Και συντόμως μακράν ο ευνοούμενος των αγορών. Με απλά λόγια, όλα τούμπα.

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Τσίπρας παίζει μόνος του στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς. Ο αριστερός Τσίπρας παίζει μόνος του στο γήπεδο της Δεξιάς. Γιατί, φανταστείτε τη σκηνή.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ να ζητήσει συναίνεση από τον Μητσοτάκη για το μεγάλο κούρεμα των καταχρεωμένων ομίλων και εκείνος να πει ένα μεγάλο «όχι» στη νέα διαπλοκή. Διόλου απίθανο. Πράγμα που θα επισημοποιήσει την εξής μετονομασία: Κυριάκος ο Τσίπρας και Αλέξης ο Μητσοτάκης!».

***

ΕΙΝΑΙ τουλάχιστον αστεία η οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα σε Μακρόν και Τσίπρα και τα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο Δημήτρης Δανίκας έχουν τη σημασία τους.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση οι εν λόγω δύο ηγέτες (εντός ή εκτός εισαγωγικών αδιάφορο) δεν ταιριάζουν, πλην της ηλικίας τους, αν τελικά αυτή έχει κάποια τέλος πάντων σημασία.

ΑΠΟ ΚΕΙ και πέρα ο Μακρόν μόλις ξεκινάει την πορεία του για να κριθεί από την ιστορία και σε αυτή την πορεία αναμένεται και στην Αθήνα οσονούπω μετά Βαΐων και κλάδων.

ΓΙΑ τον Μακρόν ακούστηκαν ήδη υπερβολές του τύπου ότι μπορεί να είναι ένας «νέος ΝτεΓκολ» που όμως δεν νομίζω ότι μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν ακόμα και αν σαρώσει στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του κατά τη δεύτερη Κυριακή.

ΟΣΟ για τους εν Ελλάδι φίλους του, δεν είναι να απορεί κανείς πως όλοι τον ανακάλυψαν από την άνοδό του στην ηγεσία της Γαλλίας.

 ΕΥΝΟΗΤΟΙ οι λόγοι θαρρώ.

***

ΚΙ ΕΝΩ στη Γαλλία ο Μακρόν προπορεύεται μακράν των άλλων, εν Ελλάδι και στην Κυπαρισσία συγκεκριμένα, το τουριστικό περίπτερο στην παραλία της πόλης παραμένει το ίδιο χάλια και χειρότερα ύστερα από τη φωτιά που το κατέστρεψε προ ετών.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ αρχή άραγε τι σκοπεύει να κάνει;

ΔΕΝ αντιλαμβάνεται πως εκτίθεται η πόλη με αυτή την εικόνα;

ΘΑ επανέλθουμε…

Θανάσης Παντές

 

 

 

114 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply