ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύντομα η οριστική λύση για τα σκουπίδια καθώς υπεγράφη η ΚΥΑ για τον αναθεωρημένο ΠΕΔΣΑ!

0

Στην τελική… ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων! Έτσι, η κυβέρνηση που πλέον εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ του έργου, παίρνει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» και αναλαμβάνει την ευθύνη της διεκπεραίωσης των τελευταίων λεπτομερειών για την όσο το δυνατό γρηγορότερη υπογραφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την έναρξη των εργασιών.

Στο θέμα, μιλώντας στη «Φ», αναφέρθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, που ήταν μια πολύ μεγάλη και σημαντική προϋπόθεση, για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου», δήλωσε η κα Νικολάκου επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο δικαιώνει την Περιφερειακή Αρχή. «Αυτό το έργο, αποδεικνύει ότι μέσα στην κρίση, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει! Αισθάνομαι ικανοποιημένη, γιατί το υπερασπίζομαι από την αρχή με όλες μου τις δυνάμεις, καθώς είναι για την Περιφερειακή Αρχή, ένα έργο που σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας! Δε διστάσαμε να προχωρήσουμε και να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, όταν κάποιοι πήγαν να μας δημιουργήσουν πάρα πολλά προβλήματα προεκλογικά! Επιμείναμε σε αυτό και θέλω να τονίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση, παρότι είχε έντονες διαφωνίες και με τις ΣΔΙΤ αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζει ότι το έργο της Πελοποννήσου, είναι ένα σημαντικό εθνικό έργο και αυτό μας χαροποιεί», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία στάθηκε στα επόμενα βήματα μέχρι την έναρξη της υλοποίησής του και φυσικά στη… διαλεύκανση της υπόθεσης του κόστους.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ,  Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ  ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Έτσι όπως ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και περιγράφεται και στην ΚΥΑ πλέον, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Νομίζω ότι μετά και την τελευταία δήλωση του υπουργού Οικονομικών, του κ. Παπαδημητρίου, με έναν εντελώς ξεκάθαρο τρόπο, σταμάτησε όλη η παραφιλολογία, για το κόστος του έργου μας, το οποίο δεν είναι ούτε 120, ούτε 150, ούτε 200 ευρώ, απεναντίας…», τόνισε με νόημα η κα Νικολάκου, καθώς οι περισσότερες αντιρρήσεις αυτών που διαφωνούν, έχουν να κάνουν με το κόστος, το οποίο μέχρι πριν τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, φερόταν να είναι ιδιαίτερα υψηλό! «Ο ίδιος ο υπουργός, το χαρακτήρισε ως το πιο ολοκληρωμένο έργο και το πιο μεγάλο σε επίπεδο επικράτειας εξασφαλίζοντας 65 εκατομμύρια κοινοτικούς πόρους», ανέφερε η Ντίνα Νικολάκου και συνέχισε. «Μπορούμε πλέον να πούμε ότι το έργο της Περιφέρειας, ανεβάζει ψηλά την Πελοπόννησο και γενικότερα την Ελλάδα και σε αυτήν την κρίσιμη για όλους μας στιγμή, θεωρώ ότι τόσο σημαντικά έργα όπως αυτό, που είναι αναπτυξιακά, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη ενός τόπου, πρέπει όλοι μαζί να τα στηρίξουμε».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, η οποία από την πρώτη στιγμή στηρίζει το συγκεκριμένο έργο, απάντησε στη «Φ» για τα όσα αναμένεται να γίνουν από ‘δω και στο εξής, μέχρι και την ολοκλήρωσή του. «Αναμένονται οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης, που θεωρώ πλέον πως θα είναι ταχύτατες και θα μπορέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπογράψουμε αυτό το μεγάλο έργο, με το υπουργείο και την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να αλλάξουμε σελίδα, να προχωρήσουμε στην αειφορία, να σταματήσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον και να κατασπαταλάμε δημόσιο χρήμα», ανέφερε η κα Νικολάκου, η οποία στάθηκε και στο ζήτημα της διαφάνειας. «Οι πολίτες της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά, θα γνωρίζουν πόσα χρήματα πληρώνουν, πόσα είναι τα απορρίμματα που υπάρχουν στην Πελοπόννησο και που πηγαίνουν τα απορρίμματα αυτά», επεσήμανε χαρακτηριστικά και μίλησε για το πιθανό χρονοδιάγραμμα, η εκτίμηση για το οποίο, αυτή τη φορά, μπορεί να είναι πιο… ασφαλής παρά ποτέ! «Παρόλο που αποφεύγω να θέτω χρονοδιαγράμματα, γιατί έχουν παρουσιαστεί καθυστερήσεις που ήταν αδιανόητες, αυτή τη φορά, είμαστε έτοιμοι με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, να κόψουμε το νήμα και οι χειρισμοί που θα κάνει το υπουργείο, το οποίο και πρέπει να αναλάβει την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα είναι ταχύτατοι», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, που πέταξε το… μπαλάκι στο ΦΟΔΣΑ.

ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΟ ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ… ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ!

«Περιμένουμε, γιατί οι συνεχιζόμενες αναβολές των συνεδριάσεων του Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δημιούργησαν μια καθυστέρηση στο έργο, να εκφράσει μια καθαρή θέση και να μάθουμε πλέον ξεκάθαρα, ποια είναι αυτή! Εμείς, δε θα κρίνουμε τις αποφάσεις τους! Το μόνο που θέλουμε, είναι να σταθούμε όλοι, στο ύψος των ευθυνών μας και νομίζω ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλει, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν εκείνος ο θεσμός ο οποίος είχε την απόλυτη συνέπεια στις θέσεις του, γι’ αυτό το έργο, χωρίς να αλλάξει ποτέ γνώμη, καθώς από την αρχή μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει, καθώς υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και περιβαλλοντικά  και οικονομικά», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου, που απάντησε και στο ερώτημά μας, για τους ελάχιστους δημάρχους της Περιφέρειας που διαφωνούν και όσους εξέφρασαν αρχικά αντιρρήσεις.  «Σε ότι αφορά στις συλλογικότητες ή τους Συλλόγους των πολιτών, έχουμε πει από την αρχή, πως έχουν κάθε δικαίωμα να απευθύνονται σε εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θεωρούν ότι μπορεί να απευθυνθούν.

Εμείς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο έργο μας, το οποίο είναι θωρακισμένο νομικά και περιβαλλοντικά, γι’ αυτό και οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν βρει αποτέλεσμα και έχουμε δικαιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Από ‘κει και πέρα, σε σχέση με τις διαφωνίες ελάχιστων δήμαρχων, εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα κατανοήσουν όλοι και οι πιο δύσπιστοι, ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση στην Πελοπόννησο και έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για τοπικές, ενδιάμεσες διαχειρίσεις! Άρα πιστεύω πως όλοι στο τέλος θα συσπειρωθούν γύρω από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, καθώς είναι καταγεγραμμένο πλέον, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, είναι μαζί με τη ΣΔΙΤ και την Περιφέρεια στην ολοκλήρωση αυτού του έργου», ανέφερε η Ντίνα Νικολάκου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή, είναι μονόδρομος.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

«Πιστεύω πως με όλες τις Δημοτικές Αρχές, θα προχωρήσουμε μαζί! Αν κάποιοι συνεχίσουν αυτό το μοναχικό δρόμο που έχουν διαλέξει, νομίζω πως θα είναι πολλά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας, γιατί είναι πάρα πολύ αυστηρά τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά κριτήρια, καθώς ο ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει νόμιμη ενδιάμεση  ή προσωρινή διαχείριση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για ‘μας που οι πολίτες δε θα ξαναδούν τα σκουπίδια στα βουνά μας, στα ποτάμια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ρέματα, μέσα στους δρόμους και τις παραλίες και θα είμαστε όλοι μαζί υπερήφανοι, που θα έχουμε μια σύγχρονη – πράσινη Περιφέρεια. Μια Περιφέρεια που αξίζει να δώσουμε στα παιδιά μας», δήλωσε καταληκτικά η θεματική αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply