ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποτυχημένα πολιτικά αφηγήματα

0

«ΑΝ ΚΑΤΙ μάθαμε στη συζήτηση της Εξεταστικής στη Βουλή για την Υγεία είναι ότι για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές – όποτε αυτές γίνουν – το μενού της πολιτικής αντιπαράθεσης θα έχει αρκετή δόση σκανδαλολογίας, «κάθαρσης» κι Εξεταστικών Επιτροπών.

ΤΟ ΕΙΠΕ άλλωστε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός: Τα επόμενα δυο χρόνια είναι αρκετά για αυτόν και την κυβέρνησή του για να «ξεσκεπάσει» τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε ο ελληνικός λαός να κρίνει ποιοι ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι ήταν αυτοί που την παρέλαβαν κατεστραμμένη και κατάφεραν να τη βγάλουν από τα Μνημόνια.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ αφήγημα χρειάζεται ένα ισχυρό αντίβαρο στα νέα μέτρα που συνοδεύουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το βρίσκει στην ηθική υπεραξία που περηφανεύονται ότι διαθέτουν οι υπουργοί της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΓΙΑ την κυβερνητική πλειοψηφία οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας: θυμηθείτε την Εξεταστική για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης και στη θέση των εκδοτών τοποθετήστε διευθυντές νοσοκομείων, πρώην υπουργούς, στελέχη φαρμακοβιομηχανιών.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ που θα παραγάγει θα είναι σίγουρα αρκετό. Και το σόου αλλά και ο θόρυβος που θα ακολουθήσει θα σκεπάσει πιθανότατα για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα.

Ο ΣΚΟΠΟΣ όμως θα έχει επιτευχθεί: η ρητορική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εμπλουτιστεί με νέους σκελετούς που βρίσκονται κρυμμένοι στις κυβερνητικές ντουλάπες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία προφανώς και θέλει να δει κι άλλους «Τσοχατζόπουλους» του παλιού πολιτικού συστήματος στο σκαμνί. Ο θυμός κι η οργή είναι ακόμη διάχυτα.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ η επίκληση σε αυτό το θυμικό του ελληνικού λαού που ακόμη κάνει τον Αλέξη Τσίπρα γοητευτικό σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που επιζητά την κάθαρση.

ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δυο συνεχόμενες εθνικές εκλογές κι ένα δημοψήφισμα, είναι ακριβώς διότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν την τιμωρία του παλιού συστήματος που ευθύνεται για τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, την κρίση και τη χρεοκοπία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα επιδιώξει όλο το επόμενο διάστημα να συντηρήσει την ένταση με το παλιό σύστημα ώστε να συσπειρώσει την αντισυστημική ψήφο που έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μνημονιακή του στροφή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε κάπως ειρωνικά τον όρο «Μένουμε Ευρωπαίοι» στη Βουλή, για να περιγράψει το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που συνασπίστηκαν εναντίον του το καλοκαίρι του 2015, την ώρα που – σύμφωνα με τον ίδιο – ανέχονταν ή εξέθρεψαν στη χώρα φαινόμενα διαφθοράς που δεν υπάρχουν στις άλλες δυτικές χώρες.

ΟΜΩΣ ο διαχωρισμός παλιό – νέο αφορούσε τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πια παρελθόν – κυβερνά ήδη δυο χρόνια κι έχει μπροστά του άλλο τόσο – που μπορεί να μην έχει προλάβει να διαμορφώσει καθεστωτική νοοτροπία ή εκφυλιστικά φαινόμενα στην άσκηση της εξουσίας, έχει όμως προσφέρει σαφή δείγματα διαχειριστικής ανεπάρκειας κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας. Κι αυτό είναι το πραγματικό πεδίο που συνήθως κρίνονται οι κυβερνήσεις».

***

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ της σκανδαλολογίας πορευόμαστε συνεχώς και δεν χρειαζόταν το άρθρο του Απόστολου Μαγγηριάδη για να το επισημάνει.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά τα όσα στο άρθρο αναφέρονται έχουν ενδιαφέρον μιας και θα ακούσουμε πολλά περί αυτών και το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΕΡΙ «Τσοχατζόπουλων» πάντως που το άρθρο αναφέρει να καθίσουν στο σκαμνί δεν αλλάζει τη δυσμενή εικόνα στην οποία βρισκόμαστε ως ελληνική κοινωνία και βέβαια η λύση δεν είναι το «σκαμνί» που θα κάτσουν ή όχι οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος.

ΠΟΙΟ είναι όμως το παλιό πολιτικό σύστημα και ποιο το νέο;

ΚΙ ΑΝ τιμωρηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα θα βρει άλλοθι το νέο για να εδραιώσει την πολιτική του;

ΠΡΟΣ το παρόν τα ερωτήματα έρχονται και παρέρχονται, οι απαντήσεις ωστόςσο δεν αποκλείεται να προκύψουν καθ’ οδόν.

ΟΣΟΝ αφορά το κυβερνητικό αφήγημα, πάσχει και αυτό όπως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να οφείλεται αυτή η πάσχουσα κατάσταση στην ανεπάρκεια των αφηγητών στους ρόλους που υποδύονται.

***

ΕΙΝΑΙ καλοκαίρι όμως και υπάρχουν πολλά πράγματα να μας συγκινήσουν εκτός από τα έτσι κι αλλιώς αποτυχημένα αφηγήματα των πολιτικών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας που ήδη ανακοινώθηκε περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές προβολές που αξίζει να τις παρακολουθήσουμε.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ είναι και τα αφηγήματα με κινηματογραφική γραφή συναρπάζουν.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply