ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζούμε στη χώρα όπου χρειάζεται τροχονόμος στη διάβαση πεζών και… μας φταίνε οι άλλοι!

0

diabash-1

Πόσο απέχει άραγε, η βαρβαρότητα και η παρακμή, από τον πολιτισμό μιας χώρας, η μήτρα της οποίας, τον έθρεψε, φιλοξενώντας τον ευλαβικά μέχρι να «ανδρωθεί» και να μεγαλουργήσει; Ναι! Προφανώς και η απάντηση δεν είναι εύκολη!

Αυτά, θα σκεφτόμαστε τώρα; Έχουμε τα κινητά αφής που μόνο freddo cappuccino δε φτιάχνουν ακόμη, γιατί να σκοτίζουμε όσα εγκεφαλικά κύτταρα μας έχουν απομείνει; Θα μπούμε στο Facebook και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής –και καλά- δικτύωσης, θα κοιτάξουμε από τη χαραμάδα που μας αφήνει ο διαδικτυακός «φίλος» ανοιχτή, στην ιντερνετική, της ζωής του, κλειδαρότρυπα και όλα μια χαρά… Πως το είχε πει ο Αϊνστάιν; Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος -ο ίδιος ο πολιτισμός μας- είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς… Μάλιστα! Ψυχοπαθείς! Δεν αποκλείεται, γιατί πως αλλιώς θα μπορούσαμε να μη σταματάμε στη διάβαση πεζών, ναι, αυτή με τις τεράστιες λευκές λωρίδες που «φωνάζουν» και βγάζουν το μάτι κάθε οδηγού, όταν μπαίνοντας στο αυτοκίνητο ή ανεβαίνοντας στη μηχανή του, νομίζει πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στο βουκεφάλα και μπορεί να… γεμίσει τον τόπο «Αλεξάνδρειες»…; Πώς θα μπορούσε στην πόλη που διεκδίκησε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, να μη σταματάμε στη διάβαση πεζών, έξω από τα σχολεία, να έχει θεσπιστεί χρόνια τώρα ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων και να μη σταματάμε καν, μπροστά τους, όταν με φόβο και τεράστιο προσωπικό κόστος, υψώνουν τη γνωστή κόκκινη πινακίδα… Ναι, σωστά! Αυτή που γράφει «STOP» με κάτι κεφαλαία, τεράστια γράμματα… Και προφανώς, δε συμβαίνει μόνο στην Καλαμάτα! Σχολικοί τροχονόμοι, υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της χώρας που κάποτε γέννησε τον πολιτισμό!

Χρειάζεται δηλαδή ο Έλληνας, αυτός ο αδικημένος καλός άνθρωπος, που ποτέ δεν πήρε μικρή ή μεγάλη μίζα, που δε ζήτησε ρουσφέτι, που δεν παρέλειψε να κόψει μια απόδειξη, που επιδοτούταν για να επενδύσει και επένδυε τελικά, απλώς δεν του είπαν το… που ακριβώς, που δε φίλησε, τις κατουρημένες από το γείτονα ποδιές, του πολιτικού, για να βάλει το παιδί του στο δημόσιο, που… που…, ναι, αυτού που του φταίει ο Σημίτης, ο Πάγκαλος, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος… Αυτού, που ο πρόγονός του, έστειλε στη φυλακή τον Κολοκοτρώνη, που… που… Αυτού! Αυτού, που τον παρατηρώ ένα χρόνο τώρα, κάθε πρωί! Πραγματικά όμως κάθε πρωί, γιατί το μεσημέρι, δεν προλάβαινα πάντα να πάρω το γιο μου από το σχολείο, να χρειάζεται σχολική τροχονόμο στη διάβαση(!!!) έξω από το Δημοτικό(!!!) και να σου κάνει και… χάρη, αν κόψει ταχύτητα και σου παραχωρήσει την προβλεπόμενη από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προτεραιότητα!

sxolikh-troxonomos
Περίμενα λοιπόν να τελειώσουν τα σχολεία, μήπως τόσους μήνες δε βλέπω καλά, μήπως φταίω εγώ… Όχι όμως! Είπαμε, είμαι παράξενη, αλλά όχι και τόσο… Ήρθε να με επιβεβαιώσει η κυρία Αφροδίτη. Χθες, λοιπόν, μίλησα με τη σχολική τροχονόμο του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Αφροδίτη Γονεάκη και αφού έχουμε και οι δύο, όλο το χρόνο, τσακωθεί με αμέτρητους οδηγούς για το… αυτονόητο, καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα κοινό! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας ως λαός… «Δε θέλουμε να υπακούμε στο Νόμο! Για κάποιους υπάρχουν Νόμοι, για κάποιους άλλους όχι», δήλωσε η σχολική τροχονόμος, που έχει κινδυνέψει αρκετές φορές, τη στιγμή που σε άλλα σχολεία, το… κακό έχει γίνει! «Έχουμε δει πάρα πολλά ατυχήματα! Πρόσφατα σημειώθηκε ένα στο 3ο Δημοτικό και παραλίγο το όχημα, να παρασύρει και τη σχολική τροχονόμο, καθώς ο οδηγός, δεν σταμάτησε στο σήμα και αντ’ αυτού, την έβριζε πολύ άσχημα», μας είπε, ενώ μια κοπέλα, ήδη τα παράτησε, καθώς χτυπήθηκε αρκετές φορές, τη μια μάλιστα σοβαρά! «Στο 1ο Λύκειο στην οδό Λυκούργου, την κοπέλα, την έχουν χτυπήσει τρεις φορές τη μια εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο», ανέφερε η Αφροδίτη Γονεάκη, η οποία όπως όλες και όλοι οι σχολικοί τροχονόμοι, στέκει στους δρόμους να κινδυνεύει για το… αυτονόητο, ανασφάλιστη(!!!) και παίρνοντας μόνο κάποια ελάχιστα χρήματα, ως έξοδα μετακίνησης. «Ο θεσμός αυτός που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια, είναι πραγματικά πολύ καλός για την προστασία των παιδιών, όμως δυστυχώς δε συμμορφώνεται κανένας! Πρέπει κάτι να γίνει, να καταλάβουν πως είναι παιδιά! Δυστυχώς, δε σέβονται τις διαβάσεις γενικά, αλλά ούτε και με μας ακόμη! Ξέρετε, μου έχουν πει πολλές φορές, τι δουλειά έχω μέσα στη μέση! Προσπαθώ να έχω και τα δύο ρεύματα για την προστασία των παιδιών , όμως δυστυχώς δεν είναι εύκολο με αυτές τις συνθήκες», δήλωσε η κα Γονεάκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου, το μικρό «άνοιγμα», η ράμπα για να διασχίσει –λέμε τώρα- κάποιο άτομο με αναπηρίες το δρόμο, έχει γίνει ωραιότατη «είσοδος» από το ένα ρεύμα στο άλλο, για τις μηχανές που οδηγεί ο ίδιος ο… ελληνάρας! «Και δεν είναι μόνο αυτά, ακούμε βωμολοχίες από οδηγούς, συχνά! Περνάνε δίπλα μας και κινδυνεύουμε! Μια μέρα, δεν κατάλαβα καν τι συνέβη, αν ήταν κάποιο παιδί, θα το σκότωνε! Κάποια στιγμή, στις αρχές, μας έκανε ο ίδιος ο τότε διοικητής της Τροχαίας, μάθημα, για το πως πρέπει να σταματάμε τους οδηγούς! Ήταν ο ίδιος ο τροχονόμος στη διάβαση και πέρασε ένας οδηγός που παραλίγο να τον πάρει μαζί του…», ανέφερε η κα Αφροδίτη από το 21ο Δημοτικό Σχολείο, στο κέντρο της Καλαμάτας, ζητώντας να επιβάλλονται πρόστιμα και να αναδειχθεί το θέμα…
Αυτά λοιπόν, κυρίες και κύριοι… Αυτά και από την πόλη του πολιτισμού, όπου χρειάζεται σχολικός τροχονόμος επάνω σε διάβαση(!!!) για να καταφέρει ο μαθητής να φτάσει σώος στο σπίτι του, αυτά από τη χώρα που ένας άλλος μαθητής, πέθανε από μια αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι επειδή… έτσι!!! Αυτά, από το λαό μας που δε φταίει για όσα του συμβαίνουν…

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply