ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο τουρισμός σε πορεία ανόδου και το σημερινό θεωρούμενο «κρίσιμο» Γιούρογκρουπ

0

«Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στη συνέντευξη του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής είπε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Ηταν αισιόδοξος και υποστήριξε αυτό που βλέπουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι:

«ΕΠΕΙΤΑ από τόσα χρόνια ύφεσης, διαρθρωτικών αλλαγών και μιας άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής προσαρμογής, το ελατήριο της οικονομίας έχει συμπιεστεί αρκετά. Χρειαζόμαστε μια ένεση αισιοδοξίας που θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη».

ΜΕΣΑ στην εβδομάδα ακολούθησαν οι ειδήσεις ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η οικονομία παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση της αξιολόγησης αντέδρασε και ανέκαμψε έστω οριακά κατά 0,4%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όμως είναι το γεγονός ότι τον Μάιο, μήνας που ξεκινά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα έγιναν 89.534 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις εργαζομένων.

ΑΥΤΟ σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν 89.534 θέσεις εργασίας που αποτελεί πράγματι ένα καλό νέο. Τα επαγγέλματα που βρέθηκαν στην κορυφή των προσλήψεων συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και είναι σερβιτόροι (48.805 θέσεις), μάγειροι (24.532), καμαριέρες (12.430) ενώ ακολουθούν οι πωλητές (20.152) και υπάλληλοι γραφείου (20.850). Ομως ο τουρισμός βοηθά και άλλους κλάδους – τρόφιμα, ποτά, μεταφορές, πολιτισμός – να δουν καλύτερες ημέρες.

ΜΑΛΙΣΤΑ το ρεκόρ προσλήψεων του Μαΐου βελτίωσε συνολικά το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου καθώς για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια δημιουργήθηκαν 215.304 νέες θέσεις εργασίας.

ΜΕΤΑ από αυτή τη θετική εξέλιξη κανείς δεν δικαιούται να μεμψιμοιρεί, ούτε όμως και να πανηγυρίζει.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ η κυβέρνηση που έχει ευθύνη για τις τύχες εργαζομένων και ανέργων ας αφήσει κατά μέρος τις «πολιτικές μάχες» και ας στραφεί στην πραγματική οικονομία. Ας υπηρετήσει επιτέλους αυτό που είπε κάποτε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ανάπτυξη. Με κάθε νόμο, κάθε απόφαση, κάθε εγκύκλιο να διευκολύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούν οι οικονομολόγοι και θα έρθουν καλύτερες ημέρες».

***

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι το μεγάλο όπλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τα στοιχεία που παραθέτει ο Ζώης Τσώλης στο άρθρο του, άκρως ενδιαφέροντα.

ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ λοιπόν στον τουρισμό, επισημαίνεται σε όλους τους τόνους και είναι γεγονός ότι αρκετές επενδυτικές κινήσεις έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση που χρειάζεται ωστόσο να ενισχυθούν για να υπάρξει το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα.

ΠΕΡΥΣΙ τέτοια εποχή οι εκτιμήσεις από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ήταν θετικές ενώ για φέτος οι προσδοκίες είναι για κατάρριψη κάθε ρεκόρ αφίξεων.

ΑΝ οι αφίξεις συνεπάγονται έσοδα είναι  βέβαια άλλο ζήτημα και δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε συμπεράσματα.

ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ στοιχεία πάντως έδωσαν αύξηση των εσόδων με οριακή άνοδο του 1% έως 2%.

ΓΙΑ φέτος οι προβλέψεις είναι για ακόμα καλύτερα ποσοστά.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ έχει ανάγκη την αύρα της αισιοδοξίας για να σταθεί και να δώσει προσοδοφόρα προοπτική ας το καταλάβουν και όσοι ακόμα δεν προσπαθούν να το καταλάβουν.

***

ΚΙ ΕΝΩ άλλοι ασχολούνται με τον τουρισμό άλλοι ταλανίζονται με το τι θα γίνει στο σημερινό γιούρογκρουπ που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης.

ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ όμως και χωρίς να εφησυχάσουν ας μην αφεθούν στις σειρήνες της κινδυνολογίας.

ΕΤΣΙ κι αλλιώς αυτή η συγκυρία για τη χώρα μας δεν σώζεται με ένα Γιούρογκρουπ ούτε και θα εξαρτηθεί απ’ αυτό.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ όπως επιβάλλει και η τουριστική πραγματικότητα σε πείσμα όσων μπορούν να είναι τουρίστες αλλά δεν θέλουν!

Θανάσης Παντές

Leave a Reply