ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα την Παρασκευή για τον “Ματίας τον Πρώτο” από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης

0

Η Εφηβική Ομάδα των Θεατροπαιχνιδιών του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης ανεβάζει αυτή την Παρασκευή 16 Ιουνίου, την παράσταση του Γιάννους Κόρτσακ σε διασκευή  Άλκης Ζέη, “Ματίας ο Πρώτος”.

Θα δοθούν 4 παραστάσεις, από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργαστηρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στρ. Αθαν. Δασκαρόλη  (Παπαφλέσσα 3, Μεσσήνη).

Τη διδασκαλία-σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και τα κοστούμια έχει αναλάβει η Ελένη Ευταξοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Βασίλη Λαγού,, βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνος για τον ήχο και το φωτισμό ο  Σταύρος Ανδριανόπουλος, ενώ την αφίσα επιμελήθηκε η Δήμητρα Μπιζύμη.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Ματίας Ματθαίος Μαρκόπουλος, εφημεριδοπώλης Α’ Νίκη Πούπουζα, εφημεριδοπώλης Β’  Χριστιάνα Κοτταρίδη, περαστική Α’ Σαββίνα Ζέππου, περαστική Β’ Βάσια Γεωργακοπούλου, υπουργός Εσωτερικών Αφροδίτη Ρούτση, υπουργός Δικαιοσύνης Δήμητρα Μπιζύμη, υπουργός Παιδείας Όλγα Λαμπροπούλου, υπουργός Οικονομικών Νίκη Πούπουζα, υπουργός Αμύνης  Χριστιάννα Κοτταρίδη, Φαρδαμπούρδα  Μαρία Μπλάνα, Τίτος Νίκος Ανδριανόπουλος, Φάφας Βάσια Γεωργακοπούλου, Κάρολος Δήμητρα Μπιζύμη, Ρόζα                            : Ελένη Πετροπούλου,  Κική Σαββίνα Ζέππου, στρατιώτης Α’ Σαββίνα Ζέππου, στρατιώτης Β’              : Βάσια Γεωργακοπούλου, στρατηγός Ελένη Πετροπούλου, δασκάλα Μαρία Μπλάνα, Γιαγιά Καρολίνα Δήμητρα Μπιζύμη , Μπαμπάς Φάφας Αφροδίτη Ρούτση, Μπαμπάς Τίτος Όλγα Λαμπροπούλου, Μαμά Κική Αφροδίτη Ρούτση.

matias-afisa

Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών «Μπαρμπα-Μυτούσης».

Αργότερα συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό Νεανική Φωνή, ένα περιοδικό για νέους, που είχε ως συντακτική επιτροπή το Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη, τον Κωστή Σκαλιώρα.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, απ’ όπου ξαναέφυγε το 1967, με τον ερχομό της Χούντας, αυτή τη φορά για το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρωσία έγραψε διηγήματα και νουβέλες, που τα έστειλε στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης.

Τα παιδικά της βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ σέλερ και έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες.

Ματίας,  Ο Πρώτος

Ο βασιλιάς μιας φανταστικής χώρας πεθαίνει. Τον διαδέχεται ο δεκάχρονος μοναχογιός του Ματίας. Η βασίλισσα έχει πεθάνει από καιρό έτσι την ανατροφή του παιδιού την αναλαμβάνει μια αυστηρή γκουβερνάντα. Ο Ματίας είναι μόνο τυπικά βασιλιάς. Στην πραγματικότητα κυβερνούν οι υπουργοί του και τον βάζουν να υπογράφει ό,τι θέλουν, ακόμα και την κήρυξη πολέμου σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ματίας πλήττει και κρυφοκοιτάζει από το παράθυρο του τα παιδιά στο διπλανό πάρκο. Ανάμεσά τους είναι και ο Τίτος, ο γιός του μάγειρα του παλατιού, που γρήγορα πιάνει φιλία με το βασιλόπουλο και του αποκαλύπτει πως γίνεται πόλεμος. Ο Ματίας δεν έχει ιδέα, γιατί τα χαρτιά που του δίνουν για υπογραφή δεν τα διαβάζει καν.

Τα δύο παιδιά αποφασίζουν να πάνε στο μέτωπο. Όταν φτάνουν στα χαρακώματα, καταλαβαίνουν πως ο πόλεμος δεν είναι όπως στα βιβλία.

Γυρνούν πίσω για να υπογράψει ο Ματίας ειρήνη. Αποφασίζουν να αναλάβουν μαζί με άλλα παιδιά τη διακυβέρνηση της χώρας και  να στείλουν τους μεγάλους στο σχολείο. Ανακηρύσσουν την Παιδοκρατία με πρόεδρο τον Ματία. Οι «βουλευτές» συζητούν ελεύθερα και ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τα παιδιά. Τα θαλασσώνουν όλοι όμως : οι μεγάλοι γιατί έχουν ξεχάσει τι θα πει σχολείο και τα παιδιά γιατί δεν έχουν γνώσεις και πέφτουν σε γκάφες.

Leave a Reply