ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραδιά Χατζηδάκι απόψε στην «Μπουκαδούρα»

0

ΛΑΧΕΙΟΠΩΛΗ του ουρανού αποκαλούσε τον εαυτό του ο Μάνος Χατζιδάκις κι ότι μοίραζε αριθμούς σε ξωτικά και αγγέλους.

ΚΙ ΕΦΥΓΕ προς τα εκεί οριστικά στις 15 Ιουνίου του 1994 για να γίνει άστρο ανάμεσα στ’ άλλα άστρα στον ουρανό που ονειρευόταν.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ είχε προλάβει να σκορπίσει γύρω του τη μαγεία μιας ονειρικής περιπλάνησης που μόνο η ποίηση στην ουσιαστικότερη εκδοχή της αυθεντικότητά της μπορεί να εκφράσει.

ΕΙΝΑΙ αυτή η ποίηση που υπερβαίνει τις λέξεις και τους ήχους και γίνεται αισθαντικότητα και που λίγοι τελικά κατορθώνουν να την γνωρίσουν.

Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ήταν ένας απ’ αυτούς και μάλιστα από  τους πλέον εκλεκτούς με μια αριστοκρατικότητα που εξέπληττε η απλότητά της καθώς εκφραζόταν.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ τη μυθική του διαδρομή από την Ξάνθη που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1925, βρήκε στην Αθήνα τον τόπο που αναζητούσε για να εκφράσει δημιουργικά τις ανησυχίες του στο θέατρο, τη Μουσική και την Ποίηση.

ΣΤΑ 1948 η διάλεξή του στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης για το ρεμπέτικο τραγούδι, προκαλεί αίσθηση και ξεβολεύει όσους επέμεναν να κρατούν το ρεμπέτικο στο περιθώριο.

ΕΚΤΟΤΕ και ως το τέλος της ζωής του στις 15 Ιουνίου 1994 που «άρχισε το ταξίδι του προς τα άστρα» όπως ο ίδιος έλεγε η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη με ό,τι κι αν ασχολείτο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ με εξίσου σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Γκάτσος, ο Κουν, ο Ελύτης, ο Μπεζάρ, ο Καζάν, ο Τζόουνς, ο Σολωμός και άλλοι, ο Ντασέν φυσικά, η Μερκούρη επίσης αλλά και η Βουγιουκλάκη, η Φαραντούρη.

ΚΑΙ στον εκδοτικό χώρο επίσης δημιούργησε το εξαίρετο περιοδικό το Τέταρτο, όπως είχε δημιουργήσει και το Τρίτο Πρόγραμμα στο ραδιόφωνο και πολλά άλλα δημιουργήματα που φέρουν τη σφραγίδα του.

Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ είχε τολμηρά παρεμβατική παρουσία σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου με λόγο καίριο και διαχρονικά εύστοχο ενοχλώντας όσους παρέμεναν βολεμένοι και έγκλειστοι στα κουτάκια του ανυπόφορου μικροαστισμού τους.

ΓΙΑ τον Χατζιδάκι είναι απόψε η εκδήλωση στη «Μπουκαδούρα» ώρα 9 μ.μ. με προβολή ντοκιμαντέρ, ομιλία του Γιώργου Μονεμβασίτη ενώ θα ακουστούν και τραγούδια με την Χατζιδάκεια αύρα από την Μαρία Τσώνη και μαζί της η Φιλοθέη Μαστέα στο φλάουτο και ο Ηλίας Κολινιάτης στην κιθάρα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply