ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Καλαμάτα στον παγκόσμιο χάρτη με το πρώτο πείραμα αποστολής στο διάστημα αγροτικών προϊόντων!

0

paidia-synenteyxh-peirama

Παγκόσμια πρωτοτυπία για την πόλη της Καλαμάτας, μαθητές από την οποία, θα είναι οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό και σημαντικό πείραμα της Blue Origin, της ιδιωτικής ταξιδιωτικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, η οποία ξεκινά τις πιλοτικές δοκιμές για να στείλει τους πρώτους τουρίστες στο διάστημα το 2018.

Το πείραμα, στο οποίο θα λάβουν μέρος αρκετοί μαθητές από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και σταδιακά θα επεκταθεί, αφορά στην αποστολή στο διάστημα, τροφίμων όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές και στοχεύει στο να «μπει» η επιστήμη στην καθημερινότητά των πολιτών και φυσικά, να διαπιστωθούν οι ιδιότητες των τοπικών μας προϊόντων και στο διάστημα και να γίνουν αυτά πιο γνωστά!
Η σημαντική αυτή εξέλιξη – σταθμός, δε θα μπορούσε να είχε μεσσηνιακό χρώμα, αν δεν υπήρχαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες με καταγωγή από την Καλαμάτας, Περικλής και Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής και  αστροφυσικός Περικλής Παπαδόπουλος, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια και έχει βραβευτεί από αυτήν, ενώ ο αδερφός του, Τάκης, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, ειδικός στο Σχεδιασμό Συστημάτων. Χάρη στους δύο διακεκριμένους επιστήμονες, η γενέτειρά τους, η Καλαμάτα, μπαίνει για μια ακόμη φορά δυνατά, στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς θα είναι η πρώτη σε όλο τον πλανήτη που θα γίνει τέτοιο πείραμα. Τα δύο αδέρφια, είχαν κάποτε με τον πασίγνωστο Τζεφ Μπέζος και όταν αυτός τους μίλησε γι’ αυτήν του την ιδέα, αμέσως πρότειναν την Καλαμάτα! Ο σχεδιασμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και το πείραμα θα χωριστεί σε δύο μέρη! Στις αρχές του ερχόμενου έτους, μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μπουγά, θα προετοιμάσουν μια τέτοια αποστολή, από την οποία δε θα μπορούσαν να λείπουν και μαθητές των δημόσιων σχολείων! Έτσι, στο τέλος του 2018, 15 μαθητές από το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο και ακόμη πέντε που θα ενταχθούν στην πορεία, θα πραγματοποιήσουν το δικό τους πείραμα προετοιμάζοντας ανάλογα την αποστολή.

Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ

«Είναι μια προσπάθεια στην εφαρμοσμένη τεχνολογία, την αεροδιαστιμική, η οποία είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται ραγδαία τελευταία παγκοσμίως, καθώς γίνονται τεχνολογικά άλματα που θα δώσουν πάρα πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα», δήλωσε ο Τάκης Παπαδόπουλος χθες από την Καλαμάτα, όπου και βρέθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτών των πειραμάτων, ενημερώνοντάς τους και για την Blue Origin. «Είναι από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες κατόρθωσαν να κάνουν ένα τεχνολογικό άλμα στην κατεύθυνση αυτή και την επαναχρησιμοποίηση του πυραύλου εκτόξευσης, που είναι το βασικότερο κόστος σε μια αποστολή. Φανταστείτε 100 – 200  τέτοιους πυραύλους, να ανεβοκατεβαίνουν και να ανεβάζουν εξαρτήματα από εργοστάσια, ώστε να γίνεται συναρμολόγηση βιομηχανιών στο διάστημα, που μπορεί να παράγουν φάρμακα, προηγμένα υλικά, συλλογή ηλιακής ενέργειας από το διάστημα και πολλά άλλα πράγματα», ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής, κάνοντας λόγος για “επανάσταση”. «Προβλέπεται ότι θα είναι η επόμενη επανάσταση, μετά τα μικροηλεκτρονικά και το ίντερνετ που κατακλύζει την καθημερινότητά μας και αυτά είναι τα πρώιμα στάδιά της», επεσήμανε ο Τάκης Παπαδόπουλος που έκανε ειδική αναφορά στην αποστολή στο διάστημα!

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!

«Αυτές οι αποστολές είναι πρωτοποριακές, είναι ιστορικές», εξήγησε μιλώντας στους μαθητές ο κ. Παπαδόπουλος, φανερώνοντας το μέγεθος του εγχειρήματος με ένα πιθανό… παράδειγμα. «Θα λένε κάποτε,  πως το 2017 κάνανε αυτές τις πρώτες αποστολές, οπότε έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις». Ο γνωστός καθηγητής, μίλησε και για τις προοπτικές της όλης προσπάθειας για την Ελλάδα της κρίσης. «Διερχόμαστε μια κρίση αυτή τη στιγμή και το αντιλαμβάνονται όλοι, ακόμη και τα παιδιά.

Αυτή, είναι μια ευκαιρία ανασύνταξης της χώρας και να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και ένας από τους τομείς που διαχρονικά διακρινόμαστε, είναι η Παιδεία. Το ότι έχουμε εδώ εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία, γονείς και παιδιά, σημαίνει αυτό ακριβώς», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος στάθηκε και στους μεγάλους δασκάλους από την αρχαιότητα, τονίζοντας πως ως κληρονόμοι αυτής της παράδοσης, πρέπει να τη διατηρήσουμε. Ακόμη, ανέφερε πως επειδή η τεχνολογία, είναι εφαρμοσμένα μαθηματικά και φυσική, αφού όλα εξαρτώνται από αυτά, καταβάλλεται προσπάθεια να τα… απομυθοποιήσουν, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για το πείραμα. «Τα προϊόντα, θα μπουν σε ένα «κουτί» 10 εκατοστά επί 10 επί 20 μέσα στη Blue Origin θα φτιαχτεί με μετρητικά, θα πάει σε μηδενική βαρύτητα στα 100 χιλ. για 7 λεπτά και θα κατέβει στη γη, θα συλλεχθεί και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ

Ο καθηγητής, που λατρεύει, όπως και ο αδερφός του Περικλής, τη Μεσσηνία, τόνισε πως η περιφέρεια, πάντα άπλωνε χέρι σωτηρίας στο κέντρο, ενώ έκανε ειδική μνεία στα τοπικά προϊόντα, η φήμη των οποίων αναμένεται να… εκτιναχθεί! «Ξεκινάμε από τη Μεσσηνία που είναι ένας ευλογημένος τόπος, ο οποίος έχει και την Παιδεία και την παράδοση! Είμαστε μια περιοχή, που έχει ένα από τα πιο ευλογημένα προϊόντα στον κόσμο, το λάδι και την ελιά και συνδυάζουμε την καθημερινότητα με την αεροδιαστημική, τις ελιές το λάδι, τη μεσογειακή διατροφή, τη χημεία που κρύβεται πίσω από αυτά. Είμαστε στη μεταβιομηχανική εποχή, την εποχή μετά τις μαζικές παραγωγές, την εποχή της πληροφορίας. Μια εποχή γρήγορη, που πολύ γρήγορα μπορεί να αποκτήσεις συγκριτικά πλεονεκτήματα, για παράδειγμα, η ίδια η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, η Blue Origin χρειάστηκε περίπου 7 χρόνια για να γίνει αυτό που είναι, ξεκινώντας από το μηδέν», ανέφερε ο καθηγητής, που δεν παρέλειψε να απαντήσει, σε όσους σχολιάζουν επικριτικά!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ … ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Λένε μερικοί, «τι μας απασχολεί η αεροδιαστημική στην περιοχή μας, αφού έχουμε τα προβλήματά μας»; Και ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πράγματα τόσο μακρινά… Αν γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, θα δουν πως η Καλαμάτα για παράδειγμα, ήταν μια πόλη γεμάτη κάρα, που έτρεχαν σε διάφορες γειτονιές με τα μετάξια και τα σύκα και τα λάδια και στα λιμάνια για να φορτώσουν και αν τους έλεγες πως θα ερχόταν η εποχή των μηχανών και των αεροπλάνων, θα σε κοιτούσαν περίεργα!  Αυτός ο συντηρητισμός, να είμαστε προσκολλημένοι στο σήμερα και να μην σπέρνουμε το σπόρο για το μέλλον, είναι και φοβικός και δεν ταιριάζει στην παράδοσή μας», ανέφερε ο Τάκης Παπαδόπουλος, με το γνωστό στην Καλαμάτα Μηχανολόγο Μηχανικό με εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, Κώστα Πεϊμανίδη, που επίσης συμμετέχει στο εγχείρημα, να στέκεται ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα τα οποία γνωρίζει καλά μέσω και της συμμετοχής του, στην Αγροτική Βιομηχανία.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ…

«Ως Μηχανολόγος Μηχανικός τόλμησα και ‘γω να οραματιστώ και να πάω στην Αμερική πριν από 30 περίπου χρόνια και να σπουδάσω στο Σικάγο, στη Σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών, όπου και συμφοιτητές μου, ήταν και οι αδερφοί Παπαδόπουλοι. Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στην Καλαμάτα και προσπαθούμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο μέλλον. Ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες και προκλητικούς καιρούς. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη σε όλες τις μορφές των τεχνολογιών, φέρνουν επανάσταση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας και το βιώνουμε διαρκώς», ανέφερε ο κ. Πεϊμανίδης και συνέχισε. «Όταν ξεκίνησα εγώ πριν 30 χρόνια, οι υπολογιστές, είχαν μέγεθος δωματίου και σήμερα τη δυνατότητα αυτή, την έχουμε στο χέρι μας, υπό τη μορφή smart phone. Το μήνυμα είναι τα παιδιά μας να κοιτάνε προς το μέλλον, να ονειρεύονται, να προσπαθούν, να αγαπάνε την παρτίδα τους και να φέρουμε την προκοπή και τον πλούτο στον τόπο. Το συγκεκριμένο έργο, αφορά στο σχεδιασμό μιας πειραματικής διάταξης, που θα ταξιδέψει στο διάστημα για μερικά λεπτά του χρόνου σε κατάσταση μηδενικής βαρύτητας και θα μελετήσουν οι μαθητές, σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης, ορισμένα φαινόμενα. Το διάστημα είναι ένας καινούριος τόπος, καθώς οτιδήποτε γνωρίζουμε σε συνθήκες γης, είναι τελείως διαφορετικό σε συνθήκες διαστήματος. Τα παιδιά μας  θα μάθουν για την αεροδιαστημική, θα γνωρίσουν νέες τεχνολογίες και πιστεύω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ταξίδι, τουλάχιστον στην περιφέρεια της γης, θα είναι μια καθημερινότητα! Το τεχνολογικό σοκ θα είναι μεγαλύτερο για τα παιδιά μας, απ’ ότι για εμάς τα προηγούμενα 30 χρόνια», τόνισε ο Κώστας Πεϊμανίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του ελαιολάδου κυρίως, μετά από αυτήν την ξεχωριστή πρωτοβουλία.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ  ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

«Θα προσπαθήσουμε μέσω αυτού του πειράματος, να στηρίξουμε τα μεσσηνιακά προϊόντα, με «ναυαρχίδα» το ελαιόλαδο και την ελιά. Ήδη, επιχειρήσεις ελληνικές και μεσσηνιακές, επενδύουν στην έρευνες, σε μια προσπάθεια να καινοτομήσουν! Τελευταίες μάλιστα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το ελαιόλαδο και η ελιά, έχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ευζωία, όπως μειώνουν την κακή χοληστερίνη, υποστηρίζουν τη μάχη του ανθρώπινου σώματος έναντι στο καρκίνο και το αλτσχάιμερ και δυναμώνουν τα κύτταρα. Αυτά όλα, θα θέλαμε αν αποφασίσουν και τα παιδιά, να υπάρχουν στη μελέτη τους, για να υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο τα ευγενή χαρακτηριστικά των  μεσσηνιακών προϊόντων και να μας κάνουν πρωτοπόρους σε αυτό το επίπεδο», τόνισε ο καθηγητής και στάθηκε στο… μέλλον.

ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ…

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα ταξιδεύουν στο διάστημα, θα ζουν στο διάστημα, θα δουλεύουν στο διάστημα, θα τα ζήσετε κι εσείς αυτά, θα πρέπει να ντυθούν, να τραφούν, θα χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειαζόμαστε στη γη! Άρα, αυτού του τύπου η εμπορευματοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων, όσο και των αποτελεσμάτων του πειράματος που θα κάνετε εσείς, είναι ανοιχτά σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Πεϊμανίδης, δίνοντας μια ακόμη προοπτική!

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχουν ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης και ο Περικλής Παπαδόπουλος φυσικά, ενώ σημαντική είναι η συμβολή εκπαιδευτικών από την Καλαμάτα, με το φυσικό Ασημακόπουλο να έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και σημαντική να είναι η συμμετοχή του εκπροσώπου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Κωνσταντίνου Λάλου. «Συγχαρητήρια στα παιδιά για το όραμα και την προσπάθεια! Όταν είδα την αναφορά που στείλατε στην Ένωση Φυσικών εντυπωσιάστηκα! Να ξέρετε πως υπάρχουν εταιρείες εκεί έξω που στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες», ανέφερε ο κ. Λάλος, ενώ στις λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο κ. Ασημακόπουλος. «Σα φυσικός, πάντα θέλω οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη Φυσική, βλέποντας που μπορεί να οδηγήσει! Με τη συμβολή όλων των φορέων αυτών, μπορούμε να δώσουμε ακόμη και σε αυτή την πολύ νεαρή ηλικία, να δουν τον κόσμο όπως είναι έξω από αυτά που μπορούμε να αντιληφθούμε. Είναι πρωτόγνωρο για όλους μας και εμείς είμαστε υποστηρικτές, εσείς θα υλοποιήσετε το πείραμα, πάνω στο οποίο θα γραφτεί επιστημονικό άρθρο που θα φέρει το όνομά σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ασημακόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply