ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέος πονοκέφαλος για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία!

0

dakoktonia-2

Mετά τις αλλαγές δεδομένων, το… πέρασμα από τον Άνα στον Καϊάφα, τις «τράμπες» των υπουργείων και την καθυστέρηση, οι διαγωνισμοί τελικά, διενεργήθηκαν για το έργο της δακοκτονίας, όμως ακόμη, υπάρχουν αρκετά ζητήματα στη Μεσσηνία! Αρχικά, από τα 160 συνολικά χωριά, για 20, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, ενώ ο κίνδυνος, οι ψεκασμοί βάση των χρημάτων που δίνει το κράτος, να μην είναι αρκετοί, αν προλάβουν οι φορείς να γίνουν έγκαιρα, ελλοχεύει πάντα…

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής και εξαιτίας αυτής και του γλοιοσπορίου, που προσέβαλε μεγάλο μέρος των ελαιώνων, η ελαιοπαραγωγή του νομού, δέχθηκε καίριο πλήγμα και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν πραγματικά πολλά.

Ο προβληματισμός παραμένει λοιπόν, αν και η Περιφέρεια έχει κινήσει έγκαιρα τη διαδικασία.  «Φέτος, ο αριθμός των ελαιοδένδρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μιλάμε για 9 εκατ. ελαιόδεντρα ,1 εκατ. περισσότερα από πέρυσι, σε 160 χωριά», δήλωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλους, ο οποίος επεσήμανε πως φέτος η χρονιά είναι πιο όψιμη και πως κανονικά, οι ψεκασμοί, πρέπει να ξεκινήσουν από τις 25 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου αναλόγως του μικροκλίματος. «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα, αν δεν έχουμε στοιχεία πληθυσμών, κατάστασης του ελαιοκάρπου και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος έδωσε για μια ακόμη φορά συμβουλές στους παραγωγούς. «Με την κακή προηγούμενη εμπειρία, πρέπει οι παραγωγοί να παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ για τη φυτοπροστασία της ελιάς γενικά, την εξέλιξη του ελαιοκάρπου, λαμβάνοντας συμβουλές από γεωπόνους του δημοσίου ή ιδιώτες και να προχωρούν στις απαραίτητες εφαρμογές ψεκασμού, όταν αυτό είναι απαραίτητο», ανέφερε ο διευθυντής της διεύθυνσης Μεσσηνίας, επισημαίνοντας πως για να γίνουν εγκαίρως οι ψεκασμοί, «πρέπει να επισπευθούν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται και να γίνει η αξιοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση στη δακοκτονία, να υπάρχει εκτέλεση προσυμβατικού έργου»!

ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 20 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 160 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όπως ήδη επισημάνθηκε, από τα 160 χωριά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, για τα 20 δεν υπήρχε καθόλου ενδιαφέρον, με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη να μιλά γι’ αυτά, καλώντας όλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αναλύοντας τα βήματα που θα ακολουθηθούν από ‘δω και στο εξής! «Ι διαγωνισμός της δακοκτονίας για τους ψεκαστές άνοιξε και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον για αρκετές περιοχές και ειδικότερα, την Ανδρούσα, την Αγριλιά, το Μαγκανιακό, την Αμφιθέα, την Καρπορφόρα, τους Κωνσταντίνους, τη Μεθώνη, τον Ευαγγελισμό, το Καινούριο Χωριό, τη Φοινίκη, τη Φοινικούντα, την Πύλα, το Μεσοχώρι, τη Χωματάδα, την Καλλιθέα και τις Βρύσες Τριφυλίας», επεσήμανε η κα Αλειφέρη και συνέχισε. «Γι’ αυτές τις περιοχές, δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα και σε μερικές ακόμη περιοχές, όπου η Οικονομική Επιτροπή, πρότεινε να μη γίνουν δεκτές οι προσφορές που υπεβλήθησαν και συγκεκριμένα πρόκειται για το Προσήλιο, τη Χρυσοκελλαριά, την Κορώνη, τα Βουνάρια, τους Κόμπους και την Υάμεια. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα, με απευθείας διαπραγμάτευση να βρούμε ανθρώπους που θα ενδιαφερθούν να εκτελέσουν αυτό το έργο, εφόσον πάρουμε έγκαιρα την άδεια από την Ανεξάρτητη Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου να πάμε σε μια απευθείας διαπραγμάτευση! Δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε για το χρόνο που θα μας δώσει την άδεια η Αρχή», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε πως «αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχων μέσω της διαπραγμάτευσης, όταν ήδη θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός, θα πρέπει να ενημερωθούν οι εκεί παραγωγοί, ώστε να προχωρήσουν με δικά τους μέσα!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply