ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοτώθηκε ή αυτοκτόνησε ο Βελουχιώτης;

0

Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ήταν ένας καθοριστικός μήνας στη σύντομη ζωή του Θανάση Κλάρα, γνωστότερου ως Άρη Βελουχιώτη.

ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ του 1942 κάνει την πρώτη εμφάνισή του επικεφαλής ομάδας ενόπλων στο χωριό Δομνίτσα στα σύνορα Ναυπακτίας και Ευρυτανίας καλώντας τους κατοίκους σε εξέγερση κατά των κατακτητών, ενώ στις 25 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς συμμετέχει στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου με τον Ζέρβα και τον Γουντχάουζ.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ τρέχουν και η μια σημαντική στιγμή διαδέχεται την άλλη.

Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ είναι ο ιδρυτής του ΕΛΑΣ και για την Αριστερά  θεωρείται σύμβολο του αγώνα ενάντια στους κατακτητές ενώ για τη Δεξιά είναι η προσωποποίηση του κακού.

ΚΑΝΕΙΣ ωστόσο δεν αμφισβητεί τη στρατιωτική του ευφυΐα κι ας μη σπούδασε στρατιωτικός ούτε τελικά και η προσφορά του αμφισβητείται.

ΠΟΙΟΣ ήταν τελικά ο Βελουχιώτης;

ΕΝΑΣ άνθρωπος στην κόψη του ξυραφιού σίγουρα που δεν συγχωρούσε τα λάθη και δεν ανεχόταν τους προδότες λένε όσοι φιλοτεχνούν το πορτραίτο του.

ΠΡΟΕΡΧΟΤΑΝ από φιλελεύθερη αστική οικογένεια της Λαμίας με σχετική οικονομική άνεση αλλά ο ίδιος γύρισε την πλάτη του σε κάθε άνεση μπαίνοντας στη φωτιά της μάχης από την αρχή ως το τέλος της ενήλικης ζωής του.

Ο ΙΟΥΝΙΟΣ του 1945 ήταν ο καθοριστικός για τη ζωή του. Εκεί στα μέσα εκείνου του μήνα σαν σήμερα δημοσιευόταν η διαγραφή του από το ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη και τις ίδιες ώρες τον περικύκλωνε ένα κυβερνητικό απόσπασμα και ο κύκλος της ζωής του ολοκληρωνόταν.

ΑΝ σκοτώθηκε από το απόσπασμα ή αν αυτοκτόνησε, είναι μέχρι σήμερα ένα ερώτημα που γυρεύει την απάντησή του.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει πως το τέλος του δεν ήταν αντάξιο του μύθου που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του όσο ζούσε.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ έκοψαν το κεφάλι του όπως και του συντρόφου του Τζαβέλα και τα κρέμασαν στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ σε όλη της την έκταση.

ΜΠΟΡΕΙ να έβγαλαν από τη μέση τον Βελουχιώτη αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς τον θρύλο του δεν κατάφεραν να τον νικήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΩ εδώ και δεν αναφέρομαι ούτε στη σύγκρουση του με τον Ζαχαριάδη, ούτε την αποκατάστασή του κατόπιν εορτής.

ΜΕ ΑΛΛΗ ευκαιρία θα πούμε περισσότερα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply