ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυλαία χωρίς σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα στα σχολεία της Μεσσηνίας

0

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τα νέα δεδομένα, έριξε αυλαία η σχολική χρονιά και στη Μεσσηνία, με αυτό που κυριάρχησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αφορά στην ίδια την κοινωνία, να είναι ο αριθμός των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων κυρίως, αλλά και κάποιων Νηπιαγωγείων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή ακόμη χειρότερα να πάρουν από το σπίτι τους δεκατιανό, με αποτέλεσμα να παίρνουν το σάντουιτς που προσέφερε ο Δήμος Καλαμάτας.

Τα σάντουιτς αυτά, ήταν 500, αποδεικνύοντας πως τόσα τουλάχιστον παιδιά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ αντίστοιχα σοβαρό ήταν – και παραμένει- το πρόβλημα και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου οι μαθητές εκεί, λόγω της εφηβείας κυρίως, ντρέπονται και δεν έχουν ζητήσει ανάλογη βοήθεια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η «Φ» είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά, τη λιποθυμία ενός μαθητή από την πείνα, στις αρχές του σχολικού έτους! Κατά τα άλλα η χρονιά, όσον αφορά στα αμιγώς εκπαιδευτικά θέματα, κύλησε ομαλά. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά καθώς είχαμε την τύχη φέτος να ξεκινήσουμε με τα σχολεία μας στελεχωμένα από τις 11 Σεπτεμβρίου που πήγαν τα παιδιά μας, πρώτη μέρα στο σχολείο», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρης Οικονομόπουλος και συνέχισε. «Οι αναπληρωτές δάσκαλοι, είχαν προσληφθεί από τις 6 Σεπτεμβρίου και μέσα στον ίδιο μήνα, ολοκληρώθηκαν και οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ όποια κενά ανέκυψαν στη διάρκεια της χρονιάς καλύπτονταν έγκαιρα», δήλωσε ο κ. Οικονομόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως και φέτος έχει γίνει άμεσα ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία, έγιναν νωρίς μέσα στο Μάιο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις, ενώ οι αλλαγές θα είναι ελάχιστες. «Η αλλαγή για του χρόνου, ειναι ότι όλα τα ολιγοθέσιά μας, μπορεί να λειτουργήσουν ως ολοήμερα για πρώτη χρονιά και θα μπορούν να καλυφθούν με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ενώ φέτος, για πρώτη χρονιά, λειτούργησαν ως ολοήμερα όλα τα νηπιαγωγεία όπου υπήρχαν αιτήσεις», ανέφερε ο κ. Οικονομόπουλος που απάντησε στο ερώτημά μας και για το περίφημο πλέον μπούλινγκ. «Τα σχολεία ειναι απολύτως οχυρωμένα, καθώς έχουν συσταθεί παντού, ομάδες πρόληψης της βίας και όταν εκδηλωθεί τέτοιο περιστατικό, επιλαμβάνονται οι ομάδες αυτές, ενώ καταγράφονται και φυσικά, υπάρχουν υπεύθυνοι ανά ομάδα σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι ή εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων, για άμεση αντιμετώπιση».

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Η ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

Αντίστοιχα καλή, χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα, ήταν η χρονιά και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. «Φέτος, είχαμε την ιδιαιτερότητα ότι το Γυμνάσιο άλλαξε μορφή, καθώς είχαμε δυο τετράμηνα και όχι τρία τρίμηνα, το πρώτο έως τις 20 Ιανουαρίου και το δεύτερο έως τέλος Μαΐου. Οι εξετάσεις γίνονται τον Ιούνιο και τα παιδιά εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα που αποτελούν «δείκτη» για το επίπεδο του παιδιού, στη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη φυσική και την ιστορία», δήλωσε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα Λύκεια. «Φέτος έχουν αποσυνδεθεί οι εξετάσεις του Λυκείου από τις πανελλήνιες, κι έτσι ένα παιδί μπορεί να πάρει απολυτήριο, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως προηγούμενα τα χρόνια. Παλιότερα, τη φυσική της κατεύθυνσης για παράδειγμα, την έδινε σε πανελλαδικές εξετάσεις και ο βαθμός που έπαιρνε, μετρούσε στον ετήσιο βαθμό. Φέτος, τα δίνει όλα ενδοσχολικά, παίρνει το απολυτήριο και συνεχίζει τις πανελλαδικές! Αν κάποιο παιδί δεν μπορέσει να πάρει απολυτήριο γιατί κάπου υστέρησε, δίνει πανελλαδικές και στο τέλος Ιουνίου, δίνει επαναληπτικές ενδοσχολικές, αν δεν το πάρει ούτε τότε, δεν μπορεί να συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο, κι έτσι πάνε στράφι οι προσπαθείς για τις πανελλαδικές, όμως αυτές, είναι πολύ λίγες περιπτώσεις», εξήγησε ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις καταλήψεις. «Δεν είχαμε πολλές διαμαρτυρίες! Φέτος, οι καταλήψεις ήταν σε ύφεση, όμως η αντίδραση δεν είναι κακή, καθώς οι μαθητές ή οι γονείς όταν διαμαρτύρονται αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν», ανέφερε καταληκτικά ο Γιώργος Σταματόπουλος, επισημαίνοντας πως του χρόνου, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply