ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια πόλη documenta και η επιστροφή των Γουηβέριων

0

ΠΡΟΣΠΑΘΩ να φανταστώ την αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων σε μια διαρκή κίνηση εικαστικών δρωμένων πλήρως ενταγμένων σε αυτήν.

ΠΡΟΣΠΑΘΩ να φανταστώ μια Καλαμάτα όπου σε μια Μπιενάλε θα ενυπάρχει μια documenta εν ολίγοις και μη θεωρήσετε διόλου αυθαίρετη αυτή τη σκέψη.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ μπορεί να «υποδυθεί» αυτό το ρόλο αρκεί βέβαια να το αποφασίσει και να αφήσει στην άκρη τον καθωσπρεπισμό και την σοβαροφάνεια.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ βέβαια κι αν υπάρχει η ανάλογη τόλμη για να το κάνει είναι όντως άλλο ζήτημα  που όμως μπορεί και να γίνει θέμα συζήτησης αν υπάρξει η κατάλληλη διάθεση.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι αν υπάρχει αυτή η διάθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα που σε ορισμένους θα θεωρηθεί ως «υπερβολικό» ή και «άσχετο» ακόμα.

ΑΔΙΑΦΟΡΟ πως θα θεωρηθεί, αρκεί να ξεκινήσει η συζήτηση.

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ που ξεκίνησε πάντως ακροθιγώς με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και δυστυχώς χάθηκε στη διαδρομή αφήνοντας πίσω της στυφή γεύση της αποτυχίας.

ΟΜΩΣ κι αν προέκυψε μια αποτυχία αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι σταματάνε οι προσπάθειες για κάτι περισσότερο από το πλαίσιο του μετρίου που οι εκάστοτε μετριότητες οριοθετούν.

ΑΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ από το πλαίσιο της μετριότητας τότε πολλά και σημαντικά μπορούν να προκύψουν.

ΑΥΤΑ σκέφτομαι εν Αθήναις καθώς η documenta 14 βρίσκεται σε εξέλιξη κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και πόντους στις προτιμήσεις των υποψιασμένων περί τέχνης.

ΑΠΟ τότε που ξεκίνησε αρχές Απριλίου όσες φορές βρέθηκα στην Αθήνα, είδα πολλές από τις δράσεις της documenta και ενίσχυσα την άποψή μου πως θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι άλλο και στην Καλαμάτα.

Η DOCUMENTA ήρθε από το Κάσελ της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό «να μάθει από την Αθήνα», όπως είναι το μότο της θεωρείται, ως η σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ φίλτατοι όσοι ενδιαφέρεσθε σπεύσατε και δεν θα βγείτε χαμένοι από την περιήγησή σας στους χώρους όπου η έκθεση απλώνεται σε 40 διαφορετικά σημεία από το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΜΣΤ μέχρι το Ωδείο Αθηνών, το Ναό του Ολυμπίου Διός, το λόφο του Φιλοπάππου, το πάρκο Ελευθερίας και το Μέγαρο Μουσικής.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ αυτούς τους χώρους φιλοξενούνται έργα 160 καλλιτεχνών των οποίων οι τεχνοτροπίες συνθέτουν ένα συναρπαστικό εικαστικό παζλ για πολύ απαιτητικούς περιηγητές.

ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΤΕ πάντως αν η Καλαμάτα διαθέτει ανάλογους χώρους ευθαρσώς θα σας απαντήσω: όχι!

ΑΥΤΟ όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να ανακαλύψει χώρους αλλά και να αξιοποιήσει χώρους που ήδη υπάρχουν σε όλη την πόλη.

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που ήδη αξιοποιήθηκε ανάλογα είναι ο υπαίθριος χώρος του Elite που από τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξενεί έκθεση γλυπτικής με δημιουργίες Μεσσήνιων δημιουργών.

ΑΝΑΛΟΓΕΣ δράσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλους χώρους βέβαια αρκεί να υπάρξει η ανάλογη διάθεση από τους έχοντες την ευθύνη της πόλης, αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται πλέον να κινηθούμε μακριά από την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους.

ΑΝ δεν το επιχειρήσουμε τώρα, πότε θα το επιχειρήσουμε;

ΠΙΣΩ στη documenta  τώρα που το μότο της «μάθε από την Αθήνα» έχει πολύ ενδιαφέρον για όποιον αποφασίσει να το ψάξει πίσω από το φαίνεσθαι των ποικίλων εκδηλώσεων.

Η DOCUMENTA σε τελική ανάλυση είναι Αθήνα σε όλες τις εκδοχές της προκαλώντας την τέχνη να μεγιστοποιήσει τη σημασία του εφήμερου ως δημιουργία.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ documenta που κάθε της εκδοχή συνδέει το εφήμερο με το διαχρονικό και προκαλεί με προβοκατόρικο οίστρο, το θαύμα να λειτουργήσει.

ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ποικίλων συνειρμών είναι η documenta και όσοι έχουν διάθεση να το γνωρίσουν θα καταλάβουν καλύτερα τη σημασία της πόλης.

***

ΚΙ ΕΝΩ βρισκόμουν εν Αθήναις, στην Καλαμάτα οι Γουηβέριοι επιστρέφουν εντός της εβδομάδας από εκεί που προ πολλού είχαν σταματήσει.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ σταματήσει τυχαία, ούτε και τυχαία βέβαια επιστρέφουν.

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΗΒΕΡΙΩΝ είναι πάλι εδώ και μαζί όλοι οι επίδοξοι κληρονόμοι.

ΚΑΛΑ να είμαστε και καλά να περνάμε.

ΑΠΟ την Αθήνα χαιρετίσματα!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply