ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το Ανοιχτό Θέατρο της Καλαμάτας με ένταξή του στο ΕΣΠΑ

0

ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το «όνειρο» του Ανοιχτού Θεάτρου της Καλαμάτας, καθώς μετά τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτσης, εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με απόφαση που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 998.000ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου.
Η ένταξη του έργου αυτού, στο ΕΣΠΑ, αποτελεί γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και την ψυχαγωγία ποιότητας, καθώς σε ένα θέατρο περίπου 2.000 θέσεων, θα δοθεί η δυνατότητα μετάκλησης σπουδαίων καλλιτεχνών, με τις παραστάσεις να είναι ανταποδοτικές. Δίπλα στο Ανοικτό Θέατρο, θα βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης, ενώ το κοινό, θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης του Θεάτρου και περπατώντας. Το θέμα, θα συζητηθεί μεθαύριο σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να λάβει απόφαση αποδοχής της ένταξης, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη εκτέλεσης του έργου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το φυσικό αντικείμενο αφορά στην κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου χωρητικότητας 2.000 ατόμων περίπου, στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση και στον εξοπλισμό τμήματος της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής του ποταμού Νέδοντα, ώστε να υποδεχθεί επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή και την πολιτιστική ψυχαγωγία. Η παρέμβαση εκτείνεται σε δύο διακριτές ενότητες, στην περιοχή του θεάτρου και στην ευρύτερη περιοχή για ανάπτυξη ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου με σκοπό την ανάπαυση, τον περίπατο και την αναψυχή.
Το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Ανοικτό Θέατρο έχει έκταση 3,5 στρέμματα και βρίσκεται στο σημείο όπου σήμερα είναι το Δημοτικό Φυτώριο και αποτελεί ένα μικρό τμήμα της συνολικής επιφανείας των 34,4 στρεμμάτων που καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο 1183. Οι προβλεπόμενες κατασκευές δεν καταστρέφουν την υφιστάμενη βλάστηση, ενώ προβλέπονται νέες δενδροφυτεύσεις και το έργο αποτελεί ήπια μορφή επέμβασης και τα υλικά που επιλέχθηκαν, δε θίγουν την αισθητική και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά στοιχεία που προστίθενται είναι πλατώματα και διαδρομές διαστρωμένες με κυβόλιθους πάνω σε κατάλληλα συμπιεσμένη υπόβαση, περιοχές με νέα χαμηλή φύτευση, δεντροστοιχίες και φωτοφράχτες για ηχομόνωση καθώς και διαδρομές πρόσβασης. Λιθοδομές χαμηλού ύψους οριοθετούν και διαχωρίζουν τις διαφορετικές στάθμες του χώρου.

  • Προσθήκη υψηλής βλάστησης με δενδροφυτεύσεις και θάμνους
  • Σταθεροποίηση των πλατωμάτων και των διαδρομών με συμπύκνωση από αμμοχάλικο λατομείου 3Α
  • Τελική επίστρωση των πλατωμάτων και των διαδρομών με παλαιωμένο κυβόλιθο 20x20x6 εκ. και με κυβόλιθο 10x10x6 εκ., αντίστοιχα.
  • Διαμόρφωση ζώνης κίνησης πεζών
  • Δαπεδόστρωση των διευρυμένων πεζοδρομίων
  • Μεταλλική περίφραξη του χώρου και λιθοδομή για προστασία των κατασκευών και για έλεγχο της προσβασιμότητας
  • Φωτισμός με φωτιστικά σώματα κορυφής
  • Κατασκευές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, θα έχει μεταλλικές κερκίδες (1600-1800 ατόμων) με πλαστικά, μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και μια μικρή κερκίδα (150 ατόμων) από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, κατασκευασμένη πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Προβλέπονται περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον χώρο του υπαίθριου Θεάτρου προβλέπονται οι απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις (ένα μονώροφο κτίριο 350 m2, πίσω από την σκηνή, για αποδυτήρια καλλιτεχνών, κυλικείο, χώρους υγιεινής και χώρο εγκαταστάσεων Η/Μ) και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά την σύντομη περίοδο των παραστάσεων, όσο και κατά τη μεγαλύτερη χρονικά περίοδο χρησιμοποίησής του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού
• Διατηρείται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
• Για δαπεδόστρωση επιλέγονται μη ανακλαστικά υλικά, αφήνοντας επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) που «απορροφούν» τα νερά της βροχής.
• Διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης σκιάζει τους χώρους κυκλοφορίας και ενισχύει το ευχάριστο μικροκλίμα της θέσης.
• Κατασκευάζονται χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα φυτεύονται. Οι κερκίδες κατασκευάζονται από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποφυγή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που καλύπτουν, φυτεύεται με αρωματικά φυτά ή καλύπτεται με βότσαλο, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.

100 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply