ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιος θα εξαγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ;

0

«ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό συζητείται από διάφορες πλευρές το ενδεχόμενο της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Το ελκυστικό ως «στόχο εξαγοράς» με τα δάνεια αυτά (σύνολο 14 δισ. ευρώ) είναι το υψηλό επιτόκιο (3,5% έναντι 0,8% του ESM) και η σύντομη αποπληρωμή τους (τελευταία δόση –μικρή– το 2024, έναντι πάνω από 30 χρόνια του ESM).

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ εξαγοράς είναι ελκυστικό και πολιτικά για κάποιους που επιθυμούν την άμεση δημιουργία «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» ή την απεμπλοκή από τους «ιδεοληπτικούς νεοφιλελεύθερους που όλο κάνουν λάθη». Θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές του ζητήματος.

ΠΩΣ μπορεί να γίνει η εξαγορά. Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται διάθεση νέου δανεισμού από τους Ευρωπαίους εταίρους, πολύ περισσότερο για την απεμπλοκή του ΔΝΤ, θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το τρέχον πρόγραμμα που «περισσεύουν».

ΜΕ ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι τον Αύγουστο 2018 και με μαξιλάρι για τις τράπεζες, απομένουν «αδιάθετα» περίπου 20 δισ. ευρώ Οπότε είτε ο ESM δανείζει την Ελλάδα για να εξοφλήσει τα δάνεια ΔΝΤ είτε αγοράζει απ’ ευθείας τα δάνεια.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ για τους τόκους του χρέους μέχρι το 2024 και οι αποπληρωμές εκτείνονται σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ετών. Ανάλογό της είναι ο δανεισμός προς την Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2012 για την επαναγορά των ομολόγων PSI.

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ περίπτωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα δάνεια, το «κέρδος» του ESM είναι προς διανομή με απόφαση του Eurogroup. Ανάλογό της είναι τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ – η Ελλάδα εξοφλεί κανονικά και το «κέρδος» επέστρεφε στη χώρα μέχρι το 2014 και μετά την απεμπόληση των επιστροφών κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, οδεύει προς τον ESM για τη χρηματοδότηση πράξεων ανταλλαγής χρέους.

Η ΟΠΤΙΚΗ του ΔΝΤ. Ηταν γνωστό πως στο εσωτερικό του ΔΝΤ υπήρχαν αντιδράσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Από την άνοιξη του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί ούτε δεκαράκι από το Ταμείο.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Τσίπρα προβλεπόταν η συμμετοχή του έως 16 δισ. ευρώ – δεν έχει συμφωνήσει ακόμη τη συμμετοχή του, ούτε το ποσόν. Το βασικό πρόβλημα είναι η εκτίμηση μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Η εξαγορά των δανείων από τον ESM λύνει τα προβλήματα του ΔΝΤ.

ΧΩΡΙΣ πρόσθετη ή με μικρή συμμετοχή στο τρέχον πρόγραμμα, η οποία όμως θα καλύπτεται από εγγυήσεις του ESM. Είναι γνωστό πως η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα θα είναι μικρή, οπωσδήποτε χαμηλότερη από τα «τραβηχτικά δικαιώματα» της Ελλάδας (6 δισ. περίπου) που εγκρίνεται με απλούστερες διαδικασίες.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό πως διεθνώς το ενδεχόμενο έγινε γνωστό κατά τις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ ακριβώς έτσι: εξαγορά ή/και εγγυήσεις χρησιμοποιώντας τα «υπόλοιπα» του μνημονίου.

Η ΟΠΤΙΚΗ των Ευρωπαίων εταίρων. Το ελκυστικό της εξαγοράς είναι η παράκαμψη του προβλήματος που εγείρει η θέση του ΔΝΤ περί υψηλής μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ των παλιών δανείων του ΔΝΤ και την παροχή εγγυήσεων σε ρευστό για τη συμμετοχή στο τρέχον πρόγραμμα διασφαλίζεται η συμμετοχή του Ταμείου (πληρώνεται ξεχωριστά ούτως ή άλλως η ενασχόληση των στελεχών και του μηχανισμού του ΔΝΤ) χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ρύθμιση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, η εξαγορά είτε προσφέρει ελάφρυνση 1 δισ. είτε χρηματοδοτεί με το ίδιο ποσόν πράξεις ανταλλαγής χρέους από τον ESM πολλαπλάσιου ύψους.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οπτική. Δεν υπάρχει ή δεν είναι κατασταλαγμένη. Στη δεινή θέση που έχει αυτοεγκλωβισθεί η κυβέρνηση, θα δει το ζήτημα περιχαρής με όποια απόφαση λάβουν οι πιστωτές.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχει η υποστήριξη της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από φωνές του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού χώρου. Τα επιχειρήματα περιστρέφονται γύρω από τη λύση με αποκλειστικώς ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά – ο ύστερος αντιμνημονιασμός είναι μπόνους.

ΠΑΡΑ το ότι όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους το ενδεχόμενο της εξαγοράς της συμμετοχής του ΔΝΤ εμφανίζεται ελκυστικό, είναι αντίθετο προς τις πιεστικές ανάγκες της χώρας.

ΣΗΜΕΡΑ υπάρχει «χρέος εν αναμονή» περίπου 8 δισ. Η κυβέρνηση έχει αντλήσει ρευστότητα από την οικονομία –τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, βεβαιωμένες και υπό πιστοποίηση, καθώς και από τον λογαριασμό ΔΝΤ της ΤτΕ– η οποία πρέπει να αποκατασταθεί μετατρεπόμενη σε χρέος. Εχει δανεισθεί 11,5 δισ. σε repos τα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αυτών των εν πολλοίς αναγκαστικών δανείων θα είναι ένα σοκ ρευστότητας στην οικονομία με πολλαπλάσια οφέλη στο ΑΕΠ, στην ανεργία, στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΠΙΣΗΣ, υπάρχει βραχυπρόθεσμος δανεισμός (έντοκα γραμμάτια) από τις ελληνικές τράπεζες ύψους 15 δισ. ευρώ – η μείωσή του θα προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες και την οικονομία. Το 2019 είναι χρονιά με αυξημένες απαιτήσεις αναχρηματοδότησης του χρέους (περίπου 13 δισ.) και λόγω των καθυστερήσεων είναι αμφίβολο κατά πόσον θα έχει επιτευχθεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές χρέους και είναι πιθανό να είναι απαραίτητη η βοήθεια των εταίρων.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, απομονώνοντας τις πολιτικές πτυχές, το ερώτημα είναι: τι θα γίνουν τα υπόλοιπα του μνημονίου Τσίπρα; Η δέσμευση πρακτικώς του συνόλου για την εξαγορά των δανείων ΔΝΤ υποθηκεύει τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας.

ΟΠΟΙΑ υπόλοιπα μείνουν πρέπει να οδεύσουν προς την οικονομία, διαφορετικά η αποφοίτηση από τα μνημόνια θα τη βρει κολλημένη στις λάσπες».

***

ΤΟ ΔΝΤ μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και δεν θα φύγει τόσο εύκολα.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ του ΔΝΤ, τιτλοφορείται το άρθρο του Γιώργου Προκοπάκη και η προσεκτική ανάγνωση του δεν επιτρέπει περιθώρια για παραπανήσια αισιοδοξία.

ΕΙΤΕ το θέλουμε είτε όχι, η κυβερνητική πλευρά έχει εγκλωβιστεί και ο απεγκλωβισμός της μόνο εύκολος δεν θεωρείται.

ΤΟ ΔΝΤ δεν έχει πληρώσει για την Ελλάδα ούτε ένα ευρώ από την άνοιξη του 2014 και αυτό βέβαια δεν είναι άνευ σημασίας.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ωστόσο να περιμένουμε από ΔΝΤ;

ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ πράγματα όπως φαίνεται,  πέρα από τα γνωστά λόγια του αέρα στα οποία συνηθίσαμε πλέον και σχεδόν μας κακοφαίνεται όταν δεν τα ακούμε.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση όπως μέχρι σήμερα έχει φανεί, το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό να συνδράμει οικονομικά, παραδεχόμενο εμμέσως πλην σαφώς πως η συνταγή του είναι πέρα ως πέρα αποτυχημένη.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και το σενάριο που στο άρθρο του Προκοπάκη αναφέρεται.

ΜΕΝΕΙ να δούμε τους πρόθυμους ενδιαφερόμενους να συζητήσουν σοβαρά τα περί εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ.

ΜΟΝΟ μη το μάθει ο Σόιμπλε γιατί τότε ποιοι μας σώζουν!!

Θανάσης Παντές

Leave a Reply