ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές με σειρά έργων και δράσεων στις Περιφέρειες

0

· ΤΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο η προκήρυξη του προγράμματος για τους γεωργικούς συμβούλους, ύψους 160 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, θα γίνει εντός του Οκτωβρίου. Ο κ. Αποστόλου, από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020, αναφέρθηκε και στην κάλυψη ζημιών μέσω του Μέτρου 5, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ απάντησε στους δημοσιογράφους, αναφορικά με την πορεία των υποθηκευμένων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα αγροκτημάτων. «Στις προθέσεις του υπουργείου, είναι η προστασία της αγροτικής περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια εκκαθαριστών (παλιά ΑΤΕ). Τα κτήματα αυτά, θα παραμείνουν στα χέρια του αγρότη όχι ως κυριότητα, αλλά όποιος συνεχίζει να έχει γεωργική δραστηριότητα να μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια της γης του», δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου,  ο οποίος επεσήμανε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΑΤΕ, τον εκκαθαριστή και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο αυτής της πολιτικής.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

Ο υπουργός, δε θα μπορούσε φυσικά, παρά να ερωτηθεί για τους δασικούς χάρτες, καθώς τα προβλήματα που ανέκυψαν με το χαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων γης ως δασικών, αλλά και τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ήταν περισσότερο από πολλά. «Οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο διότι μετά θα ολοκληρωθεί η κύρωση των χαρτών. Στόχος, είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους που προκύπτουν», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, κάτι που σημαίνει ότι όποιος θέλει να κάνει αποχαρακτηρισμό, θα πρέπει να έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ τα τελευταία τρία χρόνια. «Δεν θέλουμε τα παραπάνω να αποτελέσουν άλλοθι για όσους θέλουν να κάνουν καταπατήσεις», τόνισε ο υπουργός για το μείζον αυτό θέμα που αφορά σε 600 συνεταιρισμούς και 40.000 – 45.000 αγρότες.

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΖΗΤΑ Η ΕΝΠΕ

Να προχωρήσουν αμέσως οι προκηρύξεις και οι δημοπρατήσεις των έργων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε από το βήμα της 3ης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός. «Πρέπει να πάμε πολύ γρήγορα, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαιότητα, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα και γιατί πρέπει να έχουμε απορροφήσει τους πόρους ώστε να είμαστε σε πλεονεκτική θέση όταν θα γίνει ανακατανομή των πόρων λόγω του Brexit», επισήμανε ο κ. Αγοραστός επανακαταθέτοντας την πρότασή του για «παραγωγική επανάσταση με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα», καθώς διαφορετικά, όπως εκτίμησε, η Ελλάδα θα συρρικνωθεί και θα περιθωριοποιηθεί. «Η διεθνής οικονομία είναι αμείλικτη. Για να υπάρχεις πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός. Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας συνεισφέρουμε στην παραγωγή με τεκμηριωμένες δράσεις και λόγο επισημαίνοντας τις λύσεις που χρειάζεται επειγόντως μία χώρα σε κρίση», δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος έκρινε επιβεβλημένο «η γενναία και σωστή απόφαση της εκχώρησης του 37,4%, δηλαδή 1 δις 732 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος στις Περιφέρειες, να εκφρασθεί άμεσα στις προκηρύξεις και δημοπρατήσεις των έργων». Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ετάχθη υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού για έργα νερού μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων της ρήτρας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, ζήτησε ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός της αγροτικής οδοποιίας επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ χαμηλός και έκανε ειδική μνεία στις δράσεις μεταποίησης. «Οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του αγροδιατροφικού τομέα και τον εθνικό πλούτο», δήλωσε ο κ. Αγοραστός που διαφώνησε με το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι δράσεις της μεταποίησης μέσω του LEADER, εκφράζοντας επίσης την αντίθεσή του, στην ανισότητα αξιολόγησης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για την ένταξη νέων αγροτών στο υπομέτρο 6.1. Τέλος, στην ομιλία του και με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Αγοραστός πρότεινε ν’ αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ γιατί «διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Επισκέπτομαι όλη την Ελλάδα, συνομιλώ καθημερινά με πολλούς αγρότες και σας το επισημαίνω με έμφαση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΖΗΤΑ Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Την ανάγκη εξειδίκευσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ανά Περιφέρεια, πρόταξε με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης. «Δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να πας με οριζόντιες πολιτικές για να δημιουργήσεις κίνητρα για μια ευρεία ανταγωνιστικότητα και για τη δημιουργία καλών πρακτικών, που θα ανεβάσει τον πήχη της ανταγωνιστικότητας από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, από θεσμικό παράγοντα σε θεσμικό παράγοντα, από τους ίδιους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που είναι οι υποδοχείς αυτού του προγράμματος», ανέφερε ο κ. Τατούλης που χαρακτήρισε λάθος την εκχώρηση του προγράμματος σε μια οριζόντια λογική, γιατί αυτό, όπως είπε, περιορίζει τις δυνατότητες που έχει η κάθε δομή ώστε ανταγωνιστικά και ολοκληρωμένα να δει τις δικές της προτεραιότητες.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφέρθηκε και στην ενδογενή αδυναμία των προγραμμάτων που δεν είχαν στοχεύσεις ούτε ποσοτικές, ούτε ποιοτικές και δεν υπάρχει ένας κανόνας αξιολόγησης της προσπάθειας. «Οι αναθεωρήσεις των προγραμμάτων συνεπάγονται ότι υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός που αξιολογεί συνεχώς την πορεία του προγράμματος και διορθωτικά παρεμβαίνει με συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές για να διορθώσει αυτές τις αδυναμίες», ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης, που στάθηκε στη μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους ανθρώπινους πόρους. «Θα πρέπει να προσληφθούν ανθρώπινοι πόροι που θα ενισχύσουν αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ένταξης στο πρόγραμμα του νέου προτύπου της οργάνωσης των αγροτών. «Θα πρέπει οι ομάδες παραγωγών ή αυτό που έχει σχεδιάσει το υπουργείο, να έχει ένα κίνητρο για να κατευθυνθεί στην υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής. Αυτή τη στιγμή άλλωστε έχει ένα πλεονέκτημα η χώρα μας. Να μπορέσει να ενσωματώσει και να αφομοιώσει μια νέα γενιά επιστημόνων και να τους εντάξει στην αγροτική επιχειρηματικότητα».

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε επίσης το ζήτημα της μόχλευσης των ιδιωτικών πόρων στο πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες εφαρμοσμένες πολιτικές. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματική χρήση ενός προγράμματος, χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάπτυξη του χώρου που θέλουμε να απευθυνθούμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των εσπεριδοειδών, των κηπευτικών και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών χωρίς να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτά. Ως ΕΝΠΕ συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν μιλάμε για μαξιμαλιστικά έργα, τα οποία δεν είναι ολοκληρωμένα και δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην αγροτική ανάπτυξη. Θα πρέπει σε αυτό το θέμα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό μοντέλο. Πολλά από αυτά τα έργα κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να κινηθούν και ως έργα ΣΔΙΤ. Οι κατηγορίες ότι με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιούνται τα νερά δεν ευσταθούν σε καμία χώρα της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε πολλούς πόρους με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερο κόστος στον αγρότη και καλύτερη συντήρηση και λειτουργία αυτών των έργων υποδομής που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε με έμφαση ο περιφερειάρχης, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι μια περιφέρεια που στηρίζεται στην αγροτική της οικονομία. «Η εκτίμηση είναι ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας είτε στην παραγωγή, είτε στην τυποποίηση ή μεταποίηση, κάνοντας χρήση των «cluster» που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας θα δημιουργήσει μια υπεραξία στο αυξανόμενο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς μας», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Τατούλης, ο οποίος συσχέτισε την εφαρμογή του προγράμματος, με το βασικό στόχο της Συνθήκης της Λισαβόνας για την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής.

Leave a Reply