ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σύνδρομο Μέι και το σύνδρομο Μητσοτάκη

0

«ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ των βρετανικών εκλογών είναι εκκωφαντικό. Στη σημερινή εποχή των μεγάλων ανατροπών και ανακατατάξεων τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οποιος επαναπαυτεί πάνω στις προσωρινές δάφνες του και ποντάρει στη θεωρία του σάπιου φρούτου κινδυνεύει να έχει την τύχη της Τερέζα Μέι!

ΚΑΙ το μήνυμα αυτό δεν αφορά μόνο τη Βρετανία και την ασυγχώρητη υπεροψία της ψευδοσιδηράς κυρίας. Αφορά όλη την Ευρώπη – είδατε τι έπαθαν τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας από τον ακούραστο κ. Μακρόν.

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση της χώρας. Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες και αναγκάστηκαν να κάνουν τα ακριβώς αντίθετα, έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της δραχμής, υπέγραψαν δύο μνημόνια και ψήφισαν μια καταιγίδα μέτρων που χτύπησαν κυρίως τους φτωχούς.

ΟΜΩΣ μετά από 2,5 χρόνια μιζέριας η οικονομία φαίνεται να περνάει σιγά-σιγά στην ανάπτυξη και η χώρα να ετοιμάζεται να βγει δοκιμαστικά στις αγορές.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είναι εξοργισμένοι από την ανικανότητα και τα ψέματα της κυβέρνησης της αριστεροδεξιάς, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πρωτιά της ΝΔ με 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και όλοι οι αναλυτές  προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα αναδείξουν μια – κατά πάσα πιθανότητα – αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΑΥΤΟ όμως πίστευε και η Μέι όταν προκήρυξε τις εκλογές τον Απρίλιο – προηγούνταν εξάλλου 24 ποσοστιαίες μονάδες του Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις. Για να αναγκάζεται τώρα να κάνει κυβέρνηση με τους «πυροβολημένους» συντηρητικούς προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας του γραφικού – κάποτε – Ιαν Πέισλι.

ΒΕΒΑΙΑ η Μέι τα έκανε όλα λάθος – σνόμπαρε τα ντιμπέιτ, έβαλε «φόρο άνοιας» στους γέροντες που απέσυρε μετά από σφοδρές αντιδράσεις και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις ελλείψεις στην αστυνομία μετά τις επιθέσεις τρομοκρατών.

ΣΤΗΝ «ΗΤΤΑ» της βοήθησε η απρόσμενη αντίδραση εκατομμυρίων νέων κατά του Brexit, αλλά και η  πετυχημένη καμπάνια Κόρμπιν υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους σε μια χώρα όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες συνεχώς υποβαθμίζονται.

ΕΙΝΑΙ απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να κάνει το θαύμα των Εργατικών. Ομως είναι σαφές ότι ποντάρει σταθερά σε μία πελατειακή στρατηγική, με χιλιάδες διορισμούς και δημιουργία κομματικών θυλάκων σε σημαντικές θέσεις της κρατικής μηχανής.

ΚΑΙ απ’ την άλλη η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους εξακολουθούν να παίζουν με τα «κουβαδάκια» τους.

Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ αγωνίζεται να περάσει στην κοινωνία ότι η ΝΔ έχει μία εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση αλλά χρειάζεται να είναι πιο τολμηρός για να πείσει και αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΝΔ.

ΚΥΡΙΩΣ γιατί τα πολιτικά βαρίδια που κουβαλάει το κόμμα, οι κλίκες, οι βαρόνοι, και βέβαια οι αιώνιοι βουλευτές που αντιπροσωπεύουν το «χθες» θολώνουν την εικόνα της αλλαγής σελίδας. Το σύνδρομο της Μέι τον απειλεί».

***

 

ΜΗΝΥΜΑ εκκωφαντικής ισχύος από τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές και από κοντά ο Κυριάκος στο άρθρο του Νότη Παπαδόπουλου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ τα όσα λέει, δεν λέω, αλλά καμία σύγκριση της Μέϊ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός ίσως από την αλαζονεία, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Μέι ήταν και είναι πρωθυπουργός και μετά την πύρρεια νίκη της στις εκλογές που μόνη της προκάλεσε, ενώ ο Μητσοτάκης απλώς ονειρεύεται το πρωθυπουργιλίκι και παρακαλάει τον Τσίπρα να κάνει κι αυτός εκλογές.

ΝΑΙ, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις εισπράττοντας ένα μεγάλο μέρος της δυσφορίας της κοινωνίας αλλά καλά θα κάνει να μην έχει από τώρα τη βεβαιότητα της νίκης γιατί ο εφιάλτης του στραπάτσου παραμονεύει.

ΚΑΙ ένας τέτοιος εφιάλτης αν τυχόν επαληθευτεί θα έχει πολυποίκιλες παρενέργειες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

ΑΠΟ την οποία πάντως ουδέποτε έλλειψε το θράσος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με προεξάρχοντα τον ίδιο της τον πρόεδρο που ομολογουμένως κουβαλάει πολλά βαρίδια μαζί του.

ΟΣΟ για το αν έχει εναλλακτική πρόταση η ΝΔ, θα θέλαμε να την ακούσουμε, αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να υπάρξει πρόταση.

ΕΙΝΑΙ βέβαια και το σύνδρομο της Μέι, αλλά ο Κυριάκος προς το παρόν δεν φαίνεται να το έχει ανάγκη μιας και διαθέτει το σύνδρομο Μητσοτάκη.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ άλλα σχόλια για σήμερα περιττεύουν.

Θανάσης Παντές

105 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply