ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον… αέρα για μια ακόμη χρονιά η δακοκτονία!

0

Ιδιαίτερα έντονος παραμένει ο προβληματισμός όσον αφορά στη δακοκτονία, μετά και την περσινή καταστροφή από την προσβολή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Μεσσηνία. Φέτος, για αρκετές περιοχές ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ για πολλές άλλες υπεβλήθησαν ενστάσεις, κάτι που πηγαίνει κι άλλο πίσω τη διαδικασία. «Γίνεται πραγματικά, αγώνας δρόμου, καθώς υπάρχει καθυστέρηση, λόγω των ενστάσεων», παραδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία εκτίμησε πως το οποίο θα ξεκαθαρίσει πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα. «Ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα τελειώσει η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων, οι οποίες θα εκδικαστούν αυθημερόν και την επόμενη ημέρα θα περάσει από οικονομική επιτροπή και θα ξεκινήσουμε με τους προσωρινούς αναδόχους», δήλωσε η κα Αλειφέρη.

Το ζήτημα που ανακύπτει ωστόσο, είναι αν τότε, θα είναι αργά, καθώς μετά την ανάληψη της ευθύνης από άλλο υπουργείο, χρονικά, το θέμα πήγε αρκετά πίσω! Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίες, είναι οι αντιδράσεις φορέων και από άλλους νομούς και ειδικότερα από την Κρήτη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΡΑΤΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ…

Πιο συγκεκριμένα,  παρεμβάσεις για το δάκο ζητούν βουλευτές της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης μετά και την επιστολή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, που τάραξε τα νερά. «Δακοκτονία ή τελικά … δακοτροφία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;» Αυτό το ερώτημα θέτει ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ζητώντας άμεση παρέμβαση για το δάκο. Ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι απειλείται η  παραγωγή ελαιολάδου και υπενθυμίζει πως  ήδη είχε αναφερθεί στον επικείμενο κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017, κάνοντας λόγο για κυβερνητική απραγία και καθυστέρηση υλοποίησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα κάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τονίζει πως  είναι «προβληματική και κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο η δακοκτονία» και σημειώνει πως διακυβεύεται η κρητική και όχι μόνο ελαιοπαραγωγή». Ο κ. Δανέλλης κάνει λόγο για γραφειοκρατικά κωλύματα και καθυστερήσεις, κυβερνητικές αβελτηρίες και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης συνθέτουν ένα σκηνικό που απειλεί την φετινή ελαιοπαραγωγή. «Συγκεκριμένα, και κατά την φετινή χρονιά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας των υλικών δακοκτονίας, χωρίς αυτό να οφείλεται σε υπαιτιότητα των κατά τόπους υπηρεσιών των Περιφερειών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατάθεσης δικαιολογητικών κατακύρωσης και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου, λόγω συγκεκριμένων ανελαστικών διαδικασιών ελέγχου που πρέπει να τηρηθούν».

Ο κ. Δανέλλης, αναφέρεται τέλος στο γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που ίσχυσε κατά τα έτη 2015 και 2016 και έδινε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρούν με νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των αναγκαίων ψεκασμών, χρησιμοποιώντας εργολάβους με το καθεστώς του «προσωρινού αναδόχου και ζητά να πληροφορηθεί αν είναι ενήμεροι οι υπουργοί για τις καθυστερήσεις, αλλά και για το τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη δακοκτονία, των προσωρινών αναδόχων.

Leave a Reply