ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανώνυμη κληρονομιά των Γουηβέριων (85)

0

ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ που ανακάλυψε η Ιζαμπώ στο ξεχασμένο σεντούκι στο υπόγειο του σπιτιού της στη Ζάκυνθο, είχε ξεκάθαρη σχέση με τα όσα αφορούσαν τους Γουηβέριους σε σχέση με την εποχή του Βυζαντίου παρ’ όλο που οι Γουηβέριοι εμφανίζονται με τον γενάρχη τους από την ημέρα της αλώσεως που γεννιέται ο Σιγκούρνιος Γουηβέριος ο Α΄.

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ εν τούτοις, όπως φαίνεται στο τετράδιο, έχει Γουηβέριες αναφορές και πιο πριν.

ΑΥΤΟ διαπιστώνει η Ιζαμπώ αλλά δεν μπορεί να καταλάβει  γιατί και προβληματίζεται.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ τα πράγματα από την αρχή με επανάληψη, μήπως και βρούμε κάποια άκρη και προχωρήσουμε.

***

Η ΕΚΠΛΗΞΗ που δοκίμασε η Ιζαμπώ ανοίγοντας το παλιό και ξεχασμένο σεντούκι ήταν μεγάλη καθώς βρέθηκε μπροστά σε ένα κιτρινισμένο τετράδιο που στο σκληρό του εξώφυλλο είχε το οικόσημο των  Γουηβέριων.

 

ΠΑΡ’ ΟΛΟ που ήθελε να ξεχάσει οτιδήποτε σχετίζεται μαζί τους, το σκληρόδετο τετράδιο της Ιζαμπώς της ξύπνησε θλιβερές αναμνήσεις που σχετίζονταν με τον δολοφονηθέντα Βαλέριο, που τον σιχαινόταν απροκάλυπτα λόγω της συμπεριφοράς του απέναντί της.

ΑΝΟΙΞΕ το τετράδιο κι από τις πρώτες κιόλας γραμμές κατάλαβε ότι έπεσε σε λαβράκι.

Η ΙΖΑΜΠΩ πήρε το τετράδιο και έκλεισε το σεντούκι.  Ανεβαίνοντας από το υπόγειο στο δωμάτιό της, είχε πάρει την απόφαση να κάνει επιτέλους την επανεμφάνισή της.

ΚΑΘΙΣΕ στο γραφείο της και σχημάτισε ένα αριθμό. Από την άλλη άκρη ακούστηκε η φωνή της γηραίας Μέδουσας Γουηβέριου.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του τετραδίου σχετιζόταν με τους Γουηβέριους και αναφερόταν στην εποχή του Βυζαντίου και της Ενετοκρατίας.  Το ξεφύλλισε για να δει αν υπήρχε το όνομα αυτού που το είχε γράψει, αλλά δεν το βρήκε πουθενά.  Ο γραφικός χαρακτήρας ωστόσο με τα κομψά γράμματα κάτι της θύμιζε αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί τι ακριβώς.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ όμως να θυμηθεί το γραφικό χαρακτήρα, αφού κανείς από τους Γουηβέριους που ήξερε, δεν έγραφε καλλιγραφικά γράμματα.

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ σελίδες του τετραδίου υπάρχει μια αναφορά στο κείμενο: «Ο Διάλογος Πλουσίων και Πενήτων» που γράφτηκε το 1343 από τον Αλέξιο Μακρεμβολίτη.

ΠΟΙΟΣ ήταν η Ιζαμπώ δεν ήξερε, Γουηβέριος πάντως δεν ήταν γιατί θα τον γνώριζε ή θα είχε ακούσει γι’ αυτόν.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ στην γηραιά Μέδουσα Γουηβέριου δεν τη διαφώτισε σε τίποτα, γι’ αυτό και σκέφτηκε να τηλεφωνήσει στην πάλαι ποτέ αντίζηλό της Γώγα Γιακαβλούτς, όχι γιατί τη συμπαθούσε ιδιαίτερα, αλλά για να της θυμίσει την παρουσία της.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ πάντοτε θα υπήρχε η σκιά του Βαλέριου, που και στις δύο είχε φερθεί με το χειρότερο τρόπο.

ΟΠΩΣ ήταν φυσικό η Γώγα ξαφνιάστηκε από το τηλεφώνημα της Ιζαμπώς, που άρχισε να της αναφέρει περί Βαλέριου απ’ αυτά που είχε βρει στο τετράδιο με το σκληρόδετο εξώφυλλο και το οικόσημο των Γουηβέριων.

Ο ΒΑΛΕΡΙΟΣ πρωταγωνιστούσε στις σελίδες του τετραδίου αλλά το περίεργο ήταν πως τα κείμενα αναφερόντουσαν σε προγενέστερες εποχές και για τη Γώγα έμοιαζαν άγνωστα όσο και περίεργα αυτά που της διάβαζε η Ιζαμπώ.

ΟΤΑΝ σταμάτησε η ερωμένη του Βαλέριου να διαβάζει,  η σύζυγος του τη ρώτησε τι σημαίνουν όλα αυτά που είχε ακούσει.

ΑΥΤΗ την ερώτηση περίμενε η Ιζαμπώ για να δώσει τη χαριστική βολή στην παλιά αντίζηλό της.

Θανάσης Παντές

 

117 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply