ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα απειλή για τη χώρα αν δεν… πιάσει το στόχο της ανακύκλωσης των σκουπιδιών!

0

Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, συναντήθηκε ενόψει της αποψινής επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης, εκπροσώπησε την Ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

«Στόχος μας μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι αφενός, να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και αφετέρου, να δημιουργήσουμε νέα οικονομία ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επεσήμανε την αστοχία του προηγούμενου Νόμου, δεδομένου ότι δεν εκδόθηκαν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και χαρακτήρισε ορθή, την κατεύθυνση αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, θα πρέπει να τεθεί ως πρωτεύων στόχος.

Ειδική αναφορά, ο περιφερειάρχης έκανε και στη σύνδεση της ανακύκλωσης και εν γένει της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εικόνα της χώρας και το τουριστικό της προϊόν, αλλά και τον τομέα της αγροτικής οικονομίας, κάτι που τις τελευταίες ημέρες «διακυβεύεται» ελέω των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων. Σε ότι αφορά στις αιρεσιμότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η ύπαρξη εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι δεσμευτική για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για το ζήτημα των πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, σημείωσε ότι η «εσαεί» χρηματοδότησή τους δεν είναι εξασφαλισμένη και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απελευθερώνοντας και προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Ο κ. Τατούλης, ανέφερε επίσης ότι η χώρα και η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένες να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης και έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά. «Εάν δεν πιάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υπάρχει πλέον αυτόματη εισαγωγή, ως παράβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει  νέα απειλή της χώρας, με νέα πρόστιμα και τα πρόστιμα αυτά κατανέμονται πλέον στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε με νόημα ο κ. Τατούλης, ο οποίος χαρακτήρισε μειονέκτημα του νομοσχεδίου, την εποπτεία και τον έλεγχο των πολιτικών της ανακύκλωσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος έχει ιδιαίτερα συγκεντρωτικό χαρακτήρα και συνεπώς εμφανίζει κρίσιμες δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα.

Leave a Reply