ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ευρεία επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για τις ηλεκτρονικές απάτες με τη συνδρομή της Europol!

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 16 Ιουνίου, υπό την υποστήριξη και το συντονισμό της Europol, συμμετείχε και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημαντική, ήταν η συμβολή και των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά τη χώρα μας, ενώ υποστηρικτικό ρόλο είχε ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κολομβία, η Ισλανδία και η Γεωργία. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο δικογραφίες για απάτη, ενώ συνελήφθη ένα άτομο.
Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκε υπόθεση υποκλοπής και παράνομης επεξεργασίας δεδομένων και στοιχείων πιστωτικών καρτών, για την οποία είχε συλληφθεί ένας 30χρονος, ο οποίος σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, είχε πραγματοποιήσει πλήθος απατηλών διαδικτυακών συναλλαγών χρησιμοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία, συνολικής αξίας, τουλάχιστον 8.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι υπέκλεψαν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών δύο ατόμων και πραγματοποίησαν, μέσω διαδικτύου, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) εμπίπτει στην κατηγορία των απατών που διαπράττονται χωρίς τη φυσική παρουσία καρτών πληρωμής (card not present fraud), καθώς η καταχώρηση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών πληρωμής για την ολοκλήρωση των συναλλαγών-παραγγελιών προϊόντων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

afisa-astynomia

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROPOL

Στην κατεύθυνση της πρόληψης, σημαντική είναι με την πρωτοβουλία της Europol, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας! Στο πλαίσιο αυτής, έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Europol. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, ακολουθώντας τους παρακάτω τρόπους.

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Leave a Reply