ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρηνελουργεία και περιβάλλον – Tης Αντωνίας Μπούζα

0

Η πολιτική για να έχει αξία πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει αλλάζοντας τον ρου των κακώς κειμένων και ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν την υγεία του κοινωνικού συνόλου, απαιτείται αμεσότητα και παρεμβατικότητα.

bouzaΤης ΑΝΤΩΝΙΑΣ  ΜΠΟΥΖΑ*

Η υπόθεση της ρύπανσης από τα πυρηνελουργεία  στην ευρύτερη περιοχή Μελιγαλά, Μεσσήνης και Καλαμάτας, αφορά κυρίαρχα την κοινωνία , την αυτοδιοίκηση λόγω εγγύτητας, υπηρεσιακής δομής και ελεγκτικού μηχανισμού και κυρίως την Πολιτεία λόγω νομοθεσίας και κρατικών δομών .

Τι βιώνουμε όμως σήμερα σ’ αυτήν τη χώρα; Απαρχαιωμένες διαδικασίες ελέγχου των επενδύσεων που ήδη λειτουργούν και παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, υπαλλήλους – ελεγκτές, δέσμιους ανελαστικών, δυσνόητων, αντιαναπτυξιακών και χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον νόμων, επενδυτές σε απόγνωση , κράτος σε απόλυτη στασιμότητα πρωτοβουλιών και έλλειψης νομοθετικού φρεσκαρίσματος και πολίτες χαμένους στις  δαιδαλώδεις νομοθετικές ακροβασίες που όμως στοιχίζουν στην ποιότητα ζωής τους.

Μόνο η αυτοδιοίκηση μέσω του αυστηρώς καθορισμένου ρόλου της, προσπαθεί να ανιχνεύσει επιπτώσεις από την εμφανή και συνεχώς διογκούμενη ρύπανση, ενώ μετά την άριστη πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της Π.Ε. Μεσσηνίας για την επιστημονική διερεύνηση μέσω πιστοποιημένων εργαστηρίων όπως ο «Δημόκριτος», έχουμε για πρώτη φορά μία σταθερή βάσης.

Υποχρέωση  δική μας ως Περιφερειακής Αρχής, μιας και το κράτος σιγεί και δεν νομοθετεί σύμφωνα με τη νέα εποχή και τις ανάγκες της, είναι να γίνουμε μπροστάρηδες πρωτοβουλιών. Στόχος, να σταματήσει η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, αλλά και για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη σοβαρή τους εργασία οι δραστηριοποιούμενοι στη Μεσσηνία πυρηνελουργοί και ελαιοτριβείς.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του Δημόκριτου επιβάλλουν επιτάχυνση διαδικασιών, επιβάλλουν συντονισμό δράσεων, επιβάλλουν διορθωτικές ενέργειες από πλευράς επιχειρηματιών και φυσικά ενδιαφέρον από την Πολιτεία για διορθώσεις στη νομοθεσία στα όσα επισημανθούν από την Περιφερειακή Αρχή και την Π.Ε. Μεσσηνίας που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.

Δεν προτιθέμεθα να αποδεχτούμε συνέχιση της ρυπογόνας κατάστασης και μιλώντας κυρίως για εμένα θεωρώ πως πρέπει να εξευρεθεί άμεσα η προσφορότερη λύση, διότι θεατής σε μία επιβαρυντική για την υγεία εξέλιξη δεν μπορώ να είμαι.

Άμεσες  λοιπόν, πρέπει να είναι οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, διότι η υγεία των πολιτών υπερτερεί κάθε άλλης σκέψης

* Η Αντωνία Μπούζα είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, συντονίστρια Έργου και Αποτελεσματικότητας και εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού

93 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply