ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ριζικάρια του Κλήδονα και οι φωτιές του Άι-Γιάννη – Οι εκδηλώσεις στη Μεσσηνία

0

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία, καθώς η 24η Ιουνίου, η  γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη), είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, που συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές και το έθιμο του αμίλητου νερού.

Η Παράδοση

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι” αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.

Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Οι εκδηλώσεις

Στη Μεσσήνη

Ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης διοργανώνει την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ. στης Σπύραινας το πηγάδι, στην συνοικία “Νέος Κόσμος Μεσσήνης”.

Στην Αρχαία Μεσσήνη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματαίων “Η Αρχαία Μεσσήνη” διοργανώνει Πανηγύρι το Σάββατο 24 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του Αϊ-Γιάννη του Ρηγανά

Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα “Ήχος του Νότου”. Τραγουδούν ο Αναστάσης Πυλιώτης, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ο Μέμος Μούρτος, η Κατερίνα Πέτσα, ο Παναγιώτης Ντόκος στο κλαρίνο, ο Νίκος Ψώνης στα τύμπανα, ο Κώστας Βέλμαχος στην κιθάρα, ο Πέτρος Κατσούλης στα πλήκτρα και ο Δημήτρης Αθανασακόπουλος στο μπουζούκι.

Στην Ανάληψη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Αλιευτικός Σύλλογος Ανάληψης διοργανώνουν την Αναβίωση του Άι Γιάννη του Κλήδωνα αύριο Σάββατο 24 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στις 8:30 μ.μ.

Στο Βλαχόπουλο

Ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου διοργανώνει την Αναβίωση του εθίμου αύριο Σάββατο 24 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στην πλατεία του χωριού στις 8:30 μ.μ. με την συλλογή του αμίλητου νερού και την αναπαράσταση του εθίμου. Θα ακολουθήσει άναμμα της φωτιάς και η έναρξη του μουσικού προγράμματος με τα χορευτικά παιδικά τμήματα και τις Γυναίκες του Συλλόγου.

Στον Πύργο Τριφυλίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Τριφυλίας “Η Αγία Παρασκευή” διοργανώνει την Αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Ριγανά απόψε Παρασκευή 23 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της παιδικής χαράς του σχολείου στις 9 μ.μ. Θα υπάρχουν νοστιμιές της τοπικής κουζίνας, μουσική και κέφι.

Στη Λογγά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιπείας διοργανώνει την Αναβίωση του Εθίμου του Κλήδονα απόψε, στον πεζόδρομο της Λογγάς με ζωντανή μουσική και χορό.

Στη Λεύκη

Η Ένωση Γυναικών Λεύκης αναβιώνει το έθιμο του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά απόψε Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Λεύκης Μεσσηνίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου: Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, στην έδρα του συλλόγου μας, (πρώην Δημ. Σχολείο Λεύκης) ν’ ανάψουμε φωτιές, να φάμε ριγανάδες και να γιορτάσουμε για μια ακόμη φορά, τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια να τα κάψουμε κι από ένα φρούτο ο καθένας, να το ρίξουμε στο αμίλητο νερό να δούμε τα ριζικά! Τα φαγητά και τα ποτά προς όλους, είναι προσφορά του συλλόγου μας.

Στη Χρυσοκελλαριά

Απόψε αναβιώνει το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλείδωνα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοκελλαριάς, στις 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο.

204 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply