ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φωτιά, σκουπίδια και πολλά χημικά στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων!

0

epeisodia-3-patoulhs

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ… ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ…

Την ίδια στιγμή που ολόκληρη η χώρα, μετατρέπεται σταδιακά, σε έναν… απέραντο σκουπιδότοπο, ελέω των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων της καθαριότητας, για τους οποίους το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις, σε… εμπόλεμη ζώνη, μετατράπηκαν οι είσοδοι των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας. Χθες, ήταν καθορισμένη, συνάντηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, η οποία δεν έγινε ποτέ, λόγω των επεισοδίων που ξέσπασαν! Η πρώτη ένταση, προκλήθηκε λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί, στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με επεισόδια, χημικά και φωτιά σε σκουπίδια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν έξω από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο -και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ήδη ματαιώσει τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ- ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Μόλις οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο περιστύλιο της Βουλής, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέα ένταση. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι, απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν.

epeisodia-symbasiouxoi-2

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΦΩΤΙΕΣ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Από τα επεισόδια και την αντίδραση της Αστυνομίας, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας υπήρξαν 4 τραυματίες. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, πέταξαν σκουπίδια, αυγά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια, ενώ έριξαν και το προστατευτικό ρολό μπροστά από την είσοδο, ενώ όταν εμφανίστηκαν κάποιοι δήμαρχοι – μέλη της ΚΕΔΕ, αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δέχθηκε και επίθεση, με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εκτοξεύουν εναντίον του νερά και καφέδες. Στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν περισσότερα από 3.500 άτομα, με τους διαδηλωτές να ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων, απειλώντας πως «αν δε βρούμε το δίκιο μας στο Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως για την ώρα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής.

epeisodia-4

ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Στο πλαίσιο των επεισοδίων, επίθεση δέχθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, με την ΚΕΔΕ λίγη ώρα αργότερα, να προβαίνει σε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για στημένα επεισόδια. «Οι τρείς – τέσσερεις,  γνωστοί – άγνωστοι «επαγγελματίες» προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών έκαναν «καλά τη δουλειά τους». Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό και στη συνέχεια, με τα επεισόδια που προκάλεσαν, έδωσαν «άλλοθι» στον Πάνο Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας. Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς. Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση, μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ, ενώ το πρόβλημα έχει διαστάσεις και στη Μεσσηνία και ειδικά την Καλαμάτα, με την πόλη να έχει… επίσης, «πνιγεί» στα σκουπίδια τη στιγμή που στους δρόμους της, περιδιαβαίνουν πολλοί επισκέπτες.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:

  • Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
  • Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
  • Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.λπ.
  • Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων.
  • Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
  • Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο.

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός  με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, έκανε σαφές ότι θα απολύσει χιλιάδες συμβασιούχους  και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παρουσίασε σαν λύση τις 2μηνες συμβάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων. Πρότεινε 2.576 προσλήψεις ΥΕ και ΔΕ  με βάση τα αιτήματα των Δήμων, τη στιγμή που έχει την αποκλειστική  ευθύνη η  κυβέρνηση για να καλύψει όλα τα κενά των Δήμων με μόνιμους διορισμούς. Επί της ουσίας με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, απολύονται όλοι οι συμβασιούχοι, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός», επισημαίνουν τα μέλη του Σωματείου των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της Μεσσηνίας, τονίζοντας πως δε θα δεχτούν ούτε μία απόλυση συμβασιούχου και ζητώντας να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο ,υπηρεσίες Ύδρευσης Αποχέτευσης κι όχι μόνο, με μόνιμες προσλήψεις. «Δε θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης,  ότι δήθεν δεν μπορεί να νομοθετήσει για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να νομοθετήσει την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει ανέγγιχτη την νομοθεσία, που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού. Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει ένα στημένο παιχνίδι μαζί με τους δημάρχους, ένα παιχνίδι εξαπάτησης, παγίδευσης και διάσπασης των εργαζομένων. Έχουμε το δικαίωμα στη δουλειά  για τη ζωή μας και  των παιδιών μας. Δεν το παζαρεύουμε», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.

Leave a Reply