ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το… μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση για την διαχείριση απορριμμάτων πέταξε ο Φάμελλος!

0

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το… μπαλάκι της ευθύνης, στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Πελοποννήσου, πέταξε και επίσημα μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, από την Καλαμάτα όπου και βρέθηκε χθες, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Δεν περνάει καν από το μυαλό μου η πιθανότητα να μην πάρει απόφαση ο ΦΟΔΣΑ», δήλωσε με νόημα ο κ. Φάμελλος και συνέχισε.

«Δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση η οποία δεν αποφασίζει γι’ αυτά που της ανήκουν, δεν έχει καταγραφεί ποτέ αυτό! Θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση, όποια και αν είναι αυτή και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «αδειάζοντας» τον Φορέα και την… παρέα της μιας… χούφτας δημάρχων που αντιδρά! «Θα δώσουμε και άλλο χρόνο! Τους ζητήσαμε να δώσουν λύση και δεν το έκαναν! Εμείς, εγκρίναμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, αν και θέλαμε να γίνει διαφορετικά, και επειδή γνωρίζουμε τα οφέλη που θα μας δώσει εντός ενός χρόνου το αργότερο, έναν αδειοδοτημένο δέκτη και στη συνέχεια μονάδες με μικρό κόστος μεταφοράς περιμένουμε να λάβουν άμεσα απόφαση», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, όσον αφορά στην κόντρα! «Υπάρχει ένα θέμα συνεργασίας α΄ και β΄ βαθμού, το οποίο πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες από ‘δω και από ‘κει», είπε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τονίζοντας πως δεν πάει άλλο! «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Πελοπόννησος να είναι η τελευταία Περιφέρεια και να έχει τόσο σοβαρά πρόστιμα για ανεξέλεγκτες χωματερές που φτάνουν το μισό του εθνικού προστίμου, διαθέτοντας ένα μόνο αδειοθετημένο χώρο στο Ξυλόκαστρο για ασφαλή διάθεση απορριμμάτων και επεξεργασία», ανέφερε επισημαίνοντας πως ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ για μια σειρά από έργα, ενώ έκανε ειδική μνεία στα οφέλη του έργου και τα νέα δεδομένα!

famelos-gia-7-dhmarxoi

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

«Η Πελοπόννησος, λόγω της αδυναμίας επιτυχούς συνεννόησης μεταξύ του α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης είχε μείνει πίσω! Εμείς, λόγω της καθυστέρησης, τροποποιήσαμε τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για να μπορέσει να γίνει πιο δίκαιο, πιο φθηνό το έργο, πιο περιβαλλοντικό και να δίνει αυτά που χρειαζόμαστε, στον περιφερειακό σχεδιασμό. Η νέα πρόταση λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης για το 37% των απορριμμάτων και το 63% να ανακυκλώνεται και να το διαχειριζόμαστε τοπικά. Μειώνει το κόστος κατά 5 εκατ. ευρώ για τον πολίτη, ενώ περιορίζει την περίοδο παραχώρησης και δίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανταποδοτικά στην κοινωνία. Επίσης, οι Δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή σε ποσοστό έως 63%, κάτι που σημαίνει ακόμη μικρότερο κόστος μεταφοράς και μεγαλύτερο όφελος για τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, που στάθηκε ειδικά στην ανακύκλωση.

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΕΛΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ

«Πήραμε την πρωτοβουλία και εγκρίθηκε ο ΠΕΔΣΑ και από το Δεκέμβριο οπότε και εγκρίθηκε και το διαχειριστικό του πλαίσιο, εκτός από την περιβαλλοντική του διάσταση, δώσαμε το περιθώριο για εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα πρότεινε η Αυτοδιοίκηση, η οποία μέσω του ΦΟΔΣΑ πιστεύουμε ακόμη και τώρα, πως μπορεί να πάρει απόφαση σχετικά με το τροποποιημένο σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης που προτείναμε εμείς και να οργανώσει τη διαχείριση με διαλογή στην πηγή σε όλους τους Δήμους, γιατί στο νέο Νόμο της ανακύκλωσης, που κατατίθεται σε 10 ημέρες στη Βουλή και θα είναι ψηφισμένος τον επόμενο μήνα, θα προβλέπεται ότι τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων και το κόστος για τον πολίτη, θα εξαρτάται από την απόδοση ανακύκλωσης του κάθε Δήμου! Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση διαθέσιμη για τους Δήμους, για να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος διαχείρισης και να επικαιροποιήσουν τα τοπικά σχέδια και θα υπάρχουν περίπου 200 εκατ. διαθέσιμα, για τη διαλογή στην πηγή οργανικού και για την κατασκευή μονάδων κομποστοποίησης», εξήγησε ο κ. Φάμελλος, που επανήλθε στο θέμα το ΦΟΔΣΑ, αποκαλύπτοντας το «παράξενο» της στάσης του.

ΦΟΔΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ… ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Οι αποφάσεις που είχαμε υπόψιν μας από τον Φορέα, χωρούσαν… τα πάντα ή δε συμφωνούσαν με τις μελέτες που είχαν οι ίδιοι υποβάλλει! Υπήρχε δηλαδή έγγραφο του ΦΟΔΣΑ προς το υπουργείο που έλεγε πως δεν τους καλύπτει η ΜΠΕ που οι ίδιοι υπέβαλαν για το σχεδιασμό! Εμείς έπρεπε να συμβάλουμε για να βρεθεί ένας… δρόμος για το καλό της κοινωνίας, αλλά και για να μην επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα! Έτσι, μειώσαμε από τις 150.000 στις 100.000, ζητήσαμε η διάρκεια της σύμβασης να πάει στα 21 χρόνια, όπως επίσης και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο, κι έτσι από το 50% που είναι το όριο της κεντρικής διαχείρισης, φτάσαμε στο 37%, προσθέσαμε πέντε σταθμούς μεταφόρτωσης και αντί για 2 θα έχει 7, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και συνολικά της διαχείρισης κατά 5 εκατ. ευρώ και προσθέσαμε και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη διαπραγμάτευση», ανέφερε καταληκτικά ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος συσχέτισε το τελικό κόστος που θα μειωθεί κατά 60%, με το ποσοστό ανακύκλωσης και τη δυνατότητα να εμπορεύονται υλικά και ενέργεια οι Δήμοι!

110 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply