ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «φούσκα» που έσκασε, το ΕΣΠΑ που εκταμιεύεται

0

ΘΑ ΗΤΑΝ άνοιξη του 2006, μέρες πασχαλινές, αν δεν μας απατά η μνήμη. Η ομήγυρις ετερόκλητη.

ΦΙΛΟΔΟΞΑ τραπεζικά στελέχη κατά βάση, καθηγητάδες, επιχειρηματίες, έμποροι, λίγοι πολιτικοί και ακόμη λιγότεροι δημοσιογράφοι. Πλούσια η εποχή, τότε που όλα φάνταζαν μεγάλα, σπουδαία και ανέφελα.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ κυβερνούσε αμέριμνα, ο Αλογοσκούφης κάτι ψέλλιζε για μεταρρυθμίσεις, οι καθηγητές ήσαν αποχαυνωμένοι από την ευφορία των καρπών της γης και οι τραπεζίτες έτρεχαν από ντιλ σε ντιλ, κοκορεύονταν ποιος ανοίγει την αγορά περισσότερο, μετρούσαν τα μπόνους και προπαγάνδιζαν, καταγοητευμένοι από τα ανέλπιστα πλούτη τους, ένα μέλλον ελπιδοφόρο, γεμάτο ευκαιρίες και δυνατότητες.

ΕΚΕΙΝΟ το κλίμα της χαράς χάλασε ένας εκ των δημοσιογράφων, επιχειρώντας να προβάλει ενστάσεις και να αμφισβητήσει το μοντέλο της «φούσκας» που τότε κυριαρχούσε.

«ΜΑ ΠΩΣ είναι δυνατόν να δίνετε δάνεια σε όποιον περνά έξω από τα υποκαταστήματα σας ακόμη και για διακοπές, χωρίς να νοιάζεστε πώς θα τα αποπληρώσει;» διερωτήθηκε, φωνάζοντας για να τον ακούσουν οι θορυβώδεις των τραπεζών.

«ΠΩΣ είναι δυνατόν να δίνετε στεγαστικά στο 120% της αξίας των ακινήτων με μόνη εξασφάλιση την υποθήκη του σπιτιού;» συνέχισε με την ίδια ένταση, «πώς είναι δυνατόν να γοητεύεστε από τον Λούα-Λούα και τον κάθε παιχνιδιάρη που φαντάζεται ότι έχει τη χώρα στο τσεπάκι του;» επέμεινε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ήταν οργίλη, από σχεδόν ολόκληρη την παρέα. «Ετσι δουλεύει το σύστημα, αυτή είναι η μόχλευση, το χρήμα κινείται, γεννά καινούργιο, φέρνει πρόοδο κι ανάπτυξη, και τέλος πάντων δεν κάνουμε κανένα κακό, τη ζωή των πολιτών βελτιώνουμε, σπίτια και αυτοκίνητα δίνουμε, τον τουρισμό ενισχύουμε, την οικονομία τρέχουμε…».

ΚΑΙ όταν εκείνος αντέτεινε ότι «για τα λεφτά τα κάνετε όλα, για τα μπόνους και τον προσωπικό σας πλουτισμό διαγκωνίζεστε, χωρίς να βλέπετε πέρα από τη μύτη σας», εξεγέρθησαν. «Τι είναι αυτά που λες, κομμουνιστής είσαι;».

ΑΝΑΨΕ ο καβγάς για τα καλά, γύρισαν όλοι από τα γύρω τραπέζια και κοίταζαν με απορία.

ΔΕΚΑ χρόνια μετά και αφού η «φούσκα» έσκασε πρώτα στην Αμερική, παρασύροντας και την Ελλάδα στον όλεθρο, οι περισσότεροι από τους τραπεζίτες φόρεσαν το καπέλο ανάποδα και από χορηγοί δανείων μετατράπηκαν σε κυνηγούς κεφαλών.

ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ αρχικώς για τη διάσωσή τους, επέτυχαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις υποθηκεύοντας το μέλλον όλων μας, παρέδωσαν τις τράπεζες αντί πινακίου φακής στους ξένους και μετά άλλαξαν βιολί…

ΤΑ ΙΔΙΑ πρόσωπα, όπως με κυνισμό μοίραζαν το χρήμα, πασχίζουν τώρα να το ανακτήσουν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο.

Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ είναι προφανής. Τα παιδιά της «φούσκας» δεν μπορούν να παριστάνουν τους άτεγκτους κριτές, τους αυστηρούς αξιολογητές, τους τιμητές και κήνσορες».

***

ΑΝΟΙΞΗ του 2017 και ο Αντώνης Καρακούσης με το άρθρο του μας πήγε έντεκα χρόνια πίσω, τότε που όλα ήταν αλλιώς κι ούτε που φανταζόμασταν πως θα εξελιχθούν.

ΚΑΙ η άνοιξη ετοιμάζεται να αποχωρήσει και ημερολογιακά παραχωρώντας τη θέση της στο καλοκαίρι αλλά τα όσα στο άρθρα του Καρακούση αναφέρονται, δεν χάνουν ούτε το ελάχιστο από την επικαιρότητά τους.

ΟΣΟ για το σκηνικό που στο άρθρο περιγράφεται απεικονίζει μια θλιβερή στιγμή από την εποχή της εικονικής ευδαιμονίας που έζησε η χώρα πρώτα με τον Σημίτη και ύστερα με τον Καραμανλή.

ΜΙΑ  ΕΠΟΧΗ που δυστυχώς εξακολουθεί να κοστίζει για πολύ καιρό ακόμα στην ελληνική κοινωνία και ακόμα φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί στο βαθμό που απαιτείται το μέγεθος του προβλήματος όσο και αν υφίσταται τις συνέπειες.

***

ΔΥΣΦΟΡΙΑ προκάλεσε η δήλωση Χαρίτση ότι η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλά για το ΕΣΠΑ. Δυσφορία στη γαλάζια γειτονιά βέβαια και μόνο εκεί.

ΕΙΝΑΙ γεγονός πάντως ότι ενώ η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ θεωρείται πλέον ικανοποιητική, χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά ώστε να φτάσει στο μέγιστο της αποτελεσματικότητάς του.

ΚΑΙ βέβαια να αφορά όσο γίνεται περισσότερα χρήματα.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και καλά να περνάμε.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply